مشاوره ژنتیک فرایندی است که هدف اصلی آن مشخص کردن خطر وقوع یا تکرار یک بیماری ژنتیکی در هر بارداری است. مشاوره ژنتیک غالبا اولین نقطه تماس بیمار با خدمات ژنتیک بالینی محسوب می شود و گامی موثر برای کاهش معلولیتها است که تمرکز آن نه تنها روی بیمار که بر اعضا خانواده بیمار هم در زمان حال و هم در آینده معطوف است.
ایرنا: مطالعات جدید نشان میدهد قرارگرفتن در معرض مواد شیمیایی ناشی از سوختهای فسیلی به طور مستقیم و غیرمستقیم بر قدرت باروری تاثیر منفی دارد.
در حالی که جمعیت جهان در بالاترین حد خود یعنی ۷.۷ میلیارد نفر قرار دارد و رو به افزایش است، آمارها نشان میدهد نرخ باروری در جهان تقریبا به نصف کاهش یافته و از ۴.۷ در سال ۱۹۵۰ میلادی، به ۲.۴ در سال ۲۰۱۷ میلادی رسیده است. در این صورت به زودی بسیاری از کشورهای جهان با کمبود نیروی جوان مواجه خواهند بود. همین امر باعث شده تحقیقات گستردهای در مورد عوامل موثر بر ناباروری صورت پذیرد.
مطالعات جدید محققان دانشگاه کپنهاگ نشان میدهد قرارگرفتن در معرض مواد شیمیایی ناشی از سوختهای فسیلی به طور مستقیم و غیرمستقیم بر قدرت باروری تاثیر منفی دارد و تعداد و کیفیت اسپرم را کاهش میدهد.
مواد شیمیایی ناشی از سوختهای فسیلی در تمام مایعات بدن اعم از خون، ادرار، شیر مادر، مخاط و بافت چربی افراد یافت میشوند؛ آلایندههای شیمیایی ناشی از سوختهای فسیلی مختلکننده غدد درونریز هستند، سیستمهای هورمونی را به هم میریزند و به سلامت سیستم باروری آسیب میرسانند.
این تاثیر در تمام آلایندههای شیمیایی از جمله دیاکسید کربن، دود ناشی از سوزاندن پلاستیک و سایر آلودگیهای شیمیایی وجود دارد. نتایج این مطالعه در نشریه Nature Reviews Endocrinology منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات جدید محققان نشان میدهد کمخونی مادر در دوران بارداری، احتمال کمخونی کودک را افزایش میدهد.
سلولهای قرمز خون حاوی پروتئینی به نام هموگلوبین هستند که نقش حمل اکسیژن به بافتهای بدن را برعهده دارند.
سطح پایین هموگلوبین نشانگر کمخونی است. کمخونی یکی از شایعترین اختلالات خونی است که در سراسر جهان ۱.۶۲ میلیارد نفر به آن مبتلا هستند.
بر اساس آماری که سال گذشته در نشریه PloS One منتشر شد، حدود ۴۷ درصد زنان غیرباردار و ۵۲ درصد زنان باردار در کشورهای جنوب و جنوب شرق آسیا به این عارضه مبتلا هستند. مهم ترین علائم این عارضه شامل ضعف، تنگی نفس، سرگیجه و ضربان قلب سریع یا نامنظم است.
مطالعات جدید محققان دانشگاه مانهایم در آلمان نشان میدهد کمخونی در زنان باردار در کشورهای با درآمد کم و متوسط بسیار شایع است و بسیار از زنان با وجود سوء تغذیه وارد دوران بارداری میشوند. کمبود آهن عامل اصلی کمخونی است.
در این مطالعه یک هزار مادر و جنین از لحاظ کمخونی مادر باردار و تاثیر آن بر کمخونی کودک، اختلال در رشد و بیماریهای عفونی مورد بررسی قرار گرفته است.
مطالعات نشان میدهد کمخونی مادر در دوران بارداری با کمخونی متوسط و شدید کودک مرتبط است. این مطالعه رابطهای بین کمخونی مادر در دوران بارداری را با تاخیر در رشد یا افزایش خطر بیماریهای عفونی در کودک نشان نمیدهد.
محققان احتمال میدهند کمخونی در دوران بارداری یک عامل مستعدکننده برای تولد نوزاد کموزن و نارس باشد.
بر اساس این مطالعه کمخونی در مردان با افزایش سن شیوع بیشتری دارد و در زنان قبل از یائسگی دیده میشود. درمان کمخونی به ویژه قبل از باداری برای جلوگیری از عوارض نامطلوبی که بر سلامتی دارد ضروری است. نتایج این مطالعه در نشریه BMJ Open منتشر شده است.
حدود چهل تا پنجاه درصد مرگ و میر نوزادان مربوط به مشکلات ژنتیکی است و سالانه در کشور ایران بیش از ۳۰ هزار کودک معلول به اختلالات ژنتیکی دچار میشوند پس بهتر است که برای جلوگیری از این اتفاق مشاوره ژنتیک پیش از تولد نوزاد انجام بگیرد. همچنین پیش از ازدواج و در حین بارداری هم می توان آزمایشات مربوط به بررسی ژنتیک جنین را انجام داد و به این صورت می توان اقدامات لازم را برای فرزند خود انجام دهید. با اینکه بسیاری از بیماریهای ژنتیکی مانند معلولیت و ناتوانی درمان ندارند اما می توان تا قبل از هفته هجدهم بارداری اقدام به سقط جنین کرد و یا اینکه برای درمان وی پیش آگاهی داشته باشید. از جمله مهم ترین اختلالات ژنتیکی بیماری های ناشنوایی، عقب ماندگی ذهنی و نابینایی است که بیشتر آنها به دلیل ازدواج های فامیلی به وجود می آید. همچنین بیماری تالاسمی جزو بیماریهای ژنتیکی شایع به شمار میآید. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست. شماره تماس مستقیم: 09116934058
سندروم داون یک ناهنجاری ژنتیکی است که به آن تریزومی 21 نیز گفته می شود. سندروم داون یک بیماری مادرزادی که تقریبا یک نوزاد از هر 700 نوزاد متولد شده در سرتاسر جهان را تحت تاثیر قرار می دهد و احتمال بروز آن در پسران و دختران برابر است. این سندروم یکی از ناهنجاریهای کروموزومی است که به طور مکرر اتفاق و بر روی رشد فیزیکی طبیعی نوزاد تاثیر گذاشته و باعث مشکلات یادگیری خفیف تا متوسط و به صورت مادام العمر می شود. افراد مبتلا به سندروم داون نسبت به افراد سالم بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، مشکلات شنوایی، بینایی و آلزایمر قرار دارند. زنانی که احتمال ابتلای فرزندشان به سندروم داون بیشتر است تحت آزمایش های تشخیصی غربالگری قرار میگیرند. با تأیید سلامتی جنین، بارداری بدون انجام آزمایشهای تخصصی ادامه مییابد، اما در صورتی که احتمال اختلال و یا بیماری در جنین وجود داشت، مادر به مرحله انجام آزمایشهای تخصصی و تشخیصی، جهت بررسی بیشتر و دستیابی به نظر نهایی و قطعی، راهنمایی میشود. برای یافتن مناسب ترین و به روز ترین آزمایش باید با مشاوره ژنتیک مشورت نمود. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایرنا: نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد بروز عفونت های جدی در دوران کودکی خطر ابتلا به اختلال طیف اوتیسم را در کودکان پسر افزایش می دهد.
محققان دانشگاه «یو.سی.ای.ای» در آمریکا که این مطالعه را انجام داده اند می گویند: عفونت هایی که این کودکان را بیمار می کند، شامل آنفلوانزا، عفونت های شدید پوستی، عفونت های قارچی ریه ها، مسمومیت غذایی باکتریایی، سیاه سرفه و بیماری دست، پا و دهان است.
از بیش از ۳.۶ میلیون کودک که در این مطالعه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته بودند، حدود ۲۳ هزار کودک به اختلال طیف اوتیسم مبتلا بودند که تقریباً چهار هزار و ۴۰۰ نفر از آنها دختر و ۱۸ هزار و ۲۰۰ نفر از آنها پسر بودند.
به گفته محققان، در کودکان پسر که در فاصله ۱۸ ماهگی تا چهار سالگی اختلال طیف اوتیسم در آنها تشخیص داده شد، شیوع بیشتر عفونت های شدید که نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد، مشاهده شد.
در حالی که این مطالعه ثابت نمی کند این بیماری ها باعث اوتیسم می شوند، محققان می گویند یافته های آنها موید مطالعات قبلی است که نشان می داد عفونت های شدید و تأثیرات آنها بر سیستم ایمنی کودکان، خطر ابتلا به بیماری های عصبی را افزایش می دهد.
به گفته محققان، بسیاری از عفونت های یاد شده با واکسیناسیون قابل پیشگیری هستند.
«آلچینو جی سیلوا »، استاد مغز و اعصاب، روانپزشکی و علوم زیستی رفتاری در دانشگاه یو.سی.ای.ای و نویسنده این مطالعه به خبرگزاری یونایتدپرس گفت: نتایج مطالعه ما نشان می دهد که والدین باید فرزندان خود را واکسینه کنند تا از ابتلا به عفونت های جدی که احتمال ابتلا به اوتیسم و حتی سایر اختلالات روانی را افزایش می دهد، جلوگیری کنند.
اوتیسم یا درخودماندگی، نوعی اختلال رشدی (از نوع روابط اجتماعی) است که با رفتارهای ارتباطی و کلامی غیرطبیعی مشخص میشود. علائم این اختلال تا پیش از سه سالگی بروز میکند و علت اصلی آن هنوز ناشناخته است.
به افرادی که این اختلال را دارند اوتیستیک یا درخودمانده گفته میشود. این اختلال در پسران شایعتر از دختران است. وضعیت اقتصادی، اجتماعی، سبک زندگی و سطح تحصیلات والدین نقشی در بروز اوتیسم ندارد.
این اختلال بر رشد طبیعی مغز در حیطه تعاملات اجتماعی و مهارتهای ارتباطی تأثیر میگذارد. کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم، در ارتباطات کلامی و غیرکلامی، تعاملات اجتماعی و فعالیتهای مربوط به بازی، مشکل دارند. این اختلال، ارتباط با دیگران و دنیای خارج را برای آنان دشوار میسازد.
در بعضی موارد، رفتارهای خودآزاردهنده و پرخاشگری نیز دیده میشود. در این افراد، حرکات تکراری (دست زدن، پریدن) و پاسخهای غیرمعمول به افراد، دلبستگی به اشیاء یا مقاومت در مقابل تغییر نیز دیده میشود. ممکن است در حواس پنجگانه (بینایی، شنوایی، بساوایی، بویایی و چشایی) نیز حساسیتهای غیرمعمول دیده شود. مشروح این مطالعه در مجله Scientific Advances منتشر شده است.
ایرنا: محققان آمریکایی دریافتند چاقی مادران باردار موجب افزایش احتمال ابتلای فرزندان آنها به سرطان روده پس از بلوغ میشود.
بر اساس نتایج این تحقیقات که با مطالعه روی بیش از ۱۸ هزار مادر و فرزند از سال ۱۹۵۹ تا سال ۲۰۱۹ میلادی انجام گرفت، مشخص شد شرایطی که در اثر چاقی در رحم مادر ایجاد میشود، فاکتورهای خطر کلیدی برای ابتلا به این نوع سرطان هستند.
بر اساس این تحقیقات افزایش وزن مادران در ابتدای بارداری ارتباطی با افزایش خطر ابتلا به سرطان روده در فرزندان آنها ندارد، در حالی که افزایش وزن کلی مادران به میزان ۱۰ تا ۱۳ کیلو در دوران بارداری موجب افزایش خطر ابتلای فرزندان آنها به سرطان روده به میزان دو برابر میشود.
همچنین میزان خطر ابتلا به این نوع سرطان در بین نوزادانی که با وزن۴ کیلو گرم و بیشتر متولد میشوند، در مقایسه با نوزادانی که با وزن طبیعی متولد میشوند، بیشتر است.
به گفته محققان با توجه به این که تحقیقات انجام شده از نوع شهودی است، تنها وجود رابطه بین چاقی مادران در دوران بارداری و افزایش خطر ابتلا به سرطان روده در فرزندان را اثبات میکند و مستنداتی را در خصوص دلیل این ارتباط به دست نمیدهد.
روده بزرگ آخرین بخش از سیستم گوارشی است. در این بخش از روده، آب و نمک ضایعات غذا خارج میشوند و ضایعات آماده دفع میشوند.
سرطان روده بزرگ از رشد غیرقابل کنترل سلولها ناشی میشود. معمولا اولین مرحله سرطان روده بزرگ، ایجاد تومورهای کوچک به نام پولیپهای آدنوماتوز است که در دیواره داخلی روده بزرگ تشکیل میشوند. ممکن است این پولیپها به سرطان بدخیم تبدیل شوند. سلولهای سرطانی میتوانند از طریق سیستم گردش خون و لنف در سراسر بدن گسترش یابند و سبب متاستاز شوند.
مراحل اولیه سرطان معمولا بدون علامت است؛ بنابراین غربالگری هر ۶ ماه یک بار توصیه میشود. تغییر در اجابت مزاج و اسهال یا یبوست مداوم، احساس عدم تخلیه کامل مدفوع، نازک شدن قطر مدفوع، مشاهده خون در مدفوع، سندرم روده تحریک پذیر، شکم درد و نفخ مداوم، خستگی مزمن، کاهش اشتها، کم خونی، احساس درد در ناحیه شکم و کاهش وزن از مهمترین علایم هشدار بیماری هستند.
آزمایش خون و مدفوع رایجترین روشهای تشخیصی هستند. در صورت مشاهده علائم بیماری، برای تشخیص نهایی از کولونوسکوپی و نمونه برداری استفاده میشود. افرادی که در خانواده خود سابقه بیماری روده یا انواع سرطان دارند، بیشتر در معرض خطر هستند.
عوامل متعددی از جمله عدم تحرک، سیگار و مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز، در افزایش احتمال بروز سرطان کولورکتال (روده بزرگ) نقش دارد. میوه و سبزیجاتی مانند انار، انگور، گلابی، قارچ، عدس، سویا و نخود سبز حاوی ترکیباتی هستند که میتوانند باعث جلوگیری از التهاب و بیماریهای روده شوند. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Gut منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات نشان میدهد احتمال زایمان زودرس و بروز مشکل برای جفت جنین در زنان بارداری که در سه ماهه اول بارداری به میزان کافی نور خورشید دریافت میکنند، کمتر از سایر مادران باردار است.
محققان دانشگاه ادینبرو در اسکاتلند با تجزیه و تحلیل اطلاعات دوران بارداری بیش از ۴۰۰ هزار زن باردار و ۵۰۰ هزار نوزاد متولد شده پس از هفته بیست و چهارم بارداری، دریافتند احتمال زایمان زودرس و بروز مشکل برای جفت جنین در زنان بارداری که در سه ماهه اول بارداری به میزان کافی نور خورشید دریافت میکنند، کمتر از سایرین است.
بر اساس این تحقیقات قرار گرفتن در معرض تابش پرتوهای خورشید در سه ماهه دوم بارداری تاثیری بر خطر زایمان زودرس ندارد. تعداد زایمانهای زودرس سالانه در سراسر جهان حدود ۱۵ میلیون مورد تخمین زده میشود که این پدیده را به مهمترین علت مرگ و میر نوزاردان در سراسر جهان تبدیل میکند. با وجود این که شاخصهای زیادی برای پیشبینی زایمان زودرس وجود ندارد، التهاب در دستگاه تولید مثل تقریبا در یک سوم از موارد دیده میشود.
خوشبختانه با پیشرفتهای کنونی علم و صنایع پزشکی، اکنون حدود ۹۰ درصد از نوزادان زودرس، زنده میمانند و اغلب آنها جریان رشد طبیعی خود را سپری میکنند و این قضیه جای نگرانی ندارد. گزارش کامل این تحقیقات در نشریهFrontiers in Reproductive Health منتشر شده است.
به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس، محققان در این مطالعه دریافتند، مردانی که قبل از ۳۰ سالگی به هر نوع آرتریت التهابی مبتلا بودند نسبت به مردان ۳۱ تا ۴۰ ساله و مردان بالای ۴۱ سال فرزندان کمتری داشتند.
محققان هلندی با اشاره به تفاوت تعداد فرزندان در این مردان می گویند: این موضوع نشان می دهد که میزان باروری پایین تر در درجه اول تحت تأثیر کاهش قدرت باروری است.
براساس اعلام بنیاد آرتروز، آرتریت التهابی که در اثر التهاب در ستون فقرات، مفاصل و تاندون- استخوان ایجاد می شود، شامل بیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریاتیک، آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان و اسپوندیلیت آنکیلوزان می شود. این بنیاد تخمین می زند که این بیماری ها بیش از ۵۰ میلیون نفر را در آمریکا تحت تأثیر قرار می دهند.
از سوی دیگر براساس تحلیلی که ژوئن ۲۰۲۰ در مجله Seminars in Arthritis and Rheumatism منتشر شد، مردان مبتلا به این بیماری ممکن است در معرض خطر ناباروری، اختلال نعوظ و کاهش تستوسترون و تولید اسپرم قرار داشته باشند.
در مطالعه جدید که توسط محققان روماتولوژیست از موسسه های مختلف هلند انجام شد، محققان میزان باروری یا تعداد فرزندان ۶۲۸ مرد مبتلا به آرتریت التهابی را بر اساس سن آنها در زمان ابتلا به این بیماری، مقایسه کردند.
به گفته محققان، افراد شرکت کننده در این مطالعه بیش از ۴۰ سال سن داشتند. داده های این افراد از هشت بیمارستان مختلف در سراسر هلند در فاصله زمانی سپتامبر ۲۰۱۹ تا ژانویه ۲۰۲۱ جمع آوری شد. آنها به پرسشنامه ای در مورد مسائل پزشکی و باروری قبل و بعد از تشخیص آرتریت التهابی و تعداد مطلوب افراد خانواده و نتایج هرگونه ارزیابی پزشکی برای مسائل باروری پاسخ دادند.
محققان گفتند: در میان شرکت کنندگان در این مطالعه، ۱۴۳ نفر یا کمی بیش از ۲۲ درصد، بدون فرزند بودند.
آنها افزودند: با این حال، درصد مردان بدون فرزند در افرادی که قبل یا در سن ۳۰ سالگی به آرتریت التهابی مبتلا شده بودند، بسیار بیشتر و بالغ بر ۳۴ درصد بود؛ این در حالی است که این میزان در میان مردانی که در سنین بین ۳۱ تا ۴۰ سالگی به این بیماری مبتلا شده بودند ۲۷ درصد و در مردانی که در ۴۱ سالگی و سنین بالاتر به آرتریت التهابی مبتلا شده بودند ۱۷ درصد بود.
علاوه بر این ۱۷ درصد از مردانی که قبل از ۳۰ سالگی یا در سن ۳۰ سالگی به آرتریت التهابی مبتلا شده بودند، از تعداد فرزندان خود ناراضی بودند. این نارضایتی در افرادی که در دهه ۳۰ سالگی به این بیماری مبتلا شده بوند ۱۰ درصد و در مردانی که در دهه ۴۰ سالگی آرتریت التهابی در آنها تشخیص داده شده بود، ۶ درصد بود. مشروح این مطالعه در مجله Annals of the Rheumatic Diseases منتشر شده است.
ایرنا: برخی مطالعات نشان می دهند که میزان زایمان زود هنگام در کشورهایی مانند هلند، ایرلند و آمریکا در طول همه گیری کاهش یافته است همچنین میزان تولد نوزادان مرده و زایمان زودهنگام در انگلیس، ایتالیا، هند و سایر کشورها افزایش یافته است با این وجود محققان متذکر شدند که بیشتر این مطالعه در جامعه آماری کوچکی بوده است.
آنها برای به دست آوردن تصویر واضح تر، میزان تولد را در استان «انتاریو» در کانادا را از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۹ و در طول همه گیری از ژانویه تا دسامبر ۲۰۲۰ تجزیه و تحلیل کردند.
دکتر پراکش شاه متخصص اطفال در Sinai Health در تورنتو و نویسنده این مطالعه گفت: در این بررسی ما هیچ تغییری غیر عادی در میزان زایمان زودهنگام یا مرده زایی در طول همه گیری پیدا نکردیم ، که این موضوع اطمینان بخش است.
یک بارداری طبیعی ۳۷ تا ۴۲ هفته و به طور متوسط ۴۰ هفته به طول می انجامد. بیشتر نوزادان نزدیک زمان تعیینشده و با یک یا دو هفته پس و پیش شدن متولد می شوند. زایمان قبل از ۳۷ هفتگی را زایمان زودهنگام مینامند.
نوزادان در طی سه ماه آخر بارداری رشد زیادی می کنند و اگر زودتر متولد شوند با مشکلاتی مواجه می شوند.
زایمان زودهنگام یکی از دلایل مرگ و میر در میان نوزادان است. نوزدانی که در نتیجه تولد پیش از موعد که زنده می مانند در مقایسه با نوزادان کامل احتمال بیشتری وجود دارد که در طول زندگی خود مشکلاتی مانند تاخیرات رشد، کم شنوایی، نابینایی، بیماری های ریوی مزمن و فلج مغزی داشته باشند.
در حدود ۲۵ درصد از نوزادان نارس (نوزادانی که قبل از ۳۲ هفتگی به دنیا آمده اند) از آسیب دیدگی بلند مدت رشد مغزی رنج می برند. نتایج این مطالعه در مجله CMAJ, the Canadian Medical Association Journal منتشر شده است.
خبرگزاری مهر: بر اساس یک مطالعه جدید، کودکانی که در دوران بارداری مادران در معرض میزان بالاتری از مواد معدنی کمیاب منگنز و سلنیوم بودند، در دوران کودکی کمتر در معرض فشار خون بالا قرار داشتند.
محققان سطح فلزات سمی و مواد معدنی کمیاب را در نمونههای خون ۱۲۰۰ زن که بین سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۱۳ زایمان کرده بودند، تجزیه و تحلیل کردند. آنها دریافتند که مقادیر بالاتر سلنیوم یا منگنز در خون مادران با پایین بودن فشار خون در کودکان آنها در ویزیتهای کلینیکی ۳ تا ۱۵ سال بعدشان ارتباط داشت.
به گزارش ساینس دیلی،«نوئل مولر»، سرپرست تیم تحقیق از دانشکده بلومبرگ، در این باره میگوید: «این نتایج نشان میدهد که سطح سالم سلنیوم و منگنز در رژیمهای غذایی مادران در دوران بارداری ممکن است فرزندان آنها را در برابر فشار خون بالا محافظت کند.»
وی در ادامه میافزاید: «این کار اهمیت تغذیه و قرار گرفتن در معرض محیط رحمی را برای سلامت قلب و عروق کودک برجسته میکند و با ادامه تحقیقات بیشتر، در نهایت میتواند منجر به بروزرسانی دستورالعملهای تغذیهای و قوانین زیست محیطی با هدف جلوگیری از بیماری شود.»
فشارخون بالا یکی از مهمترین فاکتورهای پرخطر قابل اصلاح برای سایر بیماریهای ناتوان کننده و کشنده از جمله بیماریهای قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه و بیماری آلزایمر است. فشارخون بالا به معنای فشار خون سیستولیک بالاتر از ۱۳۰ میلی متر جیوه یا فشار خون دیاستولیک بالای ۸۰ میلی متر جیوه است.
منگنز و سلنیوم خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و در انواع غذاها از جمله آجیل و غلات، سبزیجات پهن برگ، ماهی و صدف یافت میشوند.
ایرنا: محققان دریافتند استفاده از داروهای ضدافسردگی SSRI در دوران بارداری کاملا ایمن است، اما ابتلا به عوارض روانی مانند اضطراب و افسردگی در مادران باردار موجب افزایش خطر ابتلای فرزندان آنها به اوتیسم و تاخیر رشد میشود.
داروهای بازدارنده بازجذب سروتونین که با عنوان داروهای SSRI شناخته میشوند، گروهی از داروهای ضدافسردگی هستند که برای درمان این بیماری و برخی از اختلالات اضطرابی و شخصیتی کاربرد دارند.
این تحقیقات با استفاده از اطلاعات گردآوری شده نوزادان در سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۱ میلادی انجام گرفت و محققان نوزادان را به سهگروه نوزادان مبتلا به اوتیسم شامل ۱۳۶۷ نوزاد، نوزادان مبتلا به تاخیر رشد شامل ۱۷۵۰ نوزاد و نوزادان سالم شامل ۱۶۷۱ نوزاد تقسیم کردند. سپس محققان مادرانی را که بر اساس خوداظهاری یا سوابق پزشکی در دوران بارداری دچار اختلالات روانی بودند و همچنین مادرانی را که داروهای SSRI مصرف میکردند، شناسایی کردند.
در نتیجه تجزیه و تحلیل این دادهها مشخص ریسک ابتلا به آلزایمر و تاخیر رشد در نوزادانی که مادران آنها در دوران بارداری دچار اختلالات روانی بودند، در مقایسه با سایرین، دوبرابر بیشتر است. اما مصرف داروهای ضدافسردگی SSRI هیچ ارتباطی با افزایش ریسک ابتلا به این بیماریها ندارد.
افسردگی در مادران باردار یک معضل حیاتی است و باید جدی گرفته شود. افسردگی یک اختلال خلقی است که با احساس غم و اندوه و بیانگیزگی همراه است. افسردگی بر نحوه تفکر، احساسات و رفتار تاثیرگذار است و در موارد شدید بر سلامت فیزیکی بیمار نیز تاثیر میگذارد. برخی افراد به غلط بر این باورند که افسردگی تلقین ذهنی شخص است، باید گفت این حالت روحی کاملا جدی بوده و میتواند تمام جنبههای زندگی را تحت تاثیر قرار دهد.
علاوه بر سلامت روحی و جسمی بیمار، روابط عاطفی و شغلی نیز در معرض خطر قرار دارند و به همین دلیل آشنایی با علائم افسردگی و پیشگیری از بروز آن برای تمام افراد حائز اهمیت است.
بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت، بیش از ۳۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان به افسردگی مبتلا هستند و این اختلال مهمترین عامل ناتوانی در سراسر جهان محسوب میشود. زنان بیشتر از مردان در معرض افسردگی هستند. تغییرات هورمونی، ساختار مغز و عوامل محیطی و اجتماعی میتواند در این امر دخیل باشد.
مهمترین علائم افسردگی
-احساس غم، اندوه، پریشانی و ناامیدی به صورت مستمر
-تحریکپذیری عصبی حتی در مواجهه با مسائل کم اهمیت
-بیعلاقگی و عدم تمایل نسبت به انجام امور عادی، شرکت در جمع دوستان و خانواده، تفریح، ورزش و کارهای گروهی
-اختلال خواب شامل کمخوابی یا پرخوابی
-احساس خستگی مزمن و کمبود انرژی
-کاهش یا افزایش اشتها
-کاهش یا افزایش وزن
-احساس سردرگمی، بی ارزشبودن، بی حوصلگی و احساس گناه
-بروز دردهای ناگهانی و مشکلات جسمی جدید از قبیل درد پشت و سردرد
-عدم تمرکز
-اضطراب
-اختلال در قدرت تصمیمگیری و حافظه
-تکرار افکار مرگ و خودکشی
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Biological Psychiatry منتشر شده است.
ایرنا: محققان دریافتند زنان باردار با سابقه میگرن بیش از سایرین در معرض عوارض نامطلوب قبل و بعد از دوران بارداری قرار دارند و احتمال افزایش چربی خون و دیابت بارداری در دوران بارداری و افسردگی پس از زایمان در این افراد بیشتر است.
بر اساس این تحقیقات که به مطالعه اولین دوران بارداری ۱۴۵ هزار و ۱۰۲ نفر بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰ میلادی پرداخت، محققان نحوه زایمان و عوارض پزشکی آن را در دورههای سهماهه مورد مطالعه قرار دادند و داروهای مورد استفاده در دوران بارداری را بررسی کردند.
از بین این زنان ۱۲ هزار و ۲۲۲ نفر مبتلا به میگرن بودند و هزار و ۵۷۶ نفر از آنها علاوه بر میگرن به نور نیز حساسیت داشتند. بر اساس این مطالعه عوارض نامطلوب بارداری در مبتلایان به میگرن شدیدتر است و آنان در معرض خطر افزایش چربی خون و دیابت حاملگی در دوران بارداری و در معرض افسردگی پس از زایمان قرار دارند.
دیابت دوران بارداری در برخی زنان دیده میشود. در این حالت سطح قند خون در دوران بارداری افزایش مییابد؛ در حالی که بیمار قبلا سابقه دیابت یا قند خون نداشته است.
دیابت بارداری میتواند خطر نقص مادرزادی، مردهزایی و زایمان زودرس را افزیش دهد. از طرفی مطالعات نشان میدهد این عارضه زنان را مستعد بیماری مزمن کلیه میکند.
بیماری مزمن کلیه (CKD) یک مشکل بهداشت عمومی در سراسر جهان با پیامدهای نامطلوب نارسایی کلیه و مرگ زودهنگام است. مطالعات نشان میدهد زنان به طور کلی بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند.
بر اساس آمار احتمال ابتلای زنان به بیماری مزمن کلیه ۱۴ درصد و در مردان ۱۲ درصد است. در سال حدود ۱۹۵ میلیون زن در سراسر جهان به این عارضه مبتلا میشوند و بیماری مزمن کلیه هشتمین علت مرگ و میر در جهان محسوب میشود. محققان بر این باورند که با کنترل میگرن میتوان این عوارض نامطلوب را کاهش داد.
سردردهای میگرنی به صورت دردهای ضربهای و تپشدار در نقطهای از سر توصیف میشوند و معمولا نیمی از مغز را دربرمیگیرد. مدت زمان این درد بین ۴ تا ۷۲ ساعت است و زندگی فرد را مختل میکند. معمولا افراد مبتلا به میگرن نسبت به صدا و نور حساس میشوند. رژیم غذایی، استرس و تغییرات هورمونی در میزان و شدت این بیماری نقش مهمی دارد.
با توجه به گزارش مرکز درد آتلانتا، موارد زیر در بروز دردهای میگرنی موثر هستند:
• استرس ( ۸۰ درصد)
• هورمون (۶۵ درصد)
• بو (۴۴ درصد)
• نور (۳۸ درصد)
• دود (۳۶ درصد)
• گرما (۳۰ درصد)
• مواد غذایی تحریککننده (۲۷ درصد)
مواد غذایی تحریک کننده میگرن
انواع ترشیجات، انواع مخمر، انواع ادویه، انواع غذاهای کنسرو شده، نوشابههای انرژی زا، مقادیر زیاد کافئین، کاکائو، پنیر چدار، ماهی دودی، سوسیس و کالباس، نوشابه، پیاز و مشروبات الکلی
یکی از مهمترین دلایل عود سردردهای میگرنی، عدم توجه به وعدههای غذایی، مخصوصا صبحانه است. به افراد مستعد ابتلا به میگرن توصیه میشود که به وعدههای غذایی منظم توجه داشته باشند و از غلات، میوه و سبزیجات تازه و گوشت کم چرب استفاده کنند.
طبق آخرین آمار انستیتو ملی سلامت، حدود ۱۰ درصد از افراد سراسر دنیا به میگرن مبتلا هستند و تعداد مبتلایان زن چهار برابر مردان است. گزارش کامل این تحقیقات در هفتمین کنگره آکادمی اروپایی عصبشناسی ارائه شده است.
ایرنا: محققان دانشگاه کلرادو بولدر دریافتند قرار گرفتن زنان باردار در معرض آلودگی هوا موجب افزایش سرعت رشد نوزادان در چندماه ابتدای زندگی آنها میشود و این نوزادان را در معرض خطر افزایش وزن و بیماریهای مرتبط با آن قرار میدهد.
این تحقیقات با کمک ۱۲۳ مادر باردار انجام گرفت که یک سوم آنها قبل از بارداری وزن طبیعی داشتند، یک سوم دچار اضافه وزن بودند و یک سوم پیش از دوران بارداری چاق بودند.
محققان با استفاده از دادههای سیستم کنترل کیفیت سازمان محافظت از محیط زیست آمریکا میزان آلودگی محل زندگی این داوطلبان با ۴ آلاینده PM۲.۵، PM۱۰، دی اکسید نیتروژن و ازن اندارهگیری کردند. پس از زایمان نیز علاوه بر اندازهگیری وزن و قد نوزادان، میزان چربی انباشته در بدن آنها را نیز به طور دورهای اندازهگیری کردند.
در نتیجه این تحقیقات مشخص شد افزایش میزان آلودگی هوا در دوران بارداری، موجب افزایش وزن بیشتر و چاقی شدیدتر نوزادان در طول شش ماه ابتدای زندگی آنها میشود. آلودگی هوا یکی از مهمترین معضلات حوزه سلامت است. بر اساس آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت، آلودگی هوا سالانه جان هفت میلیون نفر را در سراسر جهان میگیرد. در این گزارش آمده است از هر ۱۰ نفر، ۹ مورد هوایی را تنفس میکنند که حاوی مقادیر بیش از حد مجاز از آلایندههاست. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Environmental Health منتشر شده است.
مشاوره ی ژنتیک فرایندی است که در آن افراد و خانواده ها از اطلاعات لازم و مرتبط با بیماری های مختلف اعم از توارث، تشخیص، درمان، نحوه ی مواجهه و جلوگیری از انتقال به نسل بعد مطلع می شوند و به آنها کمک می شود تا بتوانند تصمیم مناسبی برای مواجهه با بیماری اتخاذ نمایند. مشاوره ی پیش از ازدواج اطلاعاتی درباره ی نگرانی های بهداشتی که در خانواده ی شما وجود دارد را در اختیارتان قرار می دهد. این اطلاعات با توجه به سوابق خانوادگی و سوابق پزشکی شما جمع آوری می شود.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایرنا: محققان انستیتوی سلامت جهانی بارسلونا واقع در اسپانیا دریافتند استفاده از داروی استامینوفن در دوران بارداری منجر به افزایش ریسک ابتلا به ADHD و اوتیسم در نوزادان میشود.
در این تحقیقات ۷۳.۸۸۱ نوزاد که حداقل دارای یکی از علایم ADHD و اوتیسم بودند و امکان دسترسی به اطلاعات مصرف داروی استامینوفن توسط مادران آنها وجود داشت، مورد مطالعه قرار گرفتند.
در نتیجه این تحقیقات مشخص شد بین ۱۴ تا ۵۶ درصد از مادران این نوزادان در دوران بارداری استامینوفن مصرف کردهاند. نوزادانی که پیش از تولد در معرض این دارو قرار گرفتند ۱۹ درصد بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به اوتیسم و ۲۱ درصد بیشتر در معرض ابتلا به ADHD قرار داشتند.
اوتیسم یک اختلال عصبی است که عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار میدهد. این معلولیت رشدی معمولا در سه سال اول زندگی به طور کامل آشکار میشود.
معمولا این سه سال اول، دوره طلایی قلمداد میشود و چنانچه در این دوره مربیان و والدین کودک این عارضه را شناسایی کنند و در صورت درمان و رسیدگی میتوان کودک را به مدرسه فرستاد و مهارتهای زیادی را به او آموخت.
برخی از مهمترین نشانههای اوتیسم
• دیر به حرف افتادن یا عدم تمایل به صحبت کردن؛ ۴۰ درصد از مبتلایان به اوتیسم هرگز صحبت نمیکنند
• مشکل در درک دیدگاه گوینده
• استفاده از کلمات و عبارت های تکراری
• تکرار رفتارهای کلیشهای مانند تکان دادن دست یا بدن
• تمرکز طولانی مدت روی اشیا
• خودزنی
• پرخاشگری
• ناتوانی در بیان اسم
• ناتوانی در برقراری ارتباط چشمی
• علاقه به بازیهای تکراری
• خیرهشدن به یک شی یا تصویر
• فقدان حس همدلی و به اشتراک گذاشتن احساسات
• عدم تمایل به ایجاد دوستی با هم سن و سالان
اختلال نقص توجه – بیشفعالی (Attention-deficit hyperactivity disorder) یا به اختصار ADHD یک اختلال رفتاری رشدی است. این افراد معمولا توانایی دقت و تمرکز بر روی یک موضوع را نداشته، یادگیری کندی دارند و از فعالیت بدنی غیرمعمول و بسیار بالایی برخوردار هستند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه European Journal of Epidemiology منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه نشان میدهد تولد زودهنگام و وزن کم نوزاد در هنگام تولد بر بهره هوشی وی در سالهای بعدی زندگی تاثیر منفی میگذارد و میزان آن را کاهش میدهد.
نتایج این مطالعه که توسط محققان دانشگاه «وارویک» در انگلیس انجام شد، نوزادانی که پنج هفته زودتر از موعد مقرر متولد می شوند و وزن کمی در هنگام تولد دارند، نسبت به نوزادانی که دوره کامل جنینی را گذرانده اند و اندازه عادی دارند، در نوجوانی از بهره هوشی کمتری برخوردارند.
داده های این مطالعه نشان می دهد نوجوانانی که در هفته ۳۲ بارداری به دنیا آمده اند و وزن آنها در زمان تولد کمتر از پنج پوند و هشت انس بوده است نسبت به هم سن و سالان خود که در هفته ۳۷ بارداری به دنیا آمده اند و وزن عادی در زمان تولد داشته اند، در آزمون های بهره هوشی ۱۲ امتیار کمتر کسب می کردند. وزن پنج پوند و هشت انس (۲.۵ کیلوگرم) حداقل وزن سالم نوزاد در زمان تولد محسوب می شود.
محققان گفتند، یافته های این مطالعه نشان می دهد که سلامت در زمان تولد بر هوش و عملکرد شناختی در سال های بعدی زندگی تاثیر دارد.
«دیتر ولکه» استاد روانشناسی رشد در دانشگاه وارویک انگلیس و یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: با مراقبت های مدرن زنان و زایمان، بیشتر [نوزادان نارس] با توانایی های شناختی در محدوده طبیعی رشد می کنند. با این حال، افرادی که خیلی نارس به دنیا می آیند، چالش های بیشتری در رشد شناختی خود تجربه می کنند.
به گفته ولکه و همکارانش، حداکثر ۲٪ از نوزادان در سراسر جهان «بسیار» زودرس متولد می شوند، که به عنوان تولد در هفته ۳۲ بارداری یا کمتر تعریف می شود.
در آمریکا که ۳۷ تا ۴۰ هفته بارداری، طبیعی تلقی می شود، این رقم به ۱۲٪ می رسد، اگر چه بر اساس برآوردهای مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری، میزان زنده ماندن این نوزادان ۹۵٪ یا بیشتر است.
تولد نوزادان بین هفتههای ۳۲ تا ۳۳ بارداری
حدود ۹۸ درصد از نوزادانی که در این سن به دنیا میآیند زنده میمانند. بیشتر آنها بین یک کیلو و ۳۶۰ گرم تا دو کیلو و ۲۶۰ گرم وزن دارند و لاغرتر از نوزادان فولترم به نظر می رسند. برخی از آنها می توانند بدون کمک نفس بکشند و بسیاری از آنها فقط به اکسیژن مکمل برای کمک به تنفس نیاز دارند.
برخی از آنها را میتوان از سینه مادر یا با شیشه شیر تغذیه کنند، اما آنهایی که در تنفس مشکل دارند احتمالا به تغذیه با لوله نیاز خواهند داشت. نوزادانی که در این سن به دنیا میآیند، در مقایسه با نوزادان زودرس تر احتمال کمتری برای ابتلا به معلولیت های جدی ناشی از تولد زودرس دارند. مشروح این مطالعه در نشریه JAMA Pediatrics منتشر شده است.
بسیاری از بیماریهای متابولیک ارثی با غربالگریهای وسیع دوران نوزادی قابل شناسایی هستند، خانوادهها باید اگر مشکلی را داشتند، حتماً پیش از ازدواج مشاوره ژنتیک را انجام دهند، سپس پیگیریهای بعدی را داشته باشند و اگر خانوادهها دچار مشکلی نبودند غربالگری نوزادی به ما کمک میکند تا بسیاری از بیماریهای متابولیک ارثی را که از طریق ژن مغلوب به ارث میرسند، شناسایی کنیم؛ ژن مغلوب به این معناست که پدر و مادر به ظاهر سالم بوده ولی ناقل یک بیماری ارثی هستند.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
بیماری های متابولیک ارثی بیماریهایی هستند که در آنها هضم نهایی یک یا چند ماده غذایی مانند پروتئین، قند یا چربی در بدن نوزاد از بدو تولد مختل می شود و در نتیجه کودک نمی تواند از این مواد غذایی برای رشد و تکامل استفاده کند. بنابراین این گروه از مواد غذایی که به طور معمول برای رشد و تکامل کودکان مفید هستند، برای سلامتی این کودکان خطرناک می شوند و حالت سمی پیدا می کنند و بر بسیاری از اندام های بدن او از جمله مغز، کبد و قلب تاثیر منفی می گذارند. همه نوزادان باید در هنگام تولد، از سه تا پنج روزگی برای تشخیص به موقع و شروع درمان مناسب برخی از این بیماریها غربالگری شوند. اکثر بیماریهای متابولیک ارثی، اغلب به صورت ژنتیکی و از پدر و مادر ناقل، اما به ظاهر سالم به نوزاد منتقل می شوند و احتمال بروز آنها در ازدواجهای فامیلی نیز بیشتر است. از هر هزار و 500 نوزاد متولد شده در دنیا یک نفر به بیماریهای متابولیک ارثی مبتلاست، بیماریهای متابولیک سوخت و ساز بدن را هدف قرار میدهند، بنابراین موادغذایی که مصرف میشوند در این افراد به علت مشکلات ژنتیکی به مواد مفید تبدیل نمیشوند یا این مواد باعث ایجاد سموم در بدن میشوند که این سموم اشخاص را به عقبماندگی ذهنی و سایر بیماریها دچار میکند.
تاکنون علت دقیق ایجاد سرطان مشخص نشده است. در سرطان پستان که شایع ترین سرطان در بین زنان است عوامل محیطی و ژنتیکی مختلفی را دخیل میدانند. بعضی از سرطان ها به خصوص سرطان پستان به دلیل اشکال در ژن هایی ایجاد می شود که از پدر یا مادر به فرزندان منتقل می شوند. در این حالت دیگر اعضای خانواده نیز ممکن است ژن معیوب را به ارث برده باشند و در آینده دچار سرطان شوند. در مواردی که چند نفر از اعضای خانواده سرطان پستان، تخمدان، روده، پروستات، رحم و ... داشته باشند، به خصوص اگر این سرطان ها در سن کمتر از چهل سال ایجاد شده باشد، ممکن است این سرطان زمینه ارثی داشته باشد. در این موراد حتما باید مشاوره ژنتیک سرطان انجام شود تا خطر ابتلای دیگر اعضای خانواده به سرطان مشخص شود. در صورت لزوم می توان از آزمایش های ژنتیکی برای شناسایی ژن های معیوب استفاده کرد تا با استفاده از روش های پیشگیری، ترکیبات دارویی و جراحی پیشگیرانه خطر ابتلا به سرطان را در فردی که دارای ژن معیوب است، به میزان زیادی کاهش داد.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
با بررسی همزمان ژنتیکی و پاتولوژیکی محصولات حاملگی پس از سقط در بسیاری از موارد میتوان از تکرار سقط و معلولیتها در جنینهای بعدی پیشگیری کرد. معلولیتها، علل ژنتیکی و غیر ژنتیکی دارند که هر دو علت میتوانند منجر به سقط، مرگ داخل رحمی، مرده زایی و یا ناهنجاریهای جنینی شوند. علل ژنتیکی میتوانند تکرار شونده باشند و در نتیجه در حاملگیهای بعدی هم رخ دهند به همین علت لازم است که محصولات حاملگی از نظر پاتولوژی یعنی بررسی تمام بافتها از نظر ظاهری و میکروسکوپی و ژنتیکی یعنی ناهنجاریهای کروموزومی توسط متخصصان بررسی شوند. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام مشاوره ژنتیک در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
مشاوره ژنتیک جزء مهمی از بررسی های عوامـل خطرساز سرطان پستان محسوب می شود. مشاوران قادرند به راحتی از تمامی بیماران اطلاعات فامیلی را کسب کنند و در خصوص نقش عوامل ژنتیکی در سرطان و انجام ارزیابی های لازم در خصوص ارثی بودن سرطان صحبت کنند و معین می کنند که آیا لزومی به انجام آزمون هاي غربالگري خاص هست یا عمل جراحی پیشگیرانه براي افـراد خـاص لازم است یا خیر؟
مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژ نتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایرنا: محققان براساس نتایج یک مطالعه هشدار میدهند که خطر سقطهای مکرر در زنان چاق۷۰ درصد افزایش مییابد.
به گزارش روزنامه دیلی میل، سقط مکرر به بیش از دو یا سه بار از دست رفتن جنین در نیمه اول بارداری گفته می شود. شیوع سقط مکرر در زنان باردار حدود دو تا سه درصد است و بیش از ۸۰ درصد سقطهای مکرر در سه ماهه نخست بارداری رخ میدهد.
محققان دانشگاه «ساوت همپتون» در آمریکا در این مطالعه برای بررسی اینکه چه عواملی در زندگی ممکن است در بروز سقط های مکرر دخیل باشد، مطالعات مختلف موجود در این زمینه را بررسی کردند.
این مطالعه نشان داد: افرادی که دارای اضافه وزن یا کمبود وزن هستند - یعنی به ترتیب شاخص توده بدنی (BMI) بین ۲۵ تا ۳۰ یا زیر ۱۸.۵ دارند - در معرض خطر بیشتر بروز سقط مکرر قرار دارند.
سقط جنین شایع ترین عارضه در اوایل بارداری است و متأسفانه حدود ۱۵-۲۰ درصد مادران باردار را گرفتار می کند، اما سقط مکرر زمانی تعریف می شود که یک خانم دو یا چند سقط زودرس متوالی داشته باشد.
سقط مکرر یک بیماری پیچیده است و اگرچه اغلب به عوامل پزشکی متعددی و تأثیر در سبک زندگی نسبت داده می شود، اما حدود نیمی از موارد غیرقابل توضیح باقی می ماند.
مطالعه این محققان شامل بررسی ۱۶ مطالعه بود و نشان می دهد که کمبود وزن یا اضافه وزن به طور قابل توجهی خطر از دست دادن بارداری متوالی را افزایش می دهد.
به گفته این محققان، برای افرادی که BMI بیش از ۲۵ [اضافه وزن] و ۳۰ [چاق] دارند، خطر سقط به ترتیب ۲۰ و ۷۰ درصد افزایش می یابد.
در کنار خطر بروز سقط مکرر برای زنان دارای اضافه وزن یا چاق، محققان همچنین هشدار دادند که سقط های پی در پی در میان افراد کم وزن (یعنی افرادی که نمره BMI آنها کمتر از ۱۸.۵ است) نیز بالاتر است.
با این حال محققان همچنین برای ارزیابی تأثیر سایر عوامل سبک زندگی در بروز سقط مکرر در کنار BMI، عادت هایی مانند سیگار کشیدن، مصرف کافئین و غیره را نیز مد نظر قرار دادند، اما ارتباطی میان سقط مکرر و این عوامل پیدا نکردند.
باشگاه خبرنگاران جوان: قرار گرفتن مادر باردار در معرض مواد شیمیایی، آفت کشها و حشره کشها سلامت جنین را به خطر میاندازد.
به گزارش دیلی میل، یک مطالعه جدید هشدار میدهد که قرار گرفتن مادران باردار در معرض مواد شیمیایی صنعتی از جمله مواد معدنی و آفت کش ها، خطر ابتلا به اتیسم در کودکان را دو برابر میکند.
اختلال طیف اتیسم (ASD)، که علائم آن شامل اختلال در ارتباط اجتماعی و رفتار کلیشهای است، حدود ۱ یا ۲ درصد کودکان را تحت تأثیر قرار میدهد.
محققان دانشگاه سایمون فریزر سطح ۲۵ ماده شیمیایی را در نمونه خون و ادرار ۱۸۶۱ زن کانادایی در سه ماهه اول بارداری اندازه گیری کردند و دریافتند که رابطه مستقیمی بین افزایش رفتارهای مشابه اتیسم در کودکان پیش دبستانی و قرار گرفتن در معرض برخی مواد سمی در محیط طی بارداری وجود دارد.
سمومی که منجر به افزایش خطر اتیسم در کودکان میشوند شامل فلزات حامل مواد شیمیایی، سموم دفع آفات، بی فنیلهای پلی کلر، فتالات و بیس فنولها هستند.
هرچند محققان نتوانسته اند علت این رابطه را تعیین کنند، اما وجود این رابطه را ثابت کرده و توضیح داده اند که برای تعیین دقیق علت این رابطه در آینده به تحقیقات بیشتری نیاز خواهد بود.
جوش علمبه مدیر ارشد این مطالعه گفت: ما وضعیت ۶۰۰ کودک را که مادران آنها در این مطالعه شرکت کردند تا سنین ۳-۴ سالگی، دنبال کردیم و متوجه شدیم کودکانی که مادران آنها در معرض غلظت بالاتر کادمیوم، سرب و برخی از فتالاتها هستند بیشتر در معرض ابتلا به علائم اتیسم قرار دارند.
منظور از سقط مکرر، بیش از دو یا سه بار از دست رفتن خود بهخودی جنین در نیمه اول بارداری است. شیوع سقط مکرر در زنان باردار حدود دو تا سه درصد است و بیش از ۸۰ درصد سقطهای مکرر در سهماه نخست بارداری رخ میدهد. سقط مکرر یک عارضۀ چندعاملی است و علل متعددی میتوانند موجب سقط مکرر شوند که این علل ممکن است مربوط به جنین یا مادر و یا هر دو باشند. از جمله علل جنینی، میتوان به اختلالات کروموزومی و ژنتیکی و ناهنجاریهای ساختاری اشاره کرد و در مادر نیز مشکلات رحمی، اختلالات هورمونی، اختلالات انعقادی و مشکلات ایمونولوژیک میتوانند موجب سقط مکرر شوند. علت سقط مکرر ممکن است مربوط به جنین باشد. نیمی از جنین حاصل اسپرم یا سلول جنسی مرد است و بنابراین نیمی از ساختار کروموزومی جنین متعلق به پدر است. بنابراین، اختلالات اسپرم نیز میتواند از جمله علل سقط مکرر باشد و نقش فاکتورهای مردانه در این زمینه در پژوهشهای متعدد نشان داده شده است. البته نیمی از موارد سقط مکرر در دسته با علت نامشخص یا بدون توضیح قرار میگیرند. یعنی همه بررسیها انجام میشود و علتی یافته نمیشود. اتفاقا برای این گروه احتمال بارداری بیشتر است، زیرا مشکل ژنتیکی یا ایمونولوژیک خاصی ندارند. عواملی وجود دارند که میتوانند خطر سقط مکرر را افزایش دهند. یکی از این عوامل سن مادر است. هرچه سن خانم هنگام بارداری بیشتر باشد، خطر سقط مکرر بیشتر خواهد بود. وزن بالای مادر نیز میتواند از عوامل خطرساز سقط مکرر باشد. تعداد سقطهای قبلی نیز با افزایش احتمال بروز سقط مکرر رابطه دارد. با کنترل عوامل خطر میتوان تا حدی از بروز سقط مکرر پیشگیری کرد. برای نمونه این یک واقعیت علمی و ثابت شده است که با افرایش سن خانم، کیفیت تخمک کاهش مییابد و در نتیجه خطر سقط جنین بیشتر میشود. بنابراین، بهتر است خانمها اقدام برای بارداری را به تعویق نیندازند. همچنین، چاقی میتواند خطر سقط مکرر را افزایش دهد؛ بهویژه برای خانمهای مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک. بنابراین، اصلاح سبک زندگی و رسیدن به وزن متناسب میتواند از بروز سقط مکرر پیشگیری کند. با کنترل عوامل خطر میتوان تا حدی از بروز سقط مکرر پیشگیری کرد.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
بیشتر معلولیت های ایجاد شده در فرزندان عاملی ژنتیکی دارد، همین امر میتواند اهمیت مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج را بیان کند. مشاوره ژنتیک میتواند کمک کند تا :
به درستی یک اختلال ژنتیکی تشخیص داده شود.
ارائه گزینه های مناسب برای بهترین تصمیم.
.ارزیابی عود خطر در اعضای خانواده مرتبط و بستگان آنها
آتروفی عضلانی نخاعی (SMA)، نوعی بیماری ژنتیکی است که با ضعف پیشرونده عضلات همراه است و دلیل آن از بین رفتن و دژنراسیون سلولهای عصبی شاخ قدامی نخاع است. با از بین رفتن این سلولهای عصبی به تدریج عضلات دچار آتروفی و تحلیل می شوند. چهار تیپ مختلف از بیماری وجود دارد. هر چهار نوع مختلف بیماری بر اثر بروز حذف ژنی ( و یا در مواردی جهش نقطه ای) در ژن SMN1 رخ می دهند. ژن SMN1 را می توان به راحتی و توسط آزمایش SMA مورد تشخیص قرار داد.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
بیماری شارکوت- ماری- توث شامل یک گروه از اختلالاتیست که نوروپاتیهای حسی و حرکتی ارثی نامیده می شوند و به اعصاب محیطی آسیب می زنند. اعصاب محیطی مغز و طناب نخاعی را به ماهیچه ها و سلولهای حسی که محرک هایی مثل لمس ، درد ، ضربه و صدا را تشخیص می دهند، وصل می کنند. آسیب به اعصاب محیطی که در طی زمان بدتر می شود میتواند منجر به تغییر یا از دست دادن حواس و تحلیل (آتروفی) عضلات مچ پا ، ساق پا ، ران و دستها شود. بیماری شارکوت-ماری-توث معمولا در نوجوانی یا اوایل بزرگسالی ظاهر می شود، اما شروع بیماری ممکن است در هر زمانی از اوایل کودکی تا اواخر بزرگسالی باشد. علائم بیماری شارکوت-ماری-توث در شدت و سن شروع حتی در میان اعضای یک خانواده متغیر است. تا کنون بیش از 50 ژن مختلف در ارتباط با این بیماری شناسایی شده است. در صورت وجود این بیماری در سابقه بیمار حتما باید قبل از ازدواج و قبل از بارداری، مشاوره ژنتیک شوند. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
تاکنون بیش از 600 نوع بیماری نورولوژیک شناسایی شده است. این بیماری ها عمدتا بر اثر جهش در یک ژن خاص ایجاد می گردند که شامل اختلالات حرکتی (مانند پارکینسون و هانتیگتون)، بیماریهای مخرب عصبی (مانند آلزایمر)، بیماریهای عصبی-عضلانی، نوروپاتیها و بیماریهای مرتبط با آنها (شارکوت ماری توث و SMA)، ناتوانیهای ذهنی، صرع، تشنج و ناهنجاریهای تکوین مغز. در صورت وجود هر کدام از بیماری ها در سابقه بیمار حتما باید قبل از ازدواج و قبل از بارداری، مشاوره ژنتیک شوند.
ویروس پاپیلومای انسانی که به آن HPV گفته می شود، شایع ترین عفونت مقاربتی است. متاسفانه اکثر بیماران آلوده به عفونت HPV ، اطلاعی از بیماری خود ندارند. بيش از 120 نوع ويروس HPV شناخته شده است كه بيش از 40 نوع آن ميتواند منجر به ايجاد عفونتهاي تناسلي در مردان و زنان شود. اگرچه مکانیسم های دقیق انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر هنوز شناخته نشده است اما معمولاً از راه تماس جنسی منتقل می گردد. در حال حاضر تعیین ژنوتیپ های پر خطر و کم خطر hpv بر روی نمونه های واژینال در آزمایشگاه ژنتیک موسسه مهر با دقیق ترین و جامع ترین جواب در کوتاهترین زمان ممکن انجام می شود.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ازدواج فامیلی، ازدواجی است که در آن زوجین با یکدیگر قرابت خویشاوندی داشته و دارای اجداد و ژن های مشابه و مشترک هستند. در حال حاضر هزاران نوع بیماری ارثی نادر شناخته شده اند که می توانند از طریق به ارث رسیدن ژن های مشترک از پدر و مادر، فرزندان را مبتلا سازند. این خطر در ازدواج های فامیلی به علت وجود ژن های مشترک بیشتر بوده اما بدان معنا نیست که در ازدواجهای غیر فامیلی هیچ گونه خطری وجود نداشته باشد، بلکه احتمال خطر پایینتر خواهد بود.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
بسم الله الرحمن الرحيم
با عرض سلام و ارادت خدمت شما عزيزان و با آرزوي سلامتي و بهروزي براي تك تك شما
سال بسيار سختی را پشت سرگذاشتیم. سالی که نمونه آن در طول قرن هم به ندرت پیدا می شود. سالی که در آن شیوع ویروس کووید نوزده، باعث برهم خوردن روال زندگی شد و برخي بر اثر این بیماری مهلک از دنیا رفتند.
در این سال سخت موسسه درمان های نوین ناباروری مهر رشت، تمام تلاش خود را به کار گرفت تا حتی لحظه ای خدمت رسانی خود را به جامعه هدف متوقف نکند و همراه زنان و مردانی باشد که به امید در آغوش کشیدن فرزند، ما را امین خود دانستند و گام به گام با رعايت كامل پروتكل هاي پيشگيري از ابتلا به بيماري كرونا به شیوه های درمانی عمل کردند و به لطف خدا بسیاری شکوفه مهر را در آغوش کشیدند.
فشار مضاعف کرونا اگرچه مثل همه مراکز درمانی پرسنل موسسه درمان های نوین ناباروری مهر رشت را هم خسته کرد ولی به لطف خداوند منان شاهد ضریب بالای نتیجه گیری و موفقیت ها در موسسه مهر بودیم و خدا را به پاس این نعمت بزرگ شاکریم.
حالیه در آغار بهار سال هزار و چهارصد، در فصل رویش و خلق دوباره طبیعت امید به آینده ای روشن داریم. آینده ای که در آن تولد و زایش سرمنشاء نشاط و تعالی باشد و نوزادان کوچک کانون خانواده ها را بیش از همیشه گرم و پرحرارت کنند.
موسسه درمان های نوین ناباروری مهر رشت طلوع بهار و آغاز سال نو را به همگان تبریک و شادباش می گوید و امیدوار است سال پیش رو، سالی سراسر سلامت و نیک روزی برای همه ملت ایران باشد. ما خود را موظف و مکلف می دانیم با تمام توان به فعالیت های علمی و درمانی خودادامه دهیم و لذت ارتقاء سلامت خانواده وفرزند آوری را با شما عزيزان شریک شویم.
با بهترین آرزوها
مركز جراحي محدود و درمان های نوین ناباروری مهر رشت
ایسنا: محققان دریافتند که فضای سبز اطراف محل زندگی کودکان میتواند در خطر ابتلا به اختلال کمتوجهی ADHD مهم باشد.
اختلال کمتوجهی و بیشفعالی (ADHD) اختلال رفتاری رشدی است که فرد توانایی دقت و تمرکز بر روی یک موضوع را ندارد و یادگیری او کند میشود و فرد فعالیت بدنی غیرمعمول و بسیار بالایی دارد. به گزارش مدیکال اکسپرس،این نتایج، حاصل تحقیقات جدید سازمان iPSYCH در دانمارک است که گروهی از محققان از دانشگاه آرهوس دانمارک بررسی کردند، چگونه فضای سبز اطراف محل زندگی در ابتلاء کودکان و نوجوانان به اختلال ADHD تاثیر دارد و مواردی از ارتباط را پیدا کردند.
Malene Thygesen از محققان این بررسی اظهار کرد: کودکانی که در اوایل کودکی (تا سن پنج سالگی) در منطقه مسکونی خود کمتر در معرض محیطهای سبز قرار گرفتهاند در مقایسه با کودکانی که محیط سبز اطراف آنان بیشتر بوده است، در معرض خطر بیشتر ابتلا به اختلال ADHD هستند.
ADHD یکی از رایجترین تشخیصهای روانپزشکی در بین کودکان است و مبتلایان به این اختلال به روشهای مختلف تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرند. علت اینکه برخی از کودکان به ADHD مبتلا میشوند هنوز کاملا مشخص نیست. ADHD ممکن است ارثی باشد، اما سایر عوامل نیز ممکن است در آن نقش داشته باشند. بههمین دلیل، باید درباره علل ایجاد این اختلال تحقیق انجام شود. دسترسی کودکان به فضای سبز از این موارد است، زیرا نتایج مطالعات قبلی ارتباط بهزیستی ذهنی و رشد شناختی کودکان را پیدا کردند.
در این بررسی جنس، سن، سال تولد کودک و تشخیص روانپزشکی والدین و وضعیت اقتصادی اجتماعی و سطح اقتصادی و اجتماعی محله بررسی شد. این آزمایش شامل بیش از ۸۰۰ هزار فرد متولد از سال ۱۹۹۲ به بالا تا سال ۲۰۰۷ و همچنین تشخیصهای بالینی ADHD از پنج سالگی تا سال ۲۰۱۶ است. علاوه بر این، محققان در مورد سبز بودن محیط اطراف یک خانوار از اندازهگیری خاصی به نام شاخص نرمالشده تفاوت پوشش گیاهی استفاده کردند که شاخص گرافیکی سادهای است که در تحلیلها و اندازهگیریهای سنجش از دور و ارزیابی وجود یا عدم وجود پوشش گیاهی یک منطقه کاربرد دارد.
نتایج تحقیق نشان داد، زندگی در محیطهای سبز ممکن است یک عامل محافظتی برای کودکان در رابطه با خطر ابتلا به ADHD باشد. شایانذکر است، یک بررسی واحد، مبنای کافی برای نتیجهگیری وجود ارتباط بین دسترسی به محیط های سبز و خطر ابتلا به ADHD در کودکان نیست و به تحقیقات بیشتر نیاز دارد. این مقاله تحقیقاتی در مجله Environmental Health Perspectives ارائه شده است.
یکی از کاربردهای مهم ژنتیک در پیشگیری از معلولیت ها مربوط به ازدواج خویشاوندی است. آمارها نشان می دهد به طور میانگین، حدود 40 درصد ازدواج ها در ایران ازدواج فامیلی است و در برخی مناطق، به حدود 80 درصد می رسد. نگرانی زیادی در خصوص فرزندان حاصل از ازدواج های فامیلی وجود دارد اما باید یاد آور شد خطر بروز معلولیت در فرزندان حاصل از ازدواج خویشاوندی، تنها دو برابر ازدواج های غیرخویشاوندی است. در ازدواج های غیر خویشاوندی خطر بروز ناهنجاری های ژنتیک در فرزند حدود 2/5 تا 3 درصد و در ازدواج های خویشاوندی حدود 5 تا 6 درصد است. اما همین میزان خطر را نیز می توان با مشاوره ژنتیک، انجام آزمایش توالی یابی و مقایسه نتایج توالی یابی زن و شوهر کاهش داد.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایرنا: محققان دانشگاه کلورادو واقع در آمریکا دریافتند نرخ ابتلا به سرطان سینه در بین زنان زیر ۴۰ سال افزایش داشته است. این در حالی است که به طور کلی نرخ ابتلا به این بیماری در طول دهه گذشته دارای یک روند نزولی بوده است.
در این تحقیقات نرخ ابتلا به سرطان سینه در گروههای سنی با اختلاف ۱۰ سال مورد مطالعه قرار گرفت و مشخص شد میزان ابتلا به این بیماری در گروههای سنی زیر ۴۰ سال افزایش داشته است؛ همچنین میزان گسترش سرطان در بدن زنان ۲۰ تا ۳۹ ساله از سال ۲۰۰۰ میلادی تاکنون سالانه به میزان چهار درصد افزایش یافته است.
در ادامه این تحقیقات آمده است نرخ مرگ ناشی از سرطان سینه در گروههای سنی بین ۴۰ تا ۷۹ سال دارای روند کاهشی بوده اما در بین زنان ۴۰ ساله و کوچکتر، این روند افزایشی است. بر اساس این تحقیقات، نرخ مرگ ناشی از سرطان در بین زنان ۲۰ تا ۲۹ هرسال به میزان ۳ درصد افزایش داشته است.
سرطان سینه شایعترین سرطان در زنان است و سالانه حدود ۲ میلیون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا میشوند. غربالگری منظم و تشخیص به موقع مهمترین عوامل موفقیت در درمان است.
به رشد کنترل نشده سلولهای پوشش داخلی مجرای شیری یا لوبول، سرطان سینه گفته میشود. هر سینه از ۱۵ تا ۲۰ بخش به نام لوب تشکیل شده که به صورت خوشهای در کنار هم قرار دارند. لوبها مجموعهای از غدد شیری هستند. هر لوب از بخشهای کوچکتری به نام لوبول تشکیل شده است.
سرطانی که از لوبول آغاز شود، سرطان لوبولار نامیده میشود. سرطان سینه در زنان شایعتر است، گرچه احتمال ابتلای مردان نیز به سرطان سینه وجود دارد.
شایعترین علایم سرطان سینه عبارتند از:
وجود توده در هر ناحیه از سینه و زیر بغل: تومورهای مربوط به سرطان سینه معمولا بدون درد هستند. این تودهها در سونوگرافی و ماموگرافی مشاهده میشوند. بنابراین لازم است به محض مشاهده توده، به پزشک مراجعه شود.
تورم در ناحیه زیر بغل
درد یا حساسیت در سینه: گرچه توده سینه معمولا بدون درد است، ولی می تواند باعث حساسیت و درد در ناحیه سینه شود.
مسطح شدن یا فرورفتگی در سطح سینه
هرگونه تغییر شکل، رنگ و اندازه در سینه
تغییر دمای پوست ناحیه سینه
تغییر شکل نوک سینه و احساس فرورفتگی، خارش و سوزش در این ناحیه
ایجاد بثورات پوستی در ناحیه سینه
هرگونه ترشح روشن یا خونی از سینه
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Radiology منتشر شده است.
ایسنا: بر اساس بررسیهای جدید شبکه غیرانتفاعی از ارائهدهندگان خدمات بهداشتی و مرکز پزشکی Ann & Robert H در وینفیلد، ایلینوی آمریکا، سلامت قلب مادر باردار ممکن است تاثیر قابلتوجهی بر سلامت قلب و عروق فرزند وی در سن ۱۰ تا ۱۴ سالگی داشته باشد.
این اولین تحقیقی است که در طولانیمدت پیامدهای سلامت قلب و عروق مادر در بارداری و تاثیر آن بر سلامت فرزندان را بررسی کرده است. این یافتهها نگرانکننده است، زیرا بر اساس تحقیقات گذشته بیش از ۹۰ درصد از مادران آمریکایی سطح سلامتی قلب و عروقی پایینتر از سطح بهینه دوران بارداری دارند.
دکتر آماندا پراک، محقق اصلی این بررسی در دانشکده پزشکی فاینبرگ دانشگاه نورث وسترن و متخصص قلب و عروق گفت: نتایج نشان میدهد که کودکان این گروه از مادران با سلامت قلب و عروقی کمتر از حد مطلوب، ممکن است در معرض خطر بالاتری برای کاهش زودهنگام سلامت قلب و عروقی دوران کودکی قرار گیرند.
وی افزود: «امیدواریم که در آینده با توجه به این دلایل موثر در کاهش سلامت قلب کودکان بتوانیم از سکتههای قلبی، مغزی و مرگ زودرس جلوگیری کنیم.»
یافتههای این بررسی در میان ۶ درصد از مادران نشان میدهد که خطر ابتلاء به کاهش سلامت قلب و عروق کودکان متولدشده در مادرانی که سطح سلامتی قلب و عروق پایینی دارند، نسبت به کودکان مادران با سلامتی قلب و عروق مناسب، تقریبا هشت برابر بیشتر است. خطر قرار گرفتن کودکان متولدشده از مادران با موارد مرتبط بهسلامت قلب و عروق در بارداری (بهعنوانمثال، اضافهوزن دارند، اما چاق نیستند) در گروه با کمترین سلامت قلب و عروق در اوایل نوجوانی، بیش از دو برابر بود.
محققان چندین عامل خطر همزمان در مادر را بررسی کردند و دریافتند که بیشتر تحقیقات گذشته درباره پیامدهای سلامتی مادر بر فرزندان، تنها یک عامل خطر مادر یعنی چاقی یا فشارخون را بررسی کرده است. این بررسی عوامل مختلفی را در طیف وسیعی از سطوح تجزیهوتحلیل کرد و نشان داد که ارتباط سلامت قلب و عروق مادر با سلامت قلب و عروق فرزندان با عواملی مانند چاقی مرتبط نیست و تمامی موارد مرتبط با سلامتی آینده کودکان است.
در این بررسی از دادههای مرتبط با پیگیری قند خون و نتیجه بارداری نامطلوب استفاده شد که بر روی زنان باردار و فرزندان آنان مطالعه مشاهدهای بود. دانشمندان از ۶ کشور مختلف بیش از ۲۳۰۰ مادر و کودک را مورد بررسی قرار دادند. این بارداریها بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۶ بود و در سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ کودکان ۱۰ تا ۱۴ ساله آنان معاینه شدند.
دانشمندان با استفاده از تعریف انجمن قلب آمریکا برای سلامت قلب و عروق، سلامت قلب و عروق برای مادران را در هفته ۲۸ بارداری بر اساس میزان شاخص توده بدن (شاخص وزن در برابر قد)، فشارخون، کلسترول، گلوکز و مصرف سیگار و برای فرزندان نیز در سن ۱۰ تا ۱۴ سالگی، بر اساس شاخص توده بدن، فشارخون، کلسترول و گلوکز دستهبندی کردند.
گام بعدی این تحقیق بررسی سلامت قلب و عروق و علائم زودهنگام بیماریهای قلبی و عروقی دوران بلوغ این کودکان است. علاوه بر این، محققان قصد دارند برخی از دلایل اساسی تاثیر سلامت قلب و عروق مادر در بارداری و تاثیر آن بر کاهش سلامت قلبی فرزندان را بررسی کنند.
محققان عنوان کردند: برای مثال، محیط نامطلوب رحم مادر ممکن است اختلافاتی ایجاد کند که در زمانهای مختلف ژنهای فرزندان را روشن یا خاموش کند و این میتواند علتی بر تفاوت سلامتی آنان باشد. نتایج این بررسی در مجله انجمن پزشکی آمریکا (JAMA) منتشر می شود.
ایرنا: نتایج یک مطالعه نشان می دهد؛ مصرف زیاد قهوه در دوران بارداری می تواند با بروز مشکلات رفتاری کودک در سال های بعدی زندگی ارتباط داشته باشد.
بحثهای فراوانی در مورد نوشیدن قهوه در دوران بارداری وجود دارد و برخی میگویند کافئین موجب بروز مشکلات قلبی در جنین یا مشکلاتی همچون سقط جنین و نارس بودن نوزاد میشود. پس از بررسیها و تحقیقات فراوان مشخص شد، یک فنجان قهوه در طول روز ضرری ندارد، اما در عین حال نوشیدن زیاد قهوه هم خوب نیست.
اکنون محققان دانشگاه «روچستر» در آمریکا در این مطالعه با بررسی اسکن های مغزی ۹ هزار کودک ۹ و ۱۰ ساله متوجه شدند، کودکانی که در رحم مادر در معرض کافئین قرار می گیرند در سال های بعدی زندگی دچار مشکلات رفتاری می شوند.
سال ها به زنان بادار گفته شده است که برای کاهش خطر سقط جنین و تولد پیش از موعد فرزند خود، مصرف کافیین را محدود کنند، اما تا کنون مطالعات زیادی در زمینه اینکه مصرف قهوه در دوران بارداری چه تاثیری بر کودک در سال های بعدی زندگی می گذارد انجام نشده بود. اکنون نتایج این مطالعه جدید نشان می دهد مصرف قهوه در دوران بارداری احتمال بروز مشکلات رفتاری کودک را در سال های بعدی زندگی افزایش می دهد.
مطالعه اسکن های مغزی کودکانی که مادرانشان در بارداری قهوه مصرف می کردند، تغییراتی را در مسیرهایی نشان داد که به بروز مشکلات رفتاری در سال های بعدی زندگی منجر می شود ؛ از جمله این مشکلات رفتاری میتوان مشکلات مربوط به توجه و بیش فعالی را نام برد.
با این حال محققان گفتند، بیشتر مشکلات رفتاری که در این کودکان مشاهده شد، جزیی اما قابل توجه بود. سایر خطراتی که به بروز مشکلات رفتاری در کودکان مرتبط می شود، به سابقه خانوادگی و برخی عوامل اجتماعی و اقتصادی باز می گردد.
به گفته محققان، در حالی که مشخص شده است جنین از طریق جفت نمی تواند کافئین را تجزیه کند، این موضوع که کافیین چگونه و یا در کدام مرحله از بارداری منجر به بروز این تغییرات می شود، هنوز کاملاً مشخص نیست. محققان در این مطالعه هیچ تغییری در بهره هوشی کودکان و یا توانایی تفکر آنها پیدا نکردند.
زنان باردار می توانند مطمئن باشند که مصرف کمتر از ۲۰۰ میلی گرم کافئین در روز باعث سقط جنین یا زایمان زودرس نمی شود. یک فنجان معمولی قهوه حدود ۱۰۰ میلی گرم کافئین دارد. بنابراین زنان هنگام بارداری می توانند مصرف قهوه خود را به روزی دو فنجان محدود کنند. با این حال زنان باردار باید توجه داشته باشند که سایر منابع کافئین - مانند نوشیدنی های انرژی زا و شکلات - باید به عنوان بخشی از کل مصرف کافئین در نظر گرفته شود. مشروح این مطالعه به تازگی در مجله Neuropharmacology منتشر شده است.
در خانواده هایی که سه یا چهار مورد فرد مبتلا به سرطان در آنها دیده شده، خطر ابتلای افراد به ظاهر سالم به سرطان بیشتر است. وجود یک الگوی وراثتی مشخص برای حدود پنج تا ده درصد سرطانهای پستان اثبات شده است و این خانواده ها بیشتر در معرض خطرند و نیاز است بررسی ژنتیکی شوند. بهترین راه برای اینکه شخصی بداند آیا وی جهش ژنی را دریافت کرده یا خیر، انجام آزمایشهای مخصوص ژنتیکی است.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
تاکنون علت دقیق ایجاد سرطان پستان مشخص نشده است، با این حال عوامل محیطی و ژنتیکی مختلفی در ایجاد این سرطان دخیل هستند. سرطان پستان در بعضی از موارد ارثی است و به دلیل اشکال در ژن هایی ایجاد می شود که از پدر یا مادر به فرزندان منتقل شده است. در این حالت سایر اعضای خانواده نیز ممکن است ژن معیوب به ارث برده باشند و در آینده دچار سرطان پستان شوند. در مواردی که چند نفر از اعضای خانواده دچار سرطان پستان شده اند ممکن است این سرطان زمینه ارثی داشته باشد و به دلیل ژنهای معیوبی ایجاد شود که از پدر یا مادر به فرزندان منتقل شده است. در این موارد باید بررسی های لازم صورت گیرد. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایرنا: نتایج یک مطالعه نشان میدهد که احتمال مرگ ناشی از کووید-۱۹ در افرادی که سطوح امگا-۳ بالاتری دارند، کمتر است.
این مطالعه که توسط محققان مرکز پزشکی Cedars-Sinai در لوس آنجلس انجام شده است، نخستین مدرک مستقیمی است که نشان می دهد سطوح بالاتر امگا-۳ می تواند خطر مرگ ناشی از عفونت کووید-۱۹ را کاهش دهد.
محققان در این مطالعه نمونه خون ۱۰۰ بیمار مبتلا به ویروس کرونا را که در بیمارستان بستری شده بودند، مورد بررسی قرار دادند. آنها شاخص امگا-۳ را در نمونه خونی این افراد مطالعه کردند.
نتایج این مطالعه نشان داد بیمارانی که از بالاترین سطح امگا -۳ در خون خود برخوردار بودند، در مقایسه با بیمارانی که از کمترین میزان این اسید چرب در خون خود برخوردار بودند، ۷۵ درصد کمتر احتمال داشت که بر اثر ابتلا به کووید-۱۹ جان خود را از دست بدهند، به عبارت دیگر خطر نسبی مرگ ناشی از کرونا در بیمارانی که امگا-٣ کمتری داشتند در مقایسه با آنهایی که از سطوح امگا-۳ بالاتری برخوردار بودند، حدود چهار برابر بیشتر بود.
محققان با یادآوری نقش واسطه های اسیدهای چرب امگا-۳ در تضعیف ویروس آنفلوانزا، هپاتیت و کاهش التهاب در بیماران مبتلا به کرونا، گفتند: نتایج این مطالعه نشان می دهد که این اسیدهای چرب دریایی می توانند به کاهش بروز عوارض جانبی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ کمک کند.
آنها افزودند: پیش سازهایی در چربی های امگا ۳ وجود دارد که باعث سنتز اسیدهای چرب EPA و DHA می شوند. این اسیدهای چرب با مکانیسم های متفاوتی می توانند روی کووید تاثیر بگذارند و تکثیر ویروس کرونا را به شکلی متوقف کنند. همچنین می توانند روی برخی آنزیم ها تاثیر بگذارند و از تبدیل اسیدهای چرب با زنجیره بلند به انواع التهاب زا جلوگیری کنند.
غذاهای دریایی مثل ماهی منبع اصلی چربی های امگا -۳ است. به همین دلیل تاکید می شود هفته ای دوبار ماهی مصرف شود. روغن زیتون، مغز دانه ها مثل مغز گردو و بذر کتان از منابع گیاهی این اسید چرب هستند اما دسترسی و استفاده بدن از منابع حیوانی بهتر از گیاهی است. اگر رژیم غذایی خوبی داشته باشیم نیاز به مصرف مکمل امگا-٣ نخواهیم داشت. در صورت نیاز به مکمل میزان دوز مورد نیاز بر اساس رژیم غذایی، سن، داروهای مصرفی و شرایط بیماری تعیین می شود. مشروح این مطالعه در مجله Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids منتشر شده است.
ایرنا: محققان با تجزیه و تحلیل دادههای به دست آمده از تحقیقات مختلف دریافتند رابطه مستقیمی بین افزایش میزان مصرف قهوه و کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات وجود دارد.
بر اساس این تحقیقات که با مطالعه اطلاعات حاصل از ۱۶ تحقیق با ۵۷ هزار و ۷۳۲ مورد ابتلا به سرطان پروستات انجام گرفت، محققان دریافتند افزایش مصرف قهوه به میزان یک فنجان در هر روز، ریسک ابتلا به سرطان پروستات به میزان یک درصد کاهش مییابد.
به گفته محققان قهوه موجب افزایش متابولیسم قند و کاهش انسولین پلاسما و یک فاکتور رشد شبیه به انسولین میشود. همچنین دارای خواص ضد التهاب و آنتی اکسیدان است و میزان هورمونهای جنسی را تحت تاثیر قرار میدهد. تمام این ویژگیها در شکلگیری و پیشرفت سرطان پروستات اثرگذار هستند.
به گفته محققان لازم است نتایج این تحقیقات به دلیل ماهیت متناقض دادههای مورد استفاده در آن با احتیاط تفسیر شود. هیچ مطالعهای مصرف بیش از اندازه قهوه را به عنوان یک راهکار پیشگیری از سرطان پروستات پیشنهاد نمیکند اما حداقل افرادی که درباره ابتلا به این بیماری نگرانی دارند، میتوانند با خیال راحت و بدون نگرانی در این رابطه، از نوشیدن یک فنجان قهوه لذت ببرند.
به گزارش انجمن سرطان آمریکا (ACS) سرطان پروستات دومین سرطان شایع در مردان و دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان است. گرچه میانگین سنی ابتلا بیش از ۶۰ سال است؛ ولی بروز آن در سنین قبل از ۴۰ سالگی نیز دیده شده است؛ بنابراین پزشکان معتقدند که مردان بالای ۴۰ سال باید سالی دوبار تحت غربالگری سرطان قرار گیرند.
در حال حاضر برای تشخیص سرطان پروستات از تست دیجیتال رکتوم، آزمایش خون، MRI، نمونهبرداری و آنتی ژن ویژه پروستات، PSA، استفاده میشود. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه BMJ Open منتشر شده است.
با بررسی همزمان ژنتیکی و پاتولوژیکی محصولات حاملگی پس از سقط در بسیاری از موارد میتوان از تکرار سقط و معلولیتها در جنینهای بعدی پیشگیری کرد. معلولیتها، علل ژنتیکی و غیر ژنتیکی دارند که هر دو علت میتوانند منجر به سقط، مرگ داخل رحمی، مرده زایی و یا ناهنجاریهای جنینی شوند. علل ژنتیکی میتوانند تکرار شونده باشند و در نتیجه در حاملگیهای بعدی هم رخ دهند به همین علت لازم است که محصولات حاملگی از نظر پاتولوژی یعنی بررسی تمام بافتها از نظر ظاهری و میکروسکوپی و ژنتیکی یعنی ناهنجاریهای کروموزومی توسط متخصصان بررسی شوند. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام مشاوره ژنتیک در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
علل متعددی میتوانند موجب سقط مکرر شود که این علل ممکن است مربوط به جنین یا مادر و یا هر دو باشد، از علل جنینی، میتوان به اختلالات کروموزومی و ژنتیکی و ناهنجاریهای ساختاری و در مادر نیز می توان به مشکلات رحمی، اختلالات هورمونی، اختلالات انعقادی و مشکلات ایمونولوژیک اشاره کرد. عواملی که میتوانند خطر سقط مکرر را افزایش دهند شامل سن مادر، وزن بالای مادر، تعداد سقط های قبلی، چاقی و استرس. بنابراین با کنترل عوامل خطر و اصلاح سبک زندگی میتوان تا حدی از بروز سقط مکرر پیشگیری کرد.
خبرگزاری مهر: مطالعات نشان می دهد فلزات و متالوئیدها ممکن است موجب تغییر میزان هورمون های قبل از تولد در دوران بارداری شوند.
بر اساس مطالعه جدید محققان دانشگاه راتگرز نیوجرزی، قرار گرفتن در معرض فلزاتی مانند نیکل، آرسنیک، کبالت و سرب ممکن است موجب اختلال در هورمونهای زنان در دوران بارداری شود. قرار گرفتن در معرض فلزات با مشکلات هنگام تولد مانند تولد زودرس و وزن کم هنگام تولد در نوزادان و پره اکلامپسی (فشارخون بالا) در زنان همراه است.
این تحقیقات جدید نشان میدهد که برخی از فلزات ممکن است سیستم غدد درون ریز را که وظیفه تنظیم هورمونهای بدن ما را دارند، مختل کنند. این اختلالات ممکن است سلامتی کودکان را در آینده به خطر انداخته و خطر بیماری به همراه داشته باشند.
«زورمار ریو را نیونز»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره میگوید: «یک تعادل هورمونی، بارداری را از زمان لقاح تا زایمان تنظیم میکند و اختلال در این تعادل میتواند بر مادر و جنین تأثیر منفی بگذارد.»
در این مطالعه، محققان نمونه خون و ادرار ۸۱۵ زن را بررسی کردند. آنها دریافتند که فلزات میتوانند با تغییر غلظت هورمونهای قبل از زایمان در دوران بارداری در غدد درون ریز اختلال ایجاد کنند.
تغییرات در هورمونهای استروئیدی جنسی در دوران بارداری با رشد ناکافی جنین همراه است که منجر به وزن کم هنگام تولد میشود. وزن در هنگام تولد به شدت با رشد کودک و خطر ابتلاء به بیماریهای مزمن از جمله چاقی و سرطان پستان ارتباط دارد.
با انجام آزمایشهای ژنتیک میتوان افراد به ظاهر سالمی را شناسایی کرد که ناقل ژن معیوب هستند و به احتمال زیاد در آینده به سرطان پستان مبتلا می شوند. با استفاده از این روش ها خطر ابتلا به سرطان پستان در فردی که واجد ژن معیوب است به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم: 09116934058
بارداری یک سفر نه ماهه برای خانم ها میباشد و از اولین روز آخرین قاعدگی شروع می شود و تا حدود 40 هفته به طول می انجامد. در این دوران به علت تغییرات محیطی و ژنتیکی، تحولات فراوانی برای مادر و جنین ایجاد می شود. ژنتیک شاخه ای از علم است که به چگونگی عملکرد ژن ها، وراثت و تنوع در موجودات زنده می پردازد. صفات و ویژگی های موجودات زنده به صورت اطلاعات ژنتیکی در مولکولی به نام DNA حمل می شود و تمامی سلول های موجودات زنده حاوی این ماده ژنتیکی هستند. ژن ها واحد های وراثتی متشکل از DNA هستند که جایگاهای خاصی را روی کرموزومها اشغال می کنند و باعث بروز ویژگی و خصوصیتی خاص در موجود زنده میشوند. ژن ها از والدین به فرزندان منتقل می شوند و بسیاری از ویژگیهای ظاهری و رفتاری فرد را تعیین می کنند. بیش از 25 درصد ژنوم انسان به قدرت باروری وی مربوط است؛ به این معنی که بیش از 6000 عامل باید به درستی در سطح مولکولی عمل کنند تا تولیدمثل رخ دهد. از طرفی فقط چند صد تا از این عوامل در بیمارانی که با مشکلات باردار شدن دست و پنجه نرم می کنند تغییر می کند. حدود 15 تا 20 درصد باروریهای تشخیص داده شده منجر به سقط می شوند. در این بین 20 تا 50 درصد سقط ها به علت مسائل ژنتیکی است که با استفاده از تستهای کروموزومی خاصی که امروزه استفاده می شوند، منشا ناهنجاریها را می توان معلوم کرد. از زمان استفاده از این تکنیک ها، مشخص شده است که حدود 70 درصد سقطهایی که تا قبل از هفته ی دهم بارداری رخ می دهند، منشا ژنتیکی قابل تشخیص دارند. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
سلامتنیوز: تحقیقات جدید دانشمندان آمریکایی نشان میدهد زنانی که دچار عارضۀ کبد چرب غیرالکلی هستند، ممکن است در طول دورۀ بارداری و حتی پس از آن با مشکلات زیادی برای خود و فرزندشان مواجه شوند.
بروز مشکل کبد چرب غیرالکلی یا اصطلاحاً در طول دورۀ بارداری، در 10 سال گذشته افزایش چشمگیری در دنیا داشته و تقریباً سه برابر شدهاست. این عارضه موجب مشکلاتی برای مادر و جنین میشود و خطر بالایی دارد. محققان آمریکایی در پژوهشی که نتایج آن اخیراً منتشر شدهاست، پی بردهاند که مادران باردارِ گرفتار عارضۀ کبد چرب ممکن است مواردی مانند افزایش خطر پُرفشاری خون در دورۀ بارداری، خونریزی بعد از زایمان، و تولد پیش از موعد را تجربه کنند که همگی چه برای مادر و چه برای جنین خطرناک هستند.
پژوهش فوق با استفاده از اطلاعات 18 و نیم میلیون زن 18 سال به بالا، که در بین سالهای 2007 تا 2016 در بیمارستان بستری بودند، انجام شدهاست. این محققان که از دانشگاه کالیفرنیای سانفرانسیسکو هستند، پیشنهاد دادهاند که عارضۀ کبد چرب غیرالکلی باید بهعنوان یک وضعیت با احتمال خطر بالا در بارداری محسوب شود و زنانی که دچار آن هستند باید تحت مشاورههای پیش از حاملگی قرار بگیرند. بررسیهای محققان فوق نشان میدهند که بروز مشکل کبد چرب غیرالکلی در افراد بالغ جوان رو به افزایش است و میتواند مشکلاتی را برای زنان بارور به وجود آورد.
به گفتۀ این پژوهشگران، این عارضه، که خود منشأ بسیاری از بیماریهای مزمن کبدی است، یک سندروم متابولیک بهحساب میآید که بهطور تنگاتنگی با چاقی و دیابت در ارتباط است. مجریان این پژوهش، که نتایج و یافتههای علمی خود را در نشریۀ Journal of Hepatology از انتشارات Elsevier منتشر نمودهاند، اظهار امیدواری کردهاند که یافتههای تحقیقاتیشان منجر به بروز حساسیت بیشتر در دیگر دانشمندان برای اجرای آزمایشهای مفصلتر شود.
ایرنا: تحقیقات اخیر محققان دانشگاه نیومکزیکو نشان میدهد غربالگری مهمترین عامل در تشخیص زودهنگام سرطان دهانۀ رحم و درمان مؤثر است.
سرطان دهانۀ رحم سومین سرطان رایج در زنان است. تحقیقات جدید محققان دانشگاه نیومکزیکو نشان میدهد غربالگری مستمر و منظم مهمترین عامل در جلوگیری و کنترل این سرطان است.
پزشکان غربالگری سالانه را پیشنهاد میکنند، ولی این پژوهش نشان میدهد غربالگری حتی سه سال یک بار نیز در تشخیص زودهنگام و نجات جان مبتلایان مؤثر است. معمولاً سرطانهایی که هنگام غربالگری تشخیص داده میشوند، هنوز گسترش نیافتهاند و قابل کنترل و درمان هستند. در غربالگری سرطان دهانۀ رحم، آزمایشهای Pap و HPV انجام میشود و تمام ناهنجاریهای بافت رحم مورد بررسی و معاینه قرار میگیرد. براساس آمار سازمان جهانی بهداشت، ۶.۶ درصد از کل سرطانهای زنان مربوط به سرطان دهانۀ رحم است و ۹۰ درصد این موارد در کشورهای فقیر و کمدرآمد دیده میشود. واکسنهایی که از ویروس پاپیلومای انسانی محافظت میکند، خطر ابتلا به سرطان دهانۀ رحم را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد. نتایج این پژوهش در نشریۀ Cancer منتشر شده است.
سندروم داون یک ناهنجاری ژنتیکی است که به آن تریزومی 21 نیز گفته می شود که تقریبا یک نوزاد از هر 700 نوزاد متولد شده در سرتاسر جهان را تحت تاثیر قرار می دهد و احتمال بروز آن در پسران و دختران برابر است. این سندروم یکی از ناهنجاریهای کروموزومی است که به طور مکرر اتفاق و بر روی رشد فیزیکی طبیعی نوزاد تاثیر گذاشته و باعث مشکلات یادگیری خفیف تا متوسط و به صورت مادام العمر می شود. افراد مبتلا به سندروم داون نسبت به افراد سالم بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، مشکلات شنوایی، بینایی و آلزایمر قرار دارند. زنانی که احتمال ابتلای فرزندشان به سندروم داون بیشتر است تحت آزمایش های تشخیصی غربالگری قرار می گیرند. با تأیید سلامتی جنین، بارداری بدون انجام آزمایشهای تخصصی ادامه مییابد، اما در صورتی که احتمال اختلال و یا بیماری در جنین وجود داشت، مادر به مرحله انجام آزمایشهای تخصصی و تشخیصی، جهت بررسی بیشتر و دستیابی به نظر نهایی و قطعی، راهنمایی میشود. برای یافتن مناسب ترین و به روز ترین آزمایش باید با مشاوره ژنتیک مشورت نمود. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
مشاوره ژنتیک یک اقدام بسیار مهم و جامع برای شناسایی و تشخیص ارثی بودن سرطان پستان است. بروز سرطانهای مشابه در چند نفر از افراد فامیل و یا در هر یک از اعضای خانواده می تواند شما را در معرض خطر ابتلا به سرطان های ارثی قرار دهد که بهتر است هر چه زودتر به پزشک و مرکز ارائه دهنده مشاوره ژنتیک سرطان مراجعه نمایید. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
با پیشرفت علم ژنتیک مشخص شد که بیش از ۷۰ درصد ناهنجاری ها و معلولیت ها علت ژنتیکی دارند. اغلب مردم فکر می کنند که خطر تولد فرزندان معلول در ازدواج خویشاوندی حتمی و یا خیلی زیاد است؛ آمارها نشان می دهد که خطر بروز معلولیت در فرزندان حاصل از ازدواج خویشاوندی تنها دو برابر ازدواج های دیگر است. بنابراین زوجهایی که خویشاوند نیستند، نباید خود را بینیاز از مشاوره ژنتیک بدانند. در صورت وجود سابقه معلولیت در خانواده یا داشتن سقط مکرر و ناباروری، زوجین باید مشاوره ژنتیک انجام دهند. میزان خطر را نیز می توان با مشاوره ژنتیک و انجام آزمایشات کاهش داد. بدین منظور جهت پیشگیری از بروز معلولیت ها توصیه می شود که مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج انجام شود. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
عقبماندگی ذهنی درمان ندارد، اما بهترین راه کنترل جلوگیری از بروز آن است. جلوگیری از ظهور عوامل ایجادکنندۀ عقبماندگی ذهنی، بهخصوص عوامل قبل از تولد -که حدود 57 درصد از علل عقبماندگی ذهنی را به خود اختصاص میدهد- از اهمّیت ویژهای برخوردار است. شناسایی عقبماندگی ذهنی و عوامل دخیل در آن، تعیین نوع و علت آن در فرد، محاسبۀ احتمال خطر تکرار بر حسب علت و در نهایت انجام مشاوره و ارائۀ راهکارها و توصیههای مفید گامهای اصلی در مشاورۀ ژنتیک و عقبماندگی ذهنی است.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
حداقل نیمی از موارد ناشنوایی ناشی از عوامل ژنتیکی است. اکثر موارد ناشنوایی ژنتیکی ناشی از به ارث رسیدن ژن معیوب نهفته در زوجین سالم نمایان میشود که این ژنهای نهفته با قرار گرفتن در کنار هم منجر به ناشنوایی جنین میشود از آنجا که افرادی که ازدواج فامیلی میکنند، ژنهای مشترک دارند احتمال آنکه به صورت همزمان ناقل ژن معیوب باشد زیاد است. بهتر است اعضای خانواده و بستگان افراد ناشنوا از ازدواج فامیلی پرهیز کنند و یا قبل از اقدام به ازدواج با مراجعه به مراکز مشاوره ژنتیک از امکان تشخیص ناقل بودن یا نبودن خود و احتمال تکرار ناشنوایی مطلع شوند.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ویروس پاپیلومای انسانی که به آن HPV گفته می شود، شایع ترین عفونت مقاربتی است. متاسفانه اکثر بیماران آلوده به عفونت HPV ، اطلاعی از بیماری خود ندارند. بيش از 120 نوع ويروس HPV شناخته شده است كه بيش از 40 نوع آن ميتواند منجر به ايجاد عفونتهاي تناسلي در مردان و زنان شود. وجود HPV در بیش از 99% سرطانهای دهانه رحم مشخص شده است. اگر چه مکانیسم های دقیق انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر هنوز شناخته نشده است اما معمولاً از راه تماس جنسی منتقل می گردد. در حال حاضر تعیین ژنوتیپ های پر خطر و کم خطر hpv بر روی نمونه های واژینال در آزمایشگاه ژنتیک موسسه مهر با دقیق ترین و جامع ترین جواب در کوتاهترین زمان ممکن انجام می شود.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ازدواج فامیلی، ازدواجی است که در آن زوجین با یکدیگر قرابت خویشاوندی داشته و دارای اجداد و ژن های مشابه و مشترک هستند. در حال حاضر هزاران نوع بیماری ارثی نادر شناخته شده اند که می توانند از طریق به ارث رسیدن ژنهای مشترک از پدر و مادر، فرزندان را مبتلا سازند. این خطر در ازدواج های فامیلی به علت وجود ژنهای مشترک بیشتر بوده اما بدان معنا نیست که در ازدواج های غیر فامیلی هیچ گونه خطری وجود نداشته باشد، بلکه احتمال خطر پایینتر خواهد بود.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
با بررسی زمینه ژنتیکی زوجین و یافتن نواقص ژنتیکی میتوان به سادگی از بروز بسیاری از بیماریهای ژنتیکی جلوگیری کرد. برای مثال با داشتن آگاهی نسبت به یک بیماری خاص و شرایط انتقال آن، میتوان جنینهای معمول را در مراحل اولیه شناسایی و درمان یا سقط کرد. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
وجود هزاران بیماری ژنتیکی، انجام مشاوره های پزشکی را در مراحل قبل از ازدواج، قبل و حین بارداری و بدو تولد نوزاد ضروری کرده است. مشاوره ژنتیک همواره به عنوان گامی مهم برای پیشگیری از معلولیت های ارثی به عنوان یکی از الویت های جامعه در حوزه سلامت مطرح می باشد. کلیه افرادی که قصد ازدواج، بویژه ازدواج فامیلی را دارند و در خانواده آنان سابقه ابتلا به بیماری های ارثی وجود دارد و نیز کسانیکه در انتظار فرزند می باشند و یا نگران تکرار یک بیماری ارثی در خانواده هستند لازم است به مشاوره ژنتیک مراجعه کنند.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
امروزه سقط خصوصا سقط مکرر یکی از مشکلات والدین برای داشتن یک حاملگی موفق به شمار می رود. با بررسی بر جنین های سقط شده مشخص شد؛ نیمی از سقط جنین ها به دلیل مشکلات ژنتیکی و 20 درصد به دلیل نارسایی جفت و بیماری های زمینه ای مادر است. بنابراین توصیه می شود تمامی والدینی که بیش از ۲ بار سقط دارند جهت مشاوره به مرکز ژنتیک مراجعه نمایند. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ازدواج فامیلی، عوامل محیطی و مشکلاتی که حین بارداری و زایمان برای مادر به وجود میآید، باعث تولد نوزادانی مبتلا به ناهنجاریهای جسمی، معلولیتهای ذهنی یا حرکتی میشود. البته بیش از ۹۰ درصد این نوزادان حاصل ازدواجهای فامیلی هستند. یکی از بهترین راههای پیشگیری از تولد نوزادانی با مشکلات ژنتیکی، مراجعه زوجین به مراکز مشاوره ژنتیک قبل و حین بارداری است. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم: 09116934058
خبرگزاری مهر: مطالعه جدید نشان می دهد میزان ویتامین D مادر در طول بارداری با ضریب هوشی کودک مرتبط است.
ویتامین D یک ماده مغذی حیاتی است و عملکردهای مهمی در بدن دارد. ویتامین D مادر به نوزادش در رحم منتقل میشود و به تنظیم فرایندهای نظیر رشد مغز کمک میکند. حال محققان مرکز تحقیقات کودک سیاتل آمریکا دریافتند میزان بالاتر ویتامین D مادر در دوره بارداری منجر به افزایش عدد IQ نوزاد در کودکی میشود.
«ملیسا ملوگ»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره میگوید: «کمبود ویتامین D در بین جمعیت عمومی و همچنین زنان باردار شایع است اما زنان سیاهپوست بیشتر در معرض این خطر هستند.»
محققان معتقدند کمبود ویتامین D تأثیرات بلندمدتی برای کودک و رشد ناحیه عصبی-شناختی مغز دارد و باید توجه بیشتری به این گروه از افراد شود. محققان بعد از مطالعه دادههای خود دریافتند میزان بالاتر ویتامین D دوره بارداری با عدد بالاتر IQ در سنین ۴ تا ۶ سالگی مرتبط است.
ملوگ در این مورد اذعان میکند: «دریافت ویتامین D کافی از طریق رژیم غذایی امکان پذیر نیست، و همه هم نمیتوانند میزان کافی این ویتامین را از طریق قرارگیری در معرض نور خورشید دریافت نمایند. از اینرو بهترین راه حل مصرف مکمل است.» مواد خوراکی حاوی مقادیر بالا ویتامین D شامل ماهیهای چرب، تخم مرغ و منابع غنی شده با ویتامین D نظیر شیر و غلات صبحانه است.
بیشتر معلولیت های ایجاد شده در فرزندان عاملی ژنتیکی دارد، همین امر می تواند اهمیت آزمایش ژنتیک قبل از ازدواج را بیان کند. در صورتی که در طی آزمایشات ژنتیکی، جواب آزمایش حاکی از مشکلات ژنتیکی در زوجین باشد، بهتر است تا حد ممکن زوجین از ازدواج با یکدیگر خودداری کنند و یا با آگاهی بیشتر با انجام مشاوره ژنتیک ازدواج، از وضعیت ژنتیکی خود مسیر زندگی را پیش روند.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
با توجه به اهميت نقش زایمان طبیعی در سلامت مادر و نوزاد و تأثیرات آن بر سلامت جامعه با كاهش دوران نقاهت و كاهش واضح عوارض ناشي از عمل جراحي؛ فراهم کردن بستری مناسب و خوشايند برای زایمان طبيعي از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
بیمارستان بين المللي قائم (عج) با رويكرد ترويج زايمان طبيعي با تجهیزات و امکانات عالي زايمان در آب و زايمان بي درد به منظور ترویج زایمان طبیعی و انجام فرآیند زایمان به طور ایمن، *طرح مامای همراه *را به طور رایگان اجرا می نماید.
از این رو مادران باردار محترم می توانند در هفته های آخر بارداری با مامای مشاور در ارتباط باشند. با بروز علائم زایمانی و پذیرش مادر در بخش زایمان بيمارستان قائم مامای همراه حضور یافته و تا پایان زایمان و اولین شیردهی در کنار مادر می ماند. لازم به ذکر است که مامای همراه بعد از زایمان نیز تا چهل روز پاسخگو وراهنماي مادران عزيز می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با بخش زایمان قائم (نرگس) تماس بگيريد
تلفن: 01333563388
وجود سرطان پستان یا پروستات زیر 50 سال در افراد درجه یک خانواده
ابتلا 2 مورد یا بیشتر سرطان پستان در افراد خانواده (درجه یک یا دو)
وقوع سرطان پستان و تخمدان در اعضای یک خانواده
وجود سرطان تخمدان در هر سنی در فامیل درجه یک
سرطان پستان در مردان خانواده
مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایرنا: محققان انستیتوی ملی سلامت آمریکا با استفاده از فناوری اسکن مافوق صوت دریافتند زنان بارداری که به طور مستمر در معرض آلایندههای ارگانیک پایدار (POPs) قرار دارند در مقایسه با زنان بارداری که در معرض این نوع آلایندههای شیمیایی قرار نمیگیرند، دارای جنین کوچکتری هستند.
بر اساس نتایج این تحقیقات، مواد شیمیایی که تولید آنها در آمریکا متوقف شده، اما همچنان در محیط زیست باقی ماندهاند، حتی در مقادیر اندک، دارای اثرات پایداری بر سلامت هستند.
به اعتقاد محققان اندازه جنین در مقایسه با اندازه نوزاد، معیار مناسبتری برای ارزیابی اثرات این آلایندههای پایدار محسوب میشود، زیرا این آلایندهها حتی در مقادیر بسیار اندک نیز بر میزان رشد جنین اثرگذار هستند.
آلایندههای ارگانیک پایدار، ترکیبات شیمیایی مانند DDT و دیوکسین هستند که محصولات جانبی فرایند تولید علفکشها و رنگزدایی کاغذ محسوب میشوند. این ترکیبات در گذشته در صنایع کشاورزی، کنترل بیماریها و بسیاری از فرایندهای تولیدی و صنعتی کاربرد داشتهاند. با وجود این که تولید و مصرف این ترکیبات از دهه ۲۰۰۰ میلادی در سراسر جهان ممنوع شد، این مواد در آب و هوا به صورت پایدار باقی مانده و امکان انتقال به زنجیره غذایی را داشتهاند. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه JAMA Pediatrics منتشر شده است.
مشاوره ژنتیک فرایندی است که هدف اصلی آن مشخص کردن خطر وقوع یا تکرار یک بیماری ژنتیکی در هر بارداری است و گامی موثر برای کاهش معلولیت ها است. به طور کلی مراجعه به مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج به تمامی زوجینی که در خانواده آنها سابقه معلولیت یا اختلال ژنتیکی وجود دارد توصیه می شود.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
شایعترین علت مراجعه افراد به مراکز مشاورۀ ژنتیک در رابطه با پیشگیری از عقب ماندگی ذهنی عبارت است از:
افرادی که می خواهند بدانند چگونه می توانند از تولد فرزندان مبتلا به عقب ماندگی ذهنی پیشگیری کنند.
افرادی که در بارداری های قبلی فرزندی مبتلا به اختلال ذهنی داشته اند و می خواهند از تکرار آن جلوگیری کنند.
افرادی که بین بستگان خود یا همسرشان مورد یا مواردی از عقب ماندگی ذهنی مشاهده شده است و نگران تکرار آن هستند.
زوجینی که قصد ازدواج فامیلی دارند.
خانم های بارداری که به علت ابتلا به بیماری یا تماس با برخی مواد، داروها یا اشعهها نگران آثار سوء احتمالی به جا مانده بر جنینشان میباشد.
خانم هایی که در سنین بالا (بالاتر از ۳۵ سال) باردار شده اند.
خانم های بارداری که طی غربالگریهای دوران بارداری احتمال وجود مشکل برای جنینشان مطرح شده است .
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایسنا: نتایج یک پژوهش نشان میدهد بالا بودن سن مادر در هنگام بارداری و تاخیر در شروع غذای کمکی میتواند رویش اولین دندان شیری را به تاخیر اندازد.
زمان رویش دندانهای شیری کودکان برای برنامهریزیهای سلامت کودکان و تشخیص بعضی از اختلالات رشد مهم است. بنابراین گروهی از محققان در پژوهشی تاثیر سن مادر و زمان شروع غذای کمکی را بر رویش اولین دندان شیری بررسی کردهاند.
هدف این مطالعه زمان رویش اولین دندان شیری کودکان و ارتباط آن با عوامل محیطی و تغذیهای مانند وزن و قد و دور سر زمان تولد، مدت زمان استفاده از شیر مادر و زمان شروع غذای کمکی است.
در این تحقیق که بر روی ۸۷۶ نوزاد انجام شد، ارتباط بین سطح تحصیلات مادر و پدر، سن پدر و مادر هنگام تولد نوزاد، مدت زمان مصرف شیر مادر، زمان استفاده از غذای کمکی، وزن و قد و دور سر نوزاد در بدو تولد و زمان رویش اولین دندان شیری در نوزادان مورد بررسی قرار گرفت.
بر اساس اعلام پایگاه نتایج پژوهشهای سلامت کشور، نتایج این مطالعه حاکی از آن است که با افزایش سن مادر، سن شروع دریافت غذای کمکی توسط نوزاد و طولانی بودن مدت زمان استفاده از شیر مادر، مدت زمان رویش اولین دندان شیری در نوزادان افزایش مییابد و به عبارت دیگری موجب تاخیر در رویش اولین دندان شیری کودک میشود همچنین زمان رویش اولین دندان شیری در نوزادان با وزن بالا، زودتر اتفاق میافتد.
مادران میتوانند با شروع به موقع غذای کمکی و مدت زمان شیردهی صحیح از تاخیر در زمان رویش اولین دندان شیری برای نوزاد خود جلوگیری کنند. نتایج این مطالعه در Journal of Research in Applied and Basic Medical Sciences منتشر شده است.
سرطان پستان در مردان هم وجود دارد، ولی بسیار نادر است و این احتمالاً به دلیل کمبودن بافت پستانی در آنها و نیز این واقعیت است که مردان مقادیر کمتری از هورمونهایی مانند استروژن تولید میکنند که در بروز این سرطان نقش دارد. به هر حال از هر صد مورد سرطان پستان تنها یک مورد آن در مردان است و شیوع آن در جمعیت دو در ده میلیون است. ولی احتمال ابتلا بیشتر در مواردی است که سرطان در خانواده ارثی است. در مردان زیر سیوپنج سال ابتلا به سرطان پستان بسیار نادر است، امّا احتمال آن با بالا رفتن سن افزایش مییابد. در موارد ارثی مردان بیشتر از عموم جامعه در خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
سایت رژیم درمانی نوین: ویتامین D ممکن است نقش مهمی در کمک به برخی از زنان که به دنبال درمان برای سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) مرتبط با ناباروری هستند، بازی کند. PCOS یک اختلال هورمونی است که بر ۵ تا ۱۰ درصد زنان در سن باروری تأثیر میگذارد. عدم درمان آن، میتواند به عوارض طولانی مدت مانند دیابت نوع ۲، کلسترول بالا و ناباروری ناشی از عدم تخمکگذاری منجر شود. نتایج مطالعات جدید که توسط محققان در دانشکده پزشکی دانشگاه پنسیلوانیا انجام شد، نشان داد زنانی که اقدام به درمان ناباروری کردند و کمبود ویتامین D داشتند، ۴۰ درصد کمتر باردار شدند.
محققان خاطر نشان کردند کمبود ویتامین D تنها زنان مبتلا به PCOS را میتواند تحت تاثیر قرار دهد. این یافتهها ارتباط مهمی بین سطح پایین ویتامین D و برخی علل زمینهای و اساسی ناباروری را شناسایی کردند.
به طور معمول ویتامین D به دلیل تاثیری که بر جذب کلسیم و سلامت استخوان دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. اما از آنجایی که در سالهای اخیر به سایر فواید آن پی بردهاند، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
نکته عملی: توصیه میشود زنانی که در سنین باروری قرار دارند و همچنین مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک هستند، قبل از اقدام به بارداری از نظر کمبود ویتامین D بررسی شده و در صورت نیاز مکمل دریافت نمایند. زیرا درمان این کمبود میتواند به شدت احتمال ناباروری را کاهش دهد.
ازدواج افراد خویشاوند با یکدیگر در هر حالت مثل دختر خاله پسر خاله، نوه عمو، دختر عمه پسر دایی، و...، خطر خاص خود را از نظر احتمال بروز بیماریهای ژنتیکی داشته و فقط مشاورین ژنتیک در این زمینه میتوانند خانواده را راهنمایی کنند. بیماران مبتلا به اختلالات متابولیک در بدو تولد کاملا طبیعی هستند. ولی بسته به نوع بیماری و شدت آن، علائم حاد یا مزمن نشان میدهند.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
گاهی زوجها تصور میكنند چون با هم خویشاوند نیستند، نیازی به مشاوره و بررسی ژنتیك ندارند. در حالی كه وجود سابقه بیماری یا معلولیت در خانواده نیز میتواند نشانهای از خطر احتمال بروز معلولیت در فرزندشان باشد. گاهی وجود معلولیت در دیگر اقوام خونی، مثل دخترخاله یا پسرعمو نیز میتواند یك علامت باشد، زیرا ما با این اقوام نیز اشتراكات ژنتیك داریم. همچنین، گاهی خانوادهها به تكرار بیماریها و معلولیتها در خانواده توجه ندارند و آن را ناشی از اتفاق و علل گوناگون میدانند. در حالی كه اگر بیماریای در خانواده تكرار شد، حتما باید به علت ژنتیك شك كرد و برای پیشگیری از تكرار آن بررسیهای لازم را انجام داد. همچنین در صورت وجود سابقه معلولیت در خانواده یا داشتن سقط مكرر و ناباروری زوج باید مشاوره ژنتیك انجام دهند.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایرنا: محققان دانشگاه ایالت کارولینای شمالی در آمریکا دریافتند کمبود ویتامین دی در مراحل اولیه رشد کودکان میتواند منجر به برهم خوردن تعادل متابولیک بین رشد و تجمع چربی در بدن شود.
در این تحقیقات سه گروه از ماهیهای زبرای جوان به مدت چهار ماه با سه رژیم مختلف شامل رژیم فاقد ویتامین دی، رژیم غنی از این ویتامین و رژیم کنترل، تغذیه شدند. پس از این دوره، محققان میزان تراکم استخوان، تریگلیسیرید، چربی، کلسترول و ویتامین دی را در بدن ماهیها اندازهگیری کردند. همچنین مسیرهای متابولیک کلیدی مرتبط با تولید، ذخیرهسازی و انتقال چربی در بدن ماهیهای زبرا را مورد مطالعه قرار دادند.
در نتیجه این تحقیقات مشخص شد گروهی که رژیم فاقد ویتامین دی داشتند، به طور متوسط ۵۰ درصد کوچک تر سایر گروهها هستند و مقادیر بسیار بیشتری چربی در بدن ذخیره کردهاند. در بدن این ماهیها تعداد سلولهای چربی بیش از ماهیهای دو گروه دیگر بود. همچنین میزان تریگلیسرید و کلسترول نیز در بدن این ماهیها بالاتر از گروههای دیگر بود.
با تغییر رژیم این ماهیها به یک رژیم غنی از ویتامین دی، رشد آنها ادامه یافت و بخشی از چربی انباشته در بدن آنها مورد استفاده قرار گرفت اما هرگز این ماهیها به اندازه سایر گروهها رشد نکردند و ذخایر چربی خود را از دست ندادند.
نتایج این تحقیقات نشان میدهد کمبود ویتامین دی از طریق ایجاد اختلال در تعادل عادی رشد و تجمع چربی در بدن موجب آسیب دیدن سلامت متابولیک میشود.
مطالعات مختلفی در سراسر جهان نقش ویتامین دی در عملکرد اندامهای مختلف بدن را تایید کردهاند. به دلیل این که نور خورشید مهم ترین منبع این ویتامین است، ممکن در پاییز و زمستان به میزان کافی در بدن جذب نشود. مواد غذایی مانند زرده تخم مرغ، ماهی، قارچ، انواع پنیر، شیر، حبوبات، روغن ماهی، آب پرتقال و خاویار حاوی مقدار زیادی ویتامین دی هستند. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Scientific Reports منتشر شده است.
از مصرف مجدد ظروف یکبار مصرف اجتناب کنید؛ زیرا این مادة شیمیایی که در مواد پلاستیکی یافت میشود، میتواند به محتویات درون ظروف یکبار مصرف منتقل شود و اگر این ظروف خراشیده باشد و یا مدّت زمان استفاده از آن زیاد باشد، مقدار بیشتری از این ماده شیمیایی را منتقل میکند.
از گرم کردن و پختن غذا در ظروف پلاستیکی حتی اگر این ظروف قابل استفاده در مایکروویو هم باشند اجتناب کنید؛ هرگز مایعات و غذاهای گرم را در ظروف پلاستیکی قرار ندهید و حتی از قرار دادن این ظروف در مقابل نور آفتاب هم اجتناب کنید (زمانی که حاوی مواد غذایی هستند). زمانی که از این ظروف استفاده میکنید دقّت کنید که سالم باشند.
در خوردن غذاهای کنسروی اعتدال به خرج دهید؛ حتی آنهایی که گفته میشود فاقد ماده شیمیایی بیسفنول هستند.
توصیه نهایی این است که غذاهای تازه را جایگزین غذاهای کنسروی کنید و از ظروف شیشهای و سرامیکی برای قرار دادن در مایکروویو استفاده کنید.
رژیم درمانی نوین: واضح است که نوع رژیم غذایی مادر در بارداری بر سلامت و تکامل جنین اثرگذار است. برای مثال، توصیه می شود زنان سنین باروری روزانه ۴۰۰ میکروگرم فولیک اسید دریافت کنند تا خطر نقایص تولد در جنین کاهش یابد. رژیم سالم و متعادل بهترین راهکار برای حفظ سلامت مادر و جنین است.
تحقیقات جدید نشان می دهد محتوی باکتروئید دستگاه گوارش (باکتری های روده) کودکان متولد شده از مادرانی که دریافت بالاتری از چربی را در طول بارداری داشته اند، کمتر از سایر کودکان است که می تواند عواقب منفی در پی داشته باشد.
محققین مطالعه حاضر، نمونه مدفوع ۱۵۷ نوزاد تازه متولد شده را بررسی کرده و از مادران آن ها یاد آمد غذایی ۴۸-۲۴ ساعته دریافت کردند. نمونه مدفوع ۷۵ نوزاد پس از ۶-۴ هفته مجدد مورد بررسی قرار گرفت.
با استفاده از توالی یابی DNA، ترکیب باکتری های نمونه های مدفوع که شاخص جمعیت میکروبی روده است مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه بر این، رژیم و عادات غذایی مادران طی بارداری نیز با استفاده از پرسشنامه ۲۶ سؤالی بررسی گردید. میزان کالری حاصل از قندهای افزوده، چربی و فیبر رژیم غذایی مادران پیش از زایمان محاسبه شد.
نتایج به دست آمده نشان داد دریافت چربی رژیم غذایی روزانه مادران در محدوده ۵۵-۱۴% کل کالری دریافتی و میانگین ۳۳% بود. نوزادان متولد شده از مادرانی که دریافت چربی بیشتری در طول بارداری داشتند، سطح پایین تری از باکتروئید را در هفته ۶-۴ تولد نشان دادند. باکتروئیدها در تخمیر کربوهیدرات های هضم نشده و تولید انرژی نقش دارند و زمانی که سطح این باکتری ها کم باشد کربوهیدرات ها بدون استفاده دفع خواهند شد. علاوه بر این تکامل سیستم ایمنی به درستی شکل نمی گیرد. نتایج نشان می دهد باید توجه بیشتری به سطح دریافتی چربی در مادران باردار شود.
نکته عملی: برای حفظ سلامت دستگاه گوارش جنین، رعایت رژیم با چربی متعادل در طول دوران بارداری ضروری است.
یک ماده شیمیایی است که در بسیاری از مواد پلاستیکی سخت از جمله پوشش داخلی قوطیهای کنسروی و به احتمال زیاد در بسیاری از تولیدات پلاستیکی یافت میشود. این ماده شیمیایی یک تجزیهکننده هورمون است. تجزیهکننده هورمون میتواند روی چگونگی عمل هورمون استروژن و اعمال دیگر هورمونها در بدن از طریق تحریک و یا شبیهسازی آنها تأثیر بگذارد. استروژن سبب میشود سرطانهای پستانی که گیرنده استروژنی دارند، گسترش و رشد پیدا کنند. اما خواه ناخواه هر فردی در معرض مقدار کمی از این ماده شیمیایی قرار دارد، چون این ماده هر روزه به مقدار فراوان تولید میشود.
ایسنا: محققان "دانشگاه یورک" کانادا و "کالج دانشگاهی لندن" در مطالعه اخیرشان دریافتهاند اگر والدین هنگامی که نوزاد در حال واکسن زدن است، صورت و بدن خود را به صورت و بدن نوزاد نزدیک نگه دارند، نوزاد درد کمتری را تجربه میکند.
یافتههای اخیر محققان نشان میدهد تماس پوست والدین با نوزادان تازه متولد شده کمک میکند تا نوزادان با درد کنار بیایند و هنگام تزریق یا واکسیناسیون درد کمتری را تجربه کنند.
محققان فعالیت مغزی نوزادانی را که طی این مطالعه تحت آزمایش خون قرار گرفته بودند را کنترل کردند. بعضی از آنها در هنگام آزمایش بدون لباس و تنها با پوشک و برخی دیگر با لباس کامل در آغوش والدینشان بودند و باقی نوزادان در آن هنگام در دستگاه مخصوص نوزادان موسوم به انکوباتور بودند. سپس محققان با استفاده از الکترودهای روی سر، پاسخ درد مغز ۲۷ نوزاد تازه متولد شده تا ۹۶ روزه را اندازهگیری کردند. محققان دریافتند نوزادانی که بدون هیچ لباسی در تماس نزدیک با پوست والدین خود قرار داشتند در هنگام آزمایش و یا تزریق احساس درد کمتری تجربه میکردند. محققان دریافتند که فعالیت بیشتری در مغز نوزادان تازه متولد شده در واکنش به درد هنگامی که والدین آنها را از طریق لباس در آغوش داشتند، وجود داشت.
پاسخ اولیه مغز به درد، بدون در نظر گرفتن نحوه نگهداری کودک یکسان بود، اما با گذشت زمان و در اثر تماس پوست با پوست این حالت کمتر شد.
پروفسور "ربکا پیلای ریدل" از دانشگاه یورک کانادا، گفت که این پاسخ نشان میدهد لمس والدین بر میزان پردازش درد در مغز نوزادان تأثیر زیادی دارد. درد ممکن است یکسان باشد اما نحوه مغز کودک در پردازش و واکنش به آن درد به تماس بدن او با بدن و پوست والدین بستگی دارد. یافتههای ما از این مفهوم پشتیبانی میکند که نگه داشتن نوزاد تازه متولد شده در مقابل پوست والدین برای رشد آنها مهم است. با این حال، این اولین مطالعه برای بررسی واکنش واقعی مغز به درد است. یافتههای این مطالعه در مجله "Pain" منتشر شده است.
یكی از كاربردهای مهم ژنتیك در پیشگیری از معلولیتها مربوط به ازدواجهای خویشاوندی است. خطر بروز معلولیت در فرزندان حاصل از ازدواج خویشاوندی، تنها دو برابر ازدواجهای دیگر است. در ازدواجهای غیرخویشاوندی خطر بروز ناهنجاریهای ژنتیکی در فرزند حدود 2.5 تا سه درصد و در ازدواجهای خویشاوندی حدود پنج تا شش درصد است. اما همین میزان خطر را نیز میتوان با مشاوره ژنتیک، انجام آزمایش توالییابی و مقایسه نتایج توالییابی زن و شوهر کاهش داد.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایرنا: محققان مرکز تحقیقات پزشکی UC Davis وابسته به دانشگاه کالیفرنیا واقع در آمریکا دریافتند یک عارضه دیابتی متداول موسوم به کتواسیدوز با کاهش IQ و تضعیف حافظه کودکان مبتلا به دیابت نوع یک ارتباط دارد.
عارضه کتواسیدوز زمانی رخ میدهد که شخص دیابتی اطلاعی از ابتلا به دیابت ندارد یا بیماری دیابت به درستی مدیریت نمیشود. این عارضه موجب افزایش قابل توجه قند خون و تجمع خطرناک ترکیبات اسیدی موسوم به کتون در بدن میشود. علایم اولیه این عارضه شامل تشنگی شدید، تکرر ادرار، حالت تهوع، درد شکم، ضعف و گیجی است.
در این تحقیقات ۳۷۶ کودک مبتلا به دیابت نوع یک که فاقد سابقه کتواسیدوز بودند و ۷۵۸ کودک دیابتی دارای سابقه کتواسیدوز مورد مطالعه قرار گرفتند و آثار این عارضه بر سیستم شناختی کودکان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نتیجه این تحقیقات مشخص شد حتی یک بار بروز عارضه کتواسیدوز به صورت شدید، با شکلگیری اختلالات شناختی در کودکان ارتباط دارد و تکرار این عارضه موجب کاهش کارکرد شناختی آنها از جمله تضعیف حافظه و کاهش IQ میشود.
این تحقیقات اهمیت پیشگیری از عارضه کتواسیدوز در کودکان مبتلا به دیابت نوع یک را نشان میدهد. دیابت نوع ۱ زمانی رخ میدهد که سلولهای بتا در لوزالمعده (پانکراس) قادر به تولید انسولین کافی نباشند. انسولین هورمونی است که گلوکز را از خون میگیرد و آن را برای تولید انرژی به سلولها منتقل میکند. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Diabetes Care منتشر شده است.
ایرنا: محققان دانشگاه ایالت اورگان آمریکا دریافتند برای رشد مناسب مغز و سیستم عصبی در دوران جنینی، دسترسی به میزان کافی ویتامین ای ضروری است.
بر اساس این تحقیقات که با استفاده از جنین ماهی زبرا انجام گرفت، کمبود ویتامین E موجب اختلال در رشد فیزیکی مغز و سیستم عصبی میشود. ماهی زبرا در سطح مولکولی، ژنتیکی و سلولی شباهت قابل توجهی به انسان دارد و بسیاری از یافتههای علمی که با استفاده از این نوع ماهی به دست میآید، در مورد انسان نیز مصداق دارد.
آسیبهایی که در سیستم عصبی جنین ماهی زبرا مشاهده شد، شباهت زیادی به آسیبهای ناشی از کمبود فولیک اسید دارد. در ارگانیسمهای سالم، سلولهای ستیغ عصبی موجب شکلگیری استخوانهای صورت و غضروف شده و اعصاب را در بدن شکل میدهند تا سیستم عصبی محیطی تکمیل شود. این سلولها عملکردی مانند سلولهای بنیادی دارند و برای رشد مغز و نخاع ضروری هستند و بخشی از سلولهای تشکیل دهنده ۱۰ اندام دیگر از جمله قلب و کبد محسوب میشوند.
کمبود ویتامین E سلولهای ستیغ عصبی را دچار مشکل میکند و در نتیجه به طور کلی رشد جنین با اختلال مواجه شده و در نهایت منجر به مرگ آن میشود. ستیغ عصبی نواری است تیغه مانند از یاختههای بنیادی در ناحیه پشتی ـ کناری لوله عصبی که گرههای نخاعی و مغزی را به وجود میآورد.
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا، حدود ۹۶ درصد زنان و ۹۰ درصد مردان، به اندازه کافی ویتامین E دریافت نمیکنند. اسفناج، بادام، دانه آفتابگردان، میگو، روغن زیتون، ماهی، کلم بروکلی، کدو حلوایی، بادام زمینی، شلغم، چغندر و مارچوبه، مهمترین منابع ویتامین E هستند. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Scientific Reports منتشر شده است.
در خانواده هایی که سه یا چهار مورد فرد مبتلا به سرطان در آنها دیده شده، خطر ابتلای افراد به ظاهر سالم به سرطان بیشتر است. وجود یک الگوی وراثتی مشخص برای حدود پنج تا ده درصد سرطانهای پستان اثبات شده است و این خانواده ها بیشتر در معرض خطرند و نیاز است بررسی ژنتیکی شوند. بهترین راه برای اینکه شخصی بداند آیا وی جهش ژنی را دریافت کرده یا خیر، انجام آزمایشهای مخصوص ژنتیکی است.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
با بررسی زمینه ژنتیکی زوجین و یافتن نواقص ژنتیکی می توان به سادگی از بروز بسیاری از بیماری های ژنتیکی جلوگیری کرد. برای مثال با داشتن آگاهی نسبت به یک بیماری خاص و شرایط انتقال آن، می توان جنین های معمول را در مراحل اولیه شناسایی و درمان یا سقط کرد.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایرنا: یک گروه بینالمللی از محققان با سرپرستی محققان دانشگاه موناش واقع در استرالیا دریافتند؛ بارداری میتواند علایم بیماری ام اس را بیش از سه سال به تعویق بیندازد.
این تحقیقات با استفاده از بانک اطلاعاتی MSBase که دربرگیرنده اطلاعات بیش از ۷۰ هزار بیمار مبتلا به ام اس در ۳۵ کشور جهان است، انجام پذیرفت. این بانک اطلاعاتی از ۲۰ سال قبل در دانشگاه موناش راهاندازی شده است. در این تحقیقات ۳۶۰۰ زن مبتلا به ام اس که اطلاعات آنها در MSBase ثبت شده و به چهار کلینیک واقع در ۲ کشور جمهوری چک و استرالیا مراجعه داشتند، مورد مطالعه قرار گرفتند.
در نتیجه این تحقیقات مشخص شد؛ زنانی که هنگام تشخیص ام اس باردار بودند، در مقایسه با زنانی که باردارنبودند، به طور متوسط ۳.۳ سال دیرتر علایم این بیماری را نشان دادند. این وضعیت در خصوص زنانی که نوزاد خود را به دنیا آورده بودند نیز صادق بود و میانگین تاخیر در بروز علایم ام اس در این زنان به ۳.۴ سال میرسید.
به اعتقاد محققان بارداری میتواند موجب کاهش فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی شود که یکی از عوامل بلندمدت ابتلا به ام اس محسوب میشود. همچنین محققان این فرضیه را مطرح کردند که بارداری با تغییر دی ان ای مادران میتواند موجب کندی پیشرفت ام اس شود.
اکنون محققان در تلاشند تا با جذب سرمایه بیشتر بتوانند تحقیقات خود را ادامه داده و این نظریات را به اثبات برسانند.
مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی پاسخ غیر متعارفی به سیستم عصبی مرکزی (CNS ) میدهد. سیستم عصبی مرکزی شامل مغز، نخاع و اعصاب بینایی است. سیستم ایمنی بدن به طور معمول عوامل خارجی مانند باکتریها و ویروسها را مورد هدف قرار میدهد؛ ولی در بیماریهای خود ایمنی، به اشتباه بافتهای نرمال از بین میروند.
در بیماری ام اس ، سیستم ایمنی به میلین حمله میکند. میلین به غلاف چربی اطراف سلولهای عصبی گفته میشود. میلین آسیب دیده سبب بوجود آمدن تصلب بافت (sclerosis) میشود که نام بیماری نیز از همین واژه گرفته شده است.
زمانی که پوشش میلین یا بافتهای عصبی آسیب میبینند، ارسال پیامهای عصبی مختل میشود که عوارض مختلفی دارد.
بیماری MS انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
- ام اس پیشرونده مقدماتی
در این نوع، نشانههای بیماری به طور پیوسته از زمان تشخیص بیماری سیر صعودی دارند. حملهها مشخص نیستند و هیچ علامت بهبودی وجود ندارد. حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از بیماران، به این نوع از بیماری مبتلا میشوند. معمولا بیماری ام اس در افرادی که این مرحله را تجربه میکنند، دیر و در حدود ۴۰ سالگی تشخیص داده میشود.
- نوع عودکننده – فروکش کننده
حدود ۹۰ درصد از بیماران، به این نوع مبتلا هستند. معمولا نشانههای اولیه بیماری در این افراد، در اوایل بیست سالگی دیده میشود. پس از آن در دورههای مختلف، بیماری عود میکند و در بین دورهها، بیمار بهبودی نسبی دارد. معمولا بیمارانی که به این نوع مبتلا هستند، وارد مرحله دیگری از بیماری به نام پیشرونده ثانویه می شوند.
- ام اس پیشرونده ثانویه
در این نوع، علایم بیماری به طور پیوسته سالها وجود دارد و هیچ عود یا بهبودی حاصل نمیشود. معمولا این حالت ۱۰ تا ۲۰ سال پس از تشخیص بیماری اتفاق میافتد. این نوع از بیماری معمولا منجر به از کار افتادگی بیماران میشود.
- نوع پیشرونده عودکننده
این نوع از بیماری بسیار نادر است و در آن بیماری در دورههای مشخص عود میکند و از یک حمله تا حمله بعدی، نشانههای بیماری شدیدتر میشود. حدود ۵ درصد از افراد به این نوع از بیماری مبتلا هستند.
در حال حاضر حدود ۲.۵ میلیون نفر در سراسر جهان به این بیماری مبتلا هستند. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه JAMA Neurology منتشر شده است.
پیشرفت علم و تکنولوژی این امکان را داده است تا بتوان از به دنیا آمدن فرزندان با مشکلات سلامتی تا حد زیادی پیشگیری کرد. مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج با مطالعه سابقه ژنتیک اجدادی و شرایط ژنتیکی فعلی زوجین میتواند بیماریهای احتمالی وراثتی در اثر ازدواج را تشخیص داده و به شما آگاهی کافی دهد تا در صورت لزوم درمان را شروع کنید. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
۵۰ درصد موارد نابینایی، ناشنوایی و مشکلات شدید یادگیری دوران کودکی در اثر اختلالات ژنتیکی به وجود می آیند. در کشورهای توسعه یافته، اختلالات ژنتیکی و بدشکلی های مادرزادی مجموعا، ۳۰ درصد کل موارد پذیرش های بیمارستانی کودکان و ۵۰-۴۰ درصد کل موارد مرگ و میر نوزادان را شامل می شوند. همه این موارد با انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج و قبل از بارداری قابل پیشگیری است. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم: 09116934058
ایرنا: محققان دانشگاه راتجرز در آمریکا دریافتند سن بیولوژیکی کودکانی که مادران آنها در دوران بارداری دچار دیابت میشوند سریعتر از سایر همسالان خود افزایش مییابد و این کودکان بیش از دیگران در معرض ابتلا به چاقی و فشار خون قرار میگیرند.
در این تحقیقات نحوه افزایش سن بیش از هزار کودک سه تا ۱۰ ساله چینی در سطح سلولی موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت. محققان اثر ابتلای مادران به دیابت بارداری را بر رحم و متیلاسیون دی ان ای یا سن اپی ژنیک که حتی در ابتدای دوران کودکی نیز نشاندهنده سن بیولوژیک واقعی است، بررسی کردند.
در نتیجه این مطالعه مشخص شد کودکانی که مادر آنها دچار دیابت بارداری بوده در مقایسه با همسالان خود، سن بیولوژیک بالاتری دارند. همچنین مشخص شد افزایش سن تسریع شده با بیماریهای قلبی و عروقی و همچنین اختلالات سلامتی در سنین بالاتر ارتباط دارد.
دیابت دوران بارداری در برخی زنان دیده میشود. در این حالت سطح قند خون در دوران بارداری افزایش مییابد؛ در حالی که بیمار پیش از آن سابقه دیابت یا قند خون نداشته است. دیابت دوران بارداری میتواند منجر به زایمان زودرس شود. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Epigenetics منتشر شده است.
تاکنون بیش از 600 نوع بیماری نورولوژیک شناسایی شده است. این بیماری ها عمدتا بر اثر جهش در یک ژن خاص ایجاد می گردند که شامل اختلالات حرکتی (مانند پارکینسون و هانتیگتون)، بیماری های مخرب عصبی (مانند آلزایمر)، بیماری های عصبی-عضلانی، نوروپاتیها و بیماریهای مرتبط با آنها (شارکوت ماری توث و SMA)، ناتوانی های ذهنی، صرع، تشنج و ناهنجاری های تکوین مغز. در صورت وجود هر کدام از بیماری ها در سابقه بیمار حتما باید قبل از ازدواج و قبل از بارداری، مشاوره ژنتیک شوند. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
مشاوره ژنتیک فرایندی است که هدف اصلی آن مشخص کردن خطر وقوع یا تکرار یک بیماری ژنتیکی در هر بارداری است و گامی موثر برای کاهش معلولیت ها است که تمرکز آن نه تنها روی بیمار که بر اعضا خانواده بیمار هم در زمان حال و هم در آینده معطوف است. به طور کلی مراجعه به مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج به تمامی زوجینی که در خانواده آنها سابقه معلولیت یا اختلال ژنتیکی وجود دارد توصیه می شود.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
وجود ویروس پاپیلومای انسانی (hpv) در بیش از 99% سرطان های دهانه رحم مشخص شده است. بیش از 118 نوع مختلف HPV وجود دارد که حدود 40 نوع آن می تواند مخاط آنوژنیتال را آلوده کند. در حال حاضر تعیین ژنوتیپ های پر خطر و کم خطر hpv بر روی نمونه های واژینال در آزمایشگاه ژنتیک موسسه مهر با دقیق ترین و جامع ترین جواب در کوتاهترین زمان ممکن انجام می شود. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایرنا: نتایج یک مطالعه که به تازگی انجام شده است، نشان میدهد که ۶ ساعت نگاه کردن به صفحه نمایش رایانه در طول روز به اندازه ۲۵ دقیقه قرار داشتن در معرض نور شدید خورشید بدون داشتن کرم ضد آفتاب برای پوست مضر است.
محققان شرکت «یونیلیور»، یک شرکت چند ملیتی انگلیسی- هلندی در این مطالعه با بررسی اثرات نور آبی منتشر شده از دستگاه های الکترونیکی روی پوست متوجه شدند که این نور می تواند باعث پیری زودرس پوست شود.
این مطالعه همچنین نشان داد که امروزه ۶۰ درصد مردم بیش از ۶ ساعت در روز در مقابل دستگاه های الکترونیکی قرار دارند که نور آبی ساطع می کنند. محققان متوجه شدند که پنج روز قرار گرفتن در معرض نور آبی برای دست کم ۶ ساعت در روز می تواند همان تأثیر ۲۵ دقیقه قرار گرفتن در معرض آفتاب بدون کرم ضد آفتاب را بر پوست داشته باشد.
محققان برای مقابله با اثرات بد قرار گرفتن در معرض نور آبی ساطع شده از صفحه نمایش رایانه ها توصیه می کنند که مدام مقابل صفحه نمایش رایانه ها ننشینید و وقفه هایی در این میان ایجاد کنید همچنین مرتب از کرم های ضد آفتاب و کرم های حاوی آنتی اکسیدان بر پوست صورت خود استفاده کنید.
محققان اظهار داشتند، قرار گرفتن در معرض نور آبی می تواند باعث بروز لکه های پوستی (هیپرپیگمانتسیون) و پیری زودرس شود اما میزان دقیق قرار گرفتن در معرض مشخص نیست.
محققان همچنین در بخشی از این مطالعه خود متوجه شدند که از هر سه نفر، دو نفر از اثرات مضر تابش نور آبی بر پوست خود آگاهی ندارند. محققان این مطالعه می گویند، نور آبی ساطع شده از این صفحه نمایش ها نه تنها اثرات مضری بر پوست دارد بلکه می تواند ساعت بیولوژیکی بدن را نیز مختل کند.
آنها خاطر نشان کردند که نور آبی نسبت به نور ماوراءبنفش ناشی از نور خورشید بسیار عمیق تر در پوست نفوذ می کند به طوری که از لایه های اپیدرم و درم پوست عبور می کنند و به لایه زیر جلدی منتقل می شود.
محققان متوجه شدند که نور آبی ساطع شده از صفحه نمایش رایانه ها می تواند رنگدانه های فوری و مداومی بر پوست ایجاد کند که بعد از سه ماه هنوز هم می توانند وجود داشته باشند. همچنین این اشعه ها می توانند تولید ملاتونین را مهار کنند، سطح هورمون استرس را افزایش دهند و اعصاب را تحریک کنند که به نوبه خود الگوی خواب و ریتم شبانه روزی را مختل می کند. این محققان همچنین متوجه شدند که ۳۰ ساعت قرار گرفتن در معرض نور آبی صفحه نمایش گوشی های هوشمند یا لپ تاپ می تواند سطح التهاب را در سلول های پوست تا ۴۰ درصد افزایش دهد.
علل متعددی میتوانند موجب سقط مکرر شود که این علل ممکن است مربوط به جنین یا مادر و یا هر دو باشد، از جمله علل جنینی، میتوان به اختلالات کروموزومی و ژنتیکی و ناهنجاریهای ساختاری اشاره کرد و در مادر نیز، مشکلات رحمی، اختلالات هورمونی، اختلالات انعقادی و مشکلات ایمونولوژیک میتوانند موجب سقط مکرر شوند. عواملی که میتوانند خطر سقط مکرر را افزایش دهند شامل سن مادر، وزن بالای مادر، تعداد سقط های قبلی و چاقی. بنابراین، اصلاح سبک زندگی و رسیدن به وزن متناسب میتواند از بروز سقط مکرر پیشگیری کند. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
بیماری نادر به بیماری گفته میشود که شیوع آن از هر ۱۰ هزار نفر، دو فرد مبتلا باشد. در ایران ازدواجهای فامیلی، یکی از مهمترین علل بروز بیماریهای نادر تلقی میشود. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
امروزه با تکنیک نسل جدید تعیین توالی میتوان تمام ژنها را با یک نوبت آزمایش بررسی کرد، مانند یک دستگاه پیشرفته میتواند کل کتاب را بررسی کند و تفاوتهای آن را با کتاب مرجع بیابد. مسیر پیشگیری از بروز معلولیتهای ژنتیکی از مشاوره ژنتیک آغاز میشود. یعنی اگر خانوادهای فرزند مبتلا دارد یا نگران ابتلای فرزند خود به بیماریهای ژنتیکی است، در گام نخست باید به مشاور ژنتیک مراجعه کند. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
از هر هزار تولد زنده در تمامی کشورهای دنیا، یک نوزاد با اختلالات شایع کروموزومی که مهمترین آنها سندرم داون است، به دنیا می آید. با تأیید سلامتی جنین، بارداری بدون انجام آزمایشهای تخصصی ادامه مییابد، اما در صورتی که احتمال اختلال و یا بیماری در جنین وجود داشت، مادر به مرحله انجام آزمایشهای تخصصی و تشخیصی، جهت بررسی بیشتر و دستیابی به نظر نهایی و قطعی، راهنمایی میشود. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست. شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایسنا: نتایج یک مطالعه نشان میدهد که انجام عمل کیسه صفرا در حین بارداری بر تاخیر در انجامِ این جراحی اولویت دارد.
در این بررسی آمده است در زنان بارداری که دچار درد شدید کیسه صفرا میشوند انجام فوری عمل جراحی به منظور خارج کردن کیسه صفرا بر موکول کردنِ این جراحی به بعد از زایمان، اولویت دارد.
بیماری کیسه صفرا مزمن کُلهسیستیت یا التهاب کیسه صفرا خوانده میشود. پزشکان آمریکایی در بررسی های جدید خود اظهار داشتند: در دستورالعمل های فعلی، بر انجام جراحی التهاب کیسه صفرا در دوران بارداری توصیه شده اما بسیاری از بیماران و پزشکان انجام جراحی را به تاخیر میاندازند.
برای انجام این مطالعه، پزشکان آمریکایی به بررسی اطلاعات ۶۳۹۰ زن باردار که در فاصله ژانویه ۲۰۱۰ تا سپتامبر ۲۰۱۵ به دلیل عارضه التهاب کیسه صفرا روانه بیمارستان شده اند، پرداختند. به گفته این پزشکان به رغم دستورالعملها، تنها ۳۸ درصد از زنان در حین بارداری تحت عمل جراحی کیسه صفرا قرار گرفته اند.
فارس: در شرایطی که برخی کارشناسان معتقدند در ایام بارداری نباید بیش از 300 میلی گرم در روز کافئین مصرف شود، یک بررسی جدید نشان می دهد طی این ایام اصلا نباید کافئین مصرف شود.
پیش از این محققان هشدار داده بودند که مصرف بیش از ۳۰۰ میلی گرم کافئین در روز موجب کم وزنی نوزاد در زمان تولد شده و حتی ممکن است موجب سقط جنین شود. اما یک پژوهش تازه حاکی است مصرف هر مقدار کافئین در ایام بارداری مضر است و باید از این کار جلوگیری شود.
در حال حاضر کماکان توصیه عمومی پزشکان در اروپا، انگلیس و آمریکا دال بر این است که زنان باردار نباید در روز بیش از ۲۰۰ میلی گرم کافئین مصرف کنند. یک فنجان استاندارد قهوه دارای حدود ۱۰۰ میلی گرم کافئین است. لذا بر اساس استانداردهای فعلی زنان حامله هر روز می توانند حداکثر دو فنجان قهوه بنوشند. البته باید توجه داشت برخی انواع قهوه های محبوب به گونه ای تهیه می شوند که با نوشیدن یک فنجان آنها ۴۰۰ میلی گرم کافئین به بدن منتقل می شود.
پژوهش جدید که در ایسلند انجام شده، با بررسی نتایج بیش از هزار مقاله منتشر شده و ۴۸ تحقیق میدانی در بیست سال اخیر صورت گرفته است. بر همین اساس مصرف حتی یک میلی گرم کافئین توسط زنان باردار به جنین آنها آسیب های جدی می رساند. در عین حال باید توجه داشت یافته های پژوهش مذکور مورد قبول بسیاری از محققان دیگر نیست و آنها کماکان معتقدند مصرف کم کافئین توسط زنان باردار اشکالی ندارد.
خبرگزاری ایمنا: نتایج بررسیهای اخیر انجام شده توسط محققان نشان میدهد احتمال مرگ و میر افراد مبتلا به کووید-۱۹ که قند خون بالایی دارند بیشتر از سایر بیماران کرونایی است.
با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا در سراسر جهان، پژوهشگران در حال بررسی عوامل مختلف تأثیرگذار بر این بیماری و مرگ ناشی از آن هستند. گروهی از محققان چینی به منظور بررسی ارتباط بین قند خون بالا و افزایش خطر مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا، مطالعه جدیدی انجام دادند.
آنها دادههای سلامت ۶۰۵ فرد مبتلا به کرونا که در دو بیمارستان ایالت ووهان بستری شده بودند را بررسی کردند. میانگین سنی افراد شرکت کننده در این مطالعه ۵۹ سال بود و ۵۳.۲ درصد آنها نیز مرد بودند. ۳۴ درصد افراد شرکت کننده در مطالعه به یک یا چند بیماری زمینهای مبتلا بودند، اما هیچکدام بیماری دیابت نداشتند؛ البته یک سوم افراد دارای قند خون بالا بودند و بیشتر آنها از فشار خون بالا رنج میبردند.
نتایج بررسیهای محققان نشان داد احتمال مرگ بیماران کرونایی با قند خون بالا در این مطالعه، ۲.۳ برابر بیشتر از مبتلایان به این بیماری با قند خون پایین بود. علاوه بر این احتمال فوت مردان مبتلا به کرونا با قند خون بالا، ۷۵ درصد بیشتر از زنانی با قند خون یکسان بود.
به گفته محققان حتی افرادی که به دیابت مبتلا نیستند و تنها از قند خون بالا رنج میبرند، بیشتر از بقیه افراد در معرض خطر مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا قرار دارند؛ بنابراین توصیه شده است که بیمارستانها هنگام بستری کردن بیماران با علائم کرونا، قند خون افراد را نیز کنترل کنند. نتایج این مطالعه در مجله "Diabetologia" منتشر شده است.
ایرنا: محققان دانشگاه نیویورک دریافتند چاقی مادران باردار موجب تغییر در دو قسمت از مغز جنین شامل قشر پیشپیشانی و بخش جلوی اینسولار میشود. این بخشهای مغز نقش قابل توجهی در تصمیمگیری دارند و اختلال در آنها با اختلال بیش فعالی، کم توجهی، اوتیسم و پرخوری ارتباط دارد.
در این تحقیقات که با کمک ۱۰۹ زن باردار ۲۵ تا ۴۷ ساله دارای اضافه وزن انجام گرفت، ۱۹۷ گروه از سلولهای فعال در فرایند متابولیسم در مغز جنین مورد مطالعه قرار گرفت و با استفاده از تکنیکهای محاسباتی، این سلولها بر مبنای احتمال برقراری ۱۹ هزار بین گروههای سلولهای عصبی، به ۱۶ دسته معنادار تقسیم شدند. در این بررسیها تنها دو بخش از مغز شناسایی شد که اتصال بین این سلولها به قدر کافی قوی بوده و با شاخص توده بدن مادر ارتباط دارد.
شاخص توده بدنی (BMI) مهمترین فاکتور در تعیین وزن نرمال، اضافه وزن و چاقی است. شاخص توده بدنی با تقسیم وزن (به کیلوگرم) بر توان دوم قد (به متر) به دست می آید. شاخص توده بدنی کمتر از ۱۸.۵، نشان دهنده کم وزنی غیر طبیعی است. اگر عدد بدست آمده بین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ باشد، یعنی وزن فرد طبیعی است.
عدد بزرگتر و مساوی ۲۵، نشان دهنده اضافه وزن است. عدد ۳۰ به بالا نشان دهنده چاقی است، که به ترتیب به چاقی درجه یک (بین ۳۰ تا ۳۴.۹)، چاقی درجه دو (بین ۳۵ تا ۳۹.۹) و چاقی درجه سه (۴۰ به بالا) تقسیم بندی می شود. آگاهی از شاخص توده بدنی برای هر فرد ضروری است.
تحقیقات پیشین تنها ارتباط چاقی مادران در دوران بارداری را با عملکرد کودکان پس از تولد مورد مطالعه قرار دادهاند. اما در این تحقیقات مشخص شد چاقی مادران در رشد مغز جنین در دوران بارداری و از حدود هفته ششم اثرگذار است. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Journal of Child Psychology and Psychiatry منتشر شده است.
امروزه سقط خصوصا سقط مکرر یکی از مشکلات والدین برای داشتن یک حاملگی موفق به شمار می رود. با بررسی بر جنین های سقط شده مشخص شد، نیمی از سقط جنین ها به دلیل مشکلات ژنتیکی و 20 درصد به دلیل نارسایی جفت و بیماریهای زمینه ای مادر است. بنابراین توصیه می شود تمامی والدینی که بیش از ۲ بار سقط دارند جهت مشاوره به مرکز ژنتیک مراجعه نمایند. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
بیماریهایی از قبیل معلولیتهای مادر زادی، ناتواتی جسمی یا ذهنی، ناشنوایی مادرزادی، نابینایی مادرزادی، عقب ماندگی ذهنی، اختلالات متابولیک مادرزادی، اختلالات تحلیل بافت عضلانی و عصبی، تالاسمی و… میتوانند علت شناخته شده ژنتیکی داشته باشند. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژ نتیک در موسسه مهر: 09116934058
در ازدواج های فامیلی ژن های معیوب و مشابه بیشتر است و احتمال انتقال بیماری افزایش پیدا می کند. در ازدواج های فامیلی اکثر فرزندان سالم هستند اما نسبت ابتلا به بیماریهای ژنتیکی در این ازدواج ها نسبت به ازدواج های غیر فامیلی بیشتر است. بیماری های ژنتیک پس از تولد عموما قابل درمان نیستند و منجر به تحمیل هزینه های هنگفتی برای خانواده بیمار و اجتماع می شود و انجام آزمایش های تشخیصی نقش مهمی در کاهش درصد ابتلا به بیماری های ژنتیکی داشته است. با مراجعه به متخصص ژنتیک، قبل از ازدواج و بارداری یا در مراحل اولیه بارداری، می توان از تولد نوزادان بیمار جلوگیری کرد و نسلی سالم را به خود و جامعه هدیه کرد. مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج و قبل از بارداری را فراموش نکنید.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
تشخیص قبل از تولد مطمئنترین راه پیشگیری از بیماریهای ژنتیک است که در بسیاری از کشورها مطرح است. با انجام به موقع این کار می توان از تولد نوزادان با بیماریهای مختلف ارثی، مادرزادی و ژنتیک جلوگیری کرد. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
مشاوره ژنتیک سابقه پزشکی خانواده شما را بررسی می کند و در خصوص نقش عوامل ژنتیکی در سرطان و انجام ارزیابی های لازم در خصوص ارثی بودن سرطان صحبت می کند و بر همین اساس درخواست آزمایش خون می دهد. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
با انجام آزمایش های ژنتیکی می توان افراد به ظاهر سالمی را شناسایی کرد که ناقل ژن معیوب هستند و به احتمال زیاد در آینده به سرطان پستان مبتلا می شوند. با استفاده از این روش ها خطر ابتلا به سرطان پستان در فردی که واجد ژن معیوب است به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
اگر مادر بزرگ، مادر یا خواهر شما دچار سرطان سینه شده است، شما حتما به یک مشاوره ژنتیک سرطان نیاز دارید. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
بروز سرطانهای مشابه در چند نفر از افراد فامیل و یا در هر یک از اعضای خانواده می تواند شما را در معرض خطر ابتلا به سرطان های ارثی قرار دهد که بهتر است هر چه زودتر به پزشک و مرکز ارائه دهنده مشاوره ژنتیک سرطان مراجعه کنید. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
تاخیر در تشخیص و درمان بسیار خطرناک است؛ زیرا به ازای هر ماه تاخیر در تشخیص و درمان بیماری های متابولیک ارثی، ظرفیت ضریب هوشی کودک 5/4 واحد کاهش می یابد. به طوریکه اگر در یک سال اول تولد، بیماری کودک شناخته و درمان آغاز نشود، حدود 50 درصد ضریب هوشی کودک کاهش می یابد و درمان وی در آینده با مشکلات بیشتری روبه رو خواهد شد. در صورت ازدواج فامیلی حتی غیر خویشاوندی؛ والدین برای مشاوره ژنتیک مراجعه نمایند. به خصوص آنهایی که در سابقه خانوادگی فرزند ناهنجار یا عقب ماندگی ذهنی دارند. با مشاوره ژنتیک قبل از بارداری میتوانیم جلوی بیماری های که درمان محدودی دارند و باعث عوارض زیادی می شوند را بگیریم. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
تولد کودکان مبتلا به عقب ماندگی ذهنی باری سنگین بر دوش خانواده و اجتماع است. مهمترین عامل تولد کودکان کم توان ذهنی، اختلالات ژنتیکی است که ازدواج های خویشاوندی علت بخش عمده ای از این اختلالات ژنتیکی می باشند که با انجام مشاوره ژنتیک قبل از بارداری و انجام تست های ژنتیک می توان از بروز آن جلوگیری کرد. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
با توجه به اینکه ناشنوایی رایجترین نقص حسی -عصبی در انسان است و از هر هزار نوزاد یک نفر را مبتلا می سازد و از طرفي دلیل بیش از ۵۰ درصد ناشنوایی ها ژنتیکی می باشد، با انجام آزمایش های ژنتیک و اثبات جهش در شایعترین ژن دخیل در ناشنوایی و در صورت منفی بودن با بررسی کل ژن های شناخته شدۀ مسئول در ناشنوایی، مي توان با تشخیص قطعي ناشنوایی از انتقال جنين مبتلا و تولد يك *فرد ناشنوا * جلوگيري کرد. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
۵۰ درصد موارد نابینایی، ناشنوایی و مشکلات شدید یادگیری دوران کودکی در اثر اختلالات ژنتیکی به وجود می آیند. در کشورهای توسعه یافته، اختلالات ژنتیکی و بدشکلی های مادرزادی مجموعا، ۳۰ درصد کل موارد پذیرش های بیمارستانی کودکان و ۵۰-۴۰ درصد کل موارد مرگ و میر نوزادان را شامل می شوند. که همه این موارد با انجام مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج و قبل از بارداری قابل پیشگیری است. مرکز مشاوره ژنتیک موسسه درمان ناباروری مهر جهت انجام انواع مشاوره های قبل و بعد از ازدواج و مشاوره سرطان خانوادگی در خدمت شماست.
شماره تماس مستقیم جهت هماهنگی برای مشاوره ژنتیک در موسسه مهر: 09116934058
ایرنا: محقّقان دانشگاه نورث وسترن واقع در امریکا، با تحقیق روی یک گروه ۱۶ نفری از زنان باردار مبتلا به کووید ـ ۱۹ شواهدی را از حملۀ ویروس به جفت جنین در زنان باردار بهدست آوردند.
جفت، اندامی است که در دوران بارداری بهعنوان روده، کلیهها، کبد و ریههای جنین عمل میکند. در بررسیهایی که بلافاصله پس از تولد نوزادان این زنان انجام گرفت، مشخص شد جریان خون از بدن مادر به جفت و بدن جنین به میزان کافی نبوده و لختههای خون درون جفت این نوزادان یافت شد. به اعتقاد محقّقان، این وضعیت میتواند در عملکرد جفت بهعنوان یک اندام واسط برای تغذیه و اکسیژنرسانی به جنین، همچنین خارج کردن ضایعات از بدن آن اختلال ایجاد کند.
با وجود اینکه تحقیقات دربارۀ اثرات ویروس بر جفت و جنین بهتازگی آغاز شده و این پژوهش بزرگترین تحقیقات انجامگرفته در این مورد محسوب میشود، محققان معتقدند تاکنون آلودگی ویروسی موجب مشکلات شدید در دوران بارداری مادران مبتلا به کووید ـ ۱۹ نشده است. درواقع با وجود مسدود شدن جریان خون و کوچک بودن جفت بسیاری از جنینهای مورد بررسی در این تحقیقات، ۱۴ نوزاد سالم و عادی متولد شدند که تنها یکی از آنها زودرس بود. یکی از مادران نیز ناچار به سقط جنین شد، اما از آنجاکه او فاقد علائم کووید ـ ۱۹ بود، هنوز مشخص نیست که سقط جنین در اثر آلودگی ویروسی بوده یا عوامل دیگری در آن مؤثر بوده است. گزارش کامل این پژوهش در نشریۀAmerican Journal of Clinical Pathology منتشر شده است.
ایرنا: تحقیقات اخیر محقّقان نشان میدهد شیردهی احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را در مادر تا ۲۵ درصد کاهش میدهد. براساس این پژوهش، شیردهی منجر به کاهش احتمال ابتلا به بسیاری از سرطانهای شایع زنان میشود.
تحقیقات جدید پژوهشگران مرکز تحقیقاتی QIMR Berghofer در استرالیا، با بررسی ۹ هزار و ۹۳۷ بیمار مبتلا به سرطان تخمدان و ۱۳ هزار و ۸۴۳ فرد غیرمبتلا نشان میدهد شیردهی احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را تا ۲۵ درصد کاهش میدهد و هرچه مدتزمان شیردهی بیشتر باشد، احتمال ابتلا نیز کمتر است.
در ادامۀ این پژوهش آمده است، احتمال ابتلا به سرطان تخمدان در مادرانی که نوزاد خود را بهمدت سه ماه شیر میدهند، ۱۸ درصد کاهش مییابد. احتمال ابتلا در مادرانی که نوزاد خود را بیش از ۱۲ ماه شیر میدهند، به میزان ۳۴ درصد کاهش مییابد. کشف ارتباط بین شیردهی و کاهش احتمال ابتلا به سرطان نیازمند بررسی بیشتر است.
سرطان تخمدان به رشد سلولهای بدخیم و غیرطبیعی در تخمدان گفته میشود. سرطان تخمدان هشتمین سرطان کشنده در زنان است. براساس آخرین آمار در سال ۲۰۱۸ میلادی، ۲۹۵ هزار و ۴۱۴ نفر به این سرطان مبتلا شدند که ۳.۶ درصد از تمام موارد ابتلا به سرطان در زنان است. نتایج این پژوهش در نشریۀ JAMA Oncology منتشر شده است.
ایرنا: محقّقان دانشگاه بوفالو امریکا با بررسی اطلاعات بهداشتی و پزشکی ۷۷ هزار زن بهمدت ۱۴ سال دریافتند فعالیت فیزیکی منظّم خطر شکستگی لگن و شکستگی کلی را کاهش میدهد. این تحقیقات نشان میدهد نیازی به فعالیت ورزشی شدید نیست و حتی پیادهروی سبک نیز در کاهش خطر شکستگی استخوان زنان یائسه مؤثر است.
پس از یائسگی احتمال پوکی استخوان و بهتبع آن شکستگی افزایش مییابد. محقّقان به زنان توصیه میکنند با رعایت نکاتی مانند کاهش وزن، تبعیت از رژیم غذایی سالم و فعالیت فیزیکی منظّم، خطر پوکی استخوان و شکستگی را کاهش دهند. محقّقان دستِکم ۳۵ دقیقه پیادهروی را در روز توصیه میکنند. فعالیت فیزیکی غیرتفریحی ازقبیل کارهای منزل و خرید نیز برای زنان مفید است. شکستگی استخوان در زنان یائسه بسیار شایع است و منجر به ناتوانی، محدودیت در فعالیت روزانه و افسردگی بیمار میشود. از طرفی هزینۀ سنگینی را به خانواده و جامعه تحمیل میکند. نتایج این پژوهش در نشریۀ JAMA Network Open منتشر شده است.
خبرگزاری مهر: محقّقان اروپایی، دادههای حدود ۵۵۰ هزار زن سوئدی را، که تحت غربالگری ماموگرافی قرار گرفته بودند، بررسی کردند.
محقّقان میزان ابتلا به سرطان سینۀ پیشرفته و سرطانهای سینۀ مرگبار را در مدت ۱۰ سال،پس از تشخیص سرطان در زنانی که تحت ماموگرافی قرار گرفته بودند وآنهایی که ماموگرافی انجام نداده بودند بررسی کردند.
نتیجۀپژوهش نشان داد، در مقایسه با زنانی که ماموگرافی انجام نداده بودند، زنان تحت ماموگرافی ۲۵ درصد کمتر با سرطان سینۀ پیشرفته و ۴۱ درصد کمتر با سرطانهای سینۀ مرگبار در مدت ۱۰ سال مواجه بودند.
استفان دافی، سرپرست گروه تحقیق از دانشگاه کوئین مری لندن، در این باره میگوید: «این تحقیق نشان میدهد در شرکتکنندگانی که ماموگرافی انجام داده بودند، خطر ابتلا به سرطان سینۀ کُشنده به شکل چشمگیری کاهش یافته بود.»
محقّقان معتقدند ماموگرافی احتمال مرگ ناشی از سرطان سینه را فراتر از آنچه قبلاً تصوّر میشد کاهش میدهد و با وجود بهبودهای اخیر در فرایند درمانی سرطان سینه، تشخیص زودهنگام و اولیۀآن بهمراتب مهمتر است.محقّقان توصیه میکنند زنان ۴۰ سال به بالا بهتر است بهطورمرتب ماموگرافی انجام دهند.
ایرنا: گروهی از محققان چینی با آزمایش روی موشها دریافتند قرار گرفتن مستمر در معرض تابش نور آبی در طول شب میتواند منجر به بروز عوارض افسردگی شود.
در این تحقیقات، موشهای آزمایشگاهی برای مدت سه هفته، هرشب به مدت ۲ ساعت در معرض تابش نور آبی قرار گرفتند و رفتار آنها تحت نظر قرار گرفت. در نتیجه این بررسیها مشخص شد پس از سههفته میزان تلاش موشها برای به دست آوردن خوراکیهای شیرین، کمتر شده است و هنگامی که امکان فرار آنها از قفس فراهم میشود، تلاش کمتری برای انجام این کار از خود نشان میدهند.
این تغییرات رفتاری، نشانههایی از افسردگی محسوب میشوند. همچنین محققان دریافتند علایم افسردگی پس از قطع شدن تابش نور آبی در شب، حداقل برای سه هفته در موش ها باقی میماند.
محققان برای روشن شدن علت این وضعیت، مسیرهای عصبی بین چشم و مغز موشها را مورد مطالعه قرار دادند و دریافتند نوع خاصی از گیرندههای نور در شبکیه چشم موش وجود دارد که به دو بخش perihabenular nucleus و nucleus accumbens در مغز متصل هستند. این بخشها وظیفه کنترل حالت را بر عهده دارند.
پس از قطع کردن ارتباط بین گیرندههای نوری و بخشهای مذکور در مغز مشخص شد موشها هیچ علایمی از افسردگی در اثر تابش نور آبی در شب نشان نمیدهند. همچنین محققان دریافتند این مسیرهای عصبی در طول شب بسیار فعالتر از روز هستند و احتمالا به همین علت قرار گرفتن در معرض تابش نور آبی در طول روز موجب بروز علایم افسردگی نمیشود. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature Neuroscience منتشر شده است.
ایرنا: پزشکان متخص یک نوزاد کانادایی را شناسایی کردند که احتمال میرود در رحم مادر به ویروس کرونا آلوده شده باشد.
با وجود این که در تحقیقات پیشین، موارد دیگری از تولد نوزادان با احتمال آلودگی به ویروس کرونا در رحم مادر گزارش شده است، در این مورد خاص، فعال بودن پرونده ابتلای مادر به کووید-۱۹ در کنار این واقعیت که نوزاد پسر از طریق عمل جراحی سزارین متولد شده است، متخصصان را به این نتیجه رسانده که به احتمال زیاد ویروس کرونا از رحم مادر به جنین منتقل شده است.
زمانی که مادر ۴۰ ساله این نوزاد وارد بیمارستان شد، از کووید- ۱۹ رنج میبرد و دچار درد بدن، کاهش اشتها، خستگی، سرفه خشک و تب ۳۸.۹ درجه بود. خوشبختانه او نیازی به استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی نداشت، اما پزشکان تصمیم گرفتند به صورت اضطراری و با استفاده از عمل سزارین، کودک را از رحم وی خارج کنند.
این نوزاد پس از تولد نیازی به استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی نداشت اما آزمایش مخاط بینی او در روز پس از زایمان و هفته بعد از آن نشاندهنده آلودگی به ویروس کرونا بود. علاوه بر این در جفت نوزاد نیز التهاب مشاهده شد که نشان دهنده آلودگی ویروسی زودهنگام است. با وجود این که مادر دچار ضعف سیستم ایمنی بوده است، به اعتقاد متخصصان نمیتوان با اطمینان گفت که آیا این آلودگی ویروسی ناشی از انتقال ویروس از طریق رحم مادر بوده یا در اثر آلودگی خارج از رحم ایجاد شده است. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Canadian Medical Association Journal منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات محققان دانشکده پزشکی دانشگاه نیویورک نشان میدهد افزایش سطح مواد شیمیایی ناشی از آفتکشها، ظروف تفلون و مواد ضد حریق در خون، احتمال بروز بیماری سلیاک را به ویژه در جوانان افزایش میدهد.
سلیاک نوعی اختلال خود ایمنی ژنتیکی است که سبب میشود سیستم ایمنی بدن بر اثر مصرف یک پروتئین به نام گلوتن، به پرزهای روده کوچک حمله کند و باعث اختلال در جذب مواد غذایی شود.
در بیماری سلیاک بر اثر آسیب به پرزهای جذب کننده مواد غذایی، مواد مغذی و ویتامینهای مورد نیاز از جمله آهن، فولات، کلسیم، ویتامین D، پروتئین و چربی در اختیار بدن قرار نمیگیرد و بیمار به سوء تغذیه دچار میشود. گندم و جو حاوی پروتئین گلوتن هستند. کم خونی، خستگی و اختلالات گوارشی از جمله نفخ و اسهال مهمترین علائم این عارضه است.
بر اساس مطالعات جدید افزیش سطح مواد شیمیایی حاصل از ظروف تفلون، انواع آفتکش و مواد ضد حریق در خون نیز میتواند احتمال بروز این بیماری را افزایش دهد.
در حال حاضر هیچ درمانی برای این عارضه وجود ندارد و توصیه میشود با رژیم غذایی بیماری کنترل شود. بر اساس آمار سازمان پیشگیری و کنترل بیماریها، حدود یک درصد از جمعیت آمریکا به بیماری سلیاک مبتلا هستند که بیماری حدود ۸۳ درصد از این افراد هنوز تشخیص داده نشده یا اشتباه تشخیص داده شده است. محققان احتمال میدهند که بیماری سلیاک در صورت درمان نشدن، احتمال ابتلا به بیماریهای مرتبط با سیستم اعصاب از جمله ام اس را نیز افزایش دهد. نتایج این مطالعه در نشریه آنلاین Environmental Research منتشر شده است
فاسیولیازیس یک بیماری عفونی ناشی از انگل فاسیولا است. این انگل جز کرمهای پهن دستهبندی میشود. انگلهای بالغ در مجاری صفراوی افرادِ آلوده و حیواناتی از قبیل گوسفند و گاو مشاهده میشوند. به طور کلی این بیماری در دام و سایر حیوانات شایعتر از انسانها است. دو گونه از این انگل افراد را آلوده میکنند. گونه اصلی آنFasciola hepatica است که به عنوان انگل کبدیِ رایج یا انگل کبد گوسفند نیز شناخته میشود و گونهای مرتبط با آن به نام Fasciola gigantica نیز افراد را آلوده میکند.
فاسیولا در کدام مناطق جهان یافت میشود؟
فاسیولا در بیش از ۷۰ کشور جهان یافت میشود، به خصوص در مناطقی که گوسفند یا گاو پرورش داده میشود. Fasciola hepatica در تمام قارهها به جز قطب جنوب و Fasciola gigantica در برخی مناطق گرمسیری یافت میشود. به جز بخشهایی از اروپای غربی، فاسیولای انسانی عمدتاً در کشورهای در حال توسعه ثبت شده است.
انسانها با مصرف مواد آلوده به این انگل به این بیماری مبتلا میشوند. راه اصلی انتقال آن خوردن سبزیجات و گیاهان آلوده است. همچنین راه دیگر آلوده شدن افراد، مصرف آب آلوده، مانند نوشیدن آن یا خوردن سبزیجاتی است که با آب آلوده شسته و یا آبیاری شدهاند.
آیا این بیماری از فرد یا حیوان به افراد دیگر سرایت میکند؟
خیر، این انگل مسری نیست. تخمِ انگلِ موجود در مدفوع فرد آلوده، باید در محیط و شرایطی خاص رشد کند تا در نهایت قادر به آلوده کردن افراد دیگر باشد. در شرایط غیرمعمول ممکن است افراد با خوردن گوشت گوسفند خام یا جگر بز که حاوی اشکال نابالغ انگل است، آلوده شوند.
علائم و نشانههای عفونت فاسیولا چیست؟ و علائم آن در چه زمانی آغاز میشود؟
بعضی از افراد آلوده هرگز احساس بیماری نکرده، اما برخی از افراد در همان ابتدای عفونت احساس بیماری میکنند. علائم مرحله حاد میتواند از چند روز (به طور معمول کمتر از یک تا دو هفته) پس از قرار گرفتن در معرض این انگل شروع شده و تا چند هفته یا چند ماه ادامه یابد. برخی از افراد در مرحله مزمن عفونت، هنگامی که انگل بالغ در مجاری صفراوی قرار دارد، احساس بیماری میکنند. در این مرحله علائم میتواند از ماهها تا سالها پس از مواجهه شروع شود. به عنوان مثال، علائم میتواند ناشی از التهاب و انسداد مجاری صفراوی باشد. در هر دو مرحله، علائم بالینی میتواند شامل تب، ضعف، درد شکم، ائوزینوفیلی، هپاتومگالی (کبد بزرگ شده) و آزمایشهای غیرطبیعی کبد باشد.
نحوه تشخیص این عفونت به چه شکل است؟
این عفونت با بررسی نمونههای مدفوع در زیر میکروسکوپ تشخیص داده میشود. در صورت مشاهدهٔ تخمهای فاسیولا، این تشخیص تأیید خواهد شد. برای یافتن انگل ممکن است بیش از یک نمونه مورد بررسی قرار گیرد. انواع خاصی از آزمایش خون نیز ممکن است برای تشخیص عفونت فاسیولا مفید باشد.
آیا این عفونت قابل درمان است؟
بله درمانپذیر است. این بیماری با داروی خوراکی Triclabendazole در دو دوز قابل درمان است. بیشتر افراد به خوبی به درمان پاسخ میدهند.
آیا این عفونت قابل پیشگیری است؟
مسافران در هنگام سفر به مناطقی که از نظر بهداشتی ضعیف هستند، باید از مصرف غذا و آبی که ممکن است آلوده باشد، خودداری کنند. هیچ واکسنی برای محافظت از انسان در برابر فاسیولا در دسترس نیست.
ایسنا: محققان دانشگاه بریستول انگلیس در مطالعه اخیرشان اظهار کردهاند مادرانی که در دوره بارداری الکل مصرف میکنند احتمال اینکه فرزندشان در دوره نوجوانی دچار افسردگی شود، ۱۷ درصد بیشتر از بقیه است.
محققان دانشگاه بریستول طی این مطالعه دادههای مربوط به ۱۴ هزار و ۵۴۱ زن باردار در دهه ۱۹۹۰ را مورد بررسی قرار دادند و بررسی کردند که آیا فرزندانشان در ۱۸ سالگی دچار افسردگی شدهاند یا خیر. آنها متوجه شدند که ۴ هزار و ۱۹۱ نفر از مادرانی که در این مطالعه شرکت کرده بودند بین هفته ۱۸ تا ۳۲ بارداری الکل مصرف کرده بودند. آنها دریافتند نوجوانان ۱۸ سالهای که مادرانشان در هفته ۱۸ بارداری مشروبات الکلی مصرف کرده بودند، در مقایسه با نوجوانانی که مادرانشان در طول بارداری هیچ گونه مشروبات الکلی مصرف نکرده بودند، ۱۷ درصد بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند.
مصرف الکل در دوران بارداری رایج است به طوریکه ۴۰ تا ۸۰ درصد از مادران باردار در استرالیا، نیوزیلند و انگلیس و ۱۰ تا ۱۵ درصد مادران باردار در کانادا و ایالات متحده در هنگام بارداری الکل مصرف میکنند. محققان این مطالعه اظهار کردند که مصرف الکل در دوران بارداری می تواند باعث ناهنجاریهای جنینی ناشی از الکل شود و در نتیجه اختلالات جسمی و شناختی نیز برای جنین به همراه دارد.
ناهنجاریهای جنینی ناشی از الکل یا آثار جنینی الکل، به نارساییهایی گفته میشود که در فردی که مادرش در دوران بارداری، الکل مصرف کردهاست، دیده میشود. برخی از این نارساییها عبارتند از: ظاهر غیرطبیعی فرد، کوتاهی قد، وزن کم، سر کوچک، ناموزونی و ناهماهنگی اعضای بدن، کم هوشی، مشکلات رفتاری، و نارساییهای شنوایی و بینایی.
آنها همچنین دریافتند که پیامدهای رفتاری مانند افزایش خطر ابتلا به اختلالات رفتاری مانند اختلال کمتوجهی - بیشفعالی و اختلالات درونی مانند افسردگی، اضطراب و تنهایی در این کودکان زیاد است. یافتههای این مطالعه در مجله" Alcoholism: Clinical and Experimental "Research منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات محققان دانشگاه ایالتی واشنگتن نشان میدهد تناسب اندام و ورزش منظم مادر در دوران بارداری، رابطه مستقیمی بر میزان بافت چربی سالم جنین دارد و از اختلالات متابولیک جلوگیری میکند.
ورزش و فعالیت بدنی منظم در دوران بارداری منجر به تحریک تولید بافت چربی قهوهای در جنین میشود. چربی قهوهای که به چربی خوب معروف است، در متابولیسم بدن نقش دارد و به راحتی میسوزد و تبدیل به گرما میشود. تبدیل چربی سفید به چربی قهوهای موثرترین روش در کاهش وزن است.
مطالعات اخیر با بررسی مدلهای حیوانی نشان میدهد تناسب اندام و ورزش منظم مادر در دوران بارداری رابطه مستقیمی بر میزان بافت چربی جنین دارد. هرچه میزان فعالیت فیزیکی مادر بیشتر باشد، جنین چربی قهوهای بیشتری دارد و همین امر در تناسب اندام و سلامت وی در سالهای بعدی زندگی موثر است.
در ادامه این مطالعه آمده است ورزش و تناسب اندام مادر، مانع اختلال متابولیک جنین میشود. ورزش و فعالیت فیزیکی باید تحت نظر پزشک و به اندازهای باشد که به مادر و جنین آسیب نزند. نتایج این مطالعه در Science Advances منتشر شده است.
براي اطمينان و حفظ سلامتي همۀ عزيزان رعايت اصول زير اساسي است:
بخش مشاورۀ تلفني مؤسّسۀ مهر از هشت صبح تا هشت شب آمادۀ پاسخگويي به سوالات شما عزيزان ميباشد. در بقيۀ ساعات شبانه روز و ايام تعطيل همکاران محترم ماما در بخش زايمان (بخش نرگس-داخلی 192-221) بيمارستان قائم (عج)، آماده پاسخگويي به سوالات شما عزيزان ميباشد.
تلفن بيمارستان بین المللی قائم (عج): 0133409 و 19-01333565011
ایرنا: مطالعات محققان دانشگاه ایست آنگلیا در انگلیس نشان میدهد چربیهای امگا ۳ در برابر سرطان اثر محافظتی ندارد.
عقیده رایج بر این است که امگا ۳ در برابر بیماریهایی مانند سرطان، بیماریهای قلبی و سکته مغزی اثر محافظتی دارد و حتی روند آنان را معکوس میکند. مطالعات جدید با بررسی بیش از هزار نفر به مدت چهار سال نشان میدهد مکملهای امگا ۳ در برابر بیماریهای قلبی و عروق کرونر اثر محافظتی دارند، ولی چنین تاثیری در برابر سرطان وجود ندارد.
امگا ۳ نوعی چربی است و مقادیر اندک آن برای سلامتی ضروری است، این ماده غذایی در خوراکیهایی از قبیل آجیل، انواع دانهها و ماهیهای چرب از جمله سالمون یافت میشود. مکملهای امگا ۳ به راحتی در اختیار افراد قرار دارند و بدون نسخه فروخته میشوند. مطالعات قبلی ثابت کرد امگا ۳ در برابر دیابت، سکته مغزی، افسردگی و اضطراب اثر محافظتی ندارد و تحقیقات جدید نشان میدهد در برابر سرطان نیز چنین است.
محققان معتقدند که افراد باید در مصرف مکملها تعادل را رعایت کنند و سعی کنند با رژیم غذایی و تبعیت از سبک زندگی سالم، از بدن خود در برابر بیماریها محافظت کنند. نتایج این مطالعه در نشریه British Journal of Cancer منتشر شده است.
ایرنا: متخصصین ناباروری در فرانسه از تولد نخستین نوزاد از تخمکهای نابالغ یک بیمار سرطانی خبر دادند. این تخمکها در آزمایشگاه بالغ و فریز شده و پس از پنج سال ذوب و بارور شدند.
این نوزاد پسر از تخمکهای یک زن ۳۴ ساله فرانسوی که ۵ سال پیش به دلیل ابتلا به سرطان پستان مورد شیمیدرمانی قرار گرفته و نابارور شده بود، به دنیا آمد.
پزشکان پیش از آن که فرآیند درمان این زن را آغاز کنند، هفت تخمک نابالغ را از تخمدانهای وی خارج و با استفاده از روشی موسوم به بلوغ آزمایشگاهی (IVM) شرایط رشد این تخمکها را در آزمایشگاه فراهم کردند. تخمکهای بالغ سپس با استفاده از روش انجماد شیشهای (vitrification) فریز شدند؛ در روش انجماد شیشهای تخمکها با سرعتی بسیار بالا در نیتروژن مایع منجمد میشوند تا احتمال تشکیل کریستالهای یخ و آسیب به سلول کاهش یابد.
بعد از گذشت پنج سال و رهایی از چنگال سرطان، این زن فرانسوی تصمیم به بچهدار شدن گرفت اما پس از مدتی دریافت که شیمیدرمانی او را نابارور کرده است. از آنجا که تحریک تخمدانهای این زن برای تولید تخمک بیشتر با خطر عود سرطان همراه بود، بنابراین او و پزشکان تصمیم گرفتند تا از تخمکهای منجمدش استفاده کنند.
هر شش تخمک از فرآیند ذوب جان سالم به در بردند و با استفاده از تزریق اسپرم درون سیتوپلاسم تخمک (ICSI) بارور شدند. پنج تخمک از این شش تخمک با موفقیت بارور شدند و یک جنین به رحم بیمار منتقل شد. وی باردار شد و ۹ ماه بعد در ژوئیه ۲۰۱۹ پسری سالم به دنیا آورد. به جز چند نوزادی که با استفاده از روش بلوغ آزمایشگاهی و بارور کردن فوری بیمار متولد شدند، تا پیش از تولد این پسر فرانسوی، با انجام روشهای IVM و انجماد شیشهای بر روی تخمکها هیچ تجربه بارداری موفقی در بیماران سرطانی وجود نداشت. گزارش کاملی از این دستاورد در مجله Annals of Oncology منتشر شده است.
ایرنا: نتایج مطالعات محققان دانشگاه لوما لیندا در آمریکا نشان میدهد که بسته به میزان مصرف، نوشیدن شیر میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را در بانوان تا ۸۰ درصد افزایش دهد.
به استناد نتایج این تحقیق، مصرف تنها یک چهارم تا یک سوم فنجان شیر در روز خطر ابتلا به سرطان سینه را در بانوان تا ۳۰٪ و نوشیدن حداکثر یک فنجان شیر در روز، این خطر را تا ۵۰٪ افزایش میدهد. به علاوه، در خانمهایی که روزانه دو تا سه فنجان شیر مینوشند، این خطر بین ۷۰ تا ۸۰٪ افزایش مییابد.
در این پژوهش رژیم غذایی حدود ۵۳ هزار خانم از آمریکای شمالی به مدت ۸ سال مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. در پایان دوره تحقیق، یک هزار و ۵۷ نفر از این جامعه آماری به سرطان سینه دچار شده بودند. محققان با مقایسه وضعیت زنانی که اصلا شیر نمینوشیدند یا کم مینوشیدند، با آنها که مصرف بالایی داشتند به ارتباط میان مصرف شیر و افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه پی بردند.
محققان معتقدند که دلیل احتمالی این موضوع در محتوای هورمون جنسی موجود در شیر نهفته است، زیرا گاوها شیردهی میکنند و در اغلب موارد حدود ۷۵٪ گله گاوهای شیری باردار هستند. مهم ترین عواملی که باعث ایجاد سرطان سینه می شود، هورمون های جنسی هستند. به علاوه، در برخی موارد به ارتباط میان مصرف لبنیات و سایر پروتئینهای حیوانی با افزایش سطح فاکتور رشد شبه انسولین نوع یک (IGF-۱) همراه است، که گمان میرود عامل افزایش خطر بروز برخی سرطانهای خاص باشد.
به گفته «گری فریزر» مولف ارشد این پژوهش، اگرچه توصیههای کنونی بر مصرف روزانه سه فنجان شیر است، شواهد حاصل از این مطالعه نشان میدهد که افراد باید در این باره محتاط باشند. گزارش کامل این مطالعه در مجله Epidemiology منتشر شده است.
امروزه سقط خصوصا سقط مکرر یکی از مشکلات والدین برای داشتن یک حاملگی موفق به شمار می رود. هنوز عده زیادی از سقط جنین ها به دلیل مشکلات ژنتیکی است. بنابراین توصیه می شود تمامی والدینی که بیش از ۲ بار سقط دارند جهت مشاوره به مرکز ژنتیک ارجاع داده شوند.
اندیکاسیون حتمی جهت مشاوره ژنتیک
۱. ازدواج فامیلی؛ که در ایران شایع است.
۲.سن بالای 35 سال مادر اندیکاسیون دارد.
۳.معلولیت ذهنی و ناهنجاری جسمی در افراد فامیل
۴. وجود اختلال رفتاری و اوتیسم در کودکان فامیل
۵. سقط مکرر، سابقه IUFD یا فوت نوزاد در بدو تولد
۶. وجود مردان عقیم در خانواده
۷. وجود ناشنوایی در اعضای خانواده
۵۰ درصد عقب ماندگی های ذهنی، ۵۰ درصد ناشنوایی ها و ۵۰ درصد نابینایی ها ژنتیکی هستند که می توان با انجام مشاوره ژنتیک از بروز این بیماری ها تا حدود زیادی پیشگیری کرد.
ایرنا: مطالعات جدید نشان میدهد استاتین که شایعترین داروی کاهشدهنده کلسترول است، نرخ بقا را در مبتلایان به سرطان پروستات پرخطر افزایش میدهد.
مطالعات قبلی نشان داد دو داروی استاتین و متفورمین که به ترتیب داروهای شایعی برای درمان کلسترون و قند خون هستند، خاصیت ضد سرطانی دارند. برای تحقیقات بیشتر محققان مرکز سرطان سیدنی کیمل در کالیفرنیا اطلاعات مربوط به ۱۳ هزار بیمار مبتلا به سرطان پروستات پرخطر را بررسی کردند. بیماری این افراد بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۱ میلادی تشخیص داده شده بود.
نتایج نشان میدهد داروی استاتین به تنهایی یا همراه با داروی متفورمین، به افزایش بقای بیماران مبتلا به سرطان پروستات پرخطر منجر میشود. در ادامه این مطالعه آمده است مصرف متفورمین به همراه استاتین خطر مرگ ناشی از سرطان پروستات را ۳۶ درصد کاهش میدهد. محققان احتمال میدهند استاتین با تاثیر بر هورمون تستوسترون در کنترل سرطان نقش دارد. این مطالعه نیازمند بررسی بیشتر است.
به گزارش انجمن سرطان آمریکا (ACS) سرطان پروستات دومین سرطان شایع در مردان و دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان است. گرچه میانگین سنی ابتلا بیش از ۶۰ سال است؛ ولی بروز آن در سنین قبل از ۴۰ سالگی نیز دیده شده است؛ بنابراین پزشکان معتقدند که مردان بالای ۴۰ سال باید هر ساله تحت غربالگری سرطان قرار گیرند.
اکنون برای تشخیص سرطان پروستات از تست دیجیتال رکتوم، آزمایش خون، MRI، نمونهبرداری و آنتیژن ویژه پروستات، PSA استفاده میشود. نتایج این مطالعه در نشریه Cancer Medicine منتشر شده است.
خبرگزاری مهر: به گفته محققان، فاکتورهای قبل از تولد نظیر کمبود ویتامین D در طول بارداری می تواند در ابتلا به اختلال بیش فعالی تاثیر داشته باشد.
یافتههای مطالعه جدید محققان دانشگاه تورکو فنلاند اثبات میکند بین میزان پایین ویتامین D مادر در اوایل تا اواسط بارداری و افزایش ریسک ابتلاء نوزاد به اختلال بیش فعالی ارتباط وجود دارد.
محققان این مطالعه دادههای مربوط به ۱۰۶۷ کودک متولدشده در سالهای ۱۹۹۸ و ۱۹۹۹ در فنلاند که مبتلا به اختلال بیش فعالی تشخیص داده شده بودند را بررسی کردند و آنها را با تعداد مشابهی در قالب گروه کنترل مقایسه کردند. محققان در این مطالعه نمونه خون جمع آوری شده از سه ماهه اول و اوایل سه ماهه دوم بارداری را بررسی کردند.
نتایج تحقیق بیانگر وجود رابطه قوی بین میزان پایین ویتامین D در طول بارداری و ایجاد اختلال بیش فعالی در نوزاد بود. اختلال بیش فعالی یکی از شایعترین بیماری مزمن در کودکان است. طبق یافتههای این تحقیق، ریسک ابتلاء به اختلال بیش فعالی در کودکانی که مادرشان دارای کمبود ویتامین D در طول بارداری بود ۳۴ درصد بالاتر است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه که به تازگی انجام شده است، نشان میدهد زنانی که در دوران بارداری در معرض یک نوع ماده شیمیایی قرار میگیرند که بطور رایج در مواد آرایشی یافت میشود، خطر اینکه کودکانشان در سال های اول زندگی دچار افزایش وزن شوند، بیشتر است.
محققان آلمانی که این مطالعه را انجام دادهاند، میگویند: زنان بارداری که در معرض «بوتیل پارابن» (BuP) - ماده نگهدارندهای که به اندازه زیاد در مواد آرایشی و مواد غذایی استفاده میشود - قرار می گیرند، بیشتر احتمال دارد کودکان آنها در اواسط دوران کودکی دچار اضافه وزن شوند. «بوتیل پارابن» از طریق بلع یا جذب پوستی وارد بدن شده و در ادرار و خون تشخیص داده می شود.
محققان مرکز تحقیقات محیط زیست هلمولتز در آلمان در این مطالعه دادههای ۶۲۹ مادر و کودکان آنها را در فاصله زمانی میان سال های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۸ جمع آوری کردند. محققان با استفاده از پرسشنامه هایی که در هفته سی و چهارم بارداری به این زنان باردار داده شده بود، قرار گرفتن آنها را در معرض «بوتیل پارابن» بررسی کردند. سپس محققان به دنبال تولد نوزاد این مادران، وزن کودک و قد آنها را هر سال اندازه گرفتند.
این مطالعه نشان داد که ارتباط مثبتی میان غلظت «بوتیل پارابن» در نمونه های ادرار این مادران و افزایش خطر ابتلا به اضافه وزن فرزندانشان در ۸ سال اول زندگی وجود داشت و این ارتباط در دختران قوی تر بود. همچنین آزمایش های انجام شده بر روی موش ها نشان داد که «بوتیل پارابن» به افزایش غذا خوردن و اضافه وزن در بچه موش های ماده منجر میشود. محققان گفتند، مطالعه آنها به محکمی نشان می دهد که قرار گرفتن جنین در معرض «بوتیل پارابن» خطر اضافه وزن پیدا کردن نوزاد را در سال های اول زندگی افزایش میدهد. این تحقیق در مجله Nature Communications منتشر شده است.
خبرگزاری مهر: مادرانی که در طول بارداری سیگار می کشند نوزادشان را در معرض ریسک بالا شکستگی استخوان در سال اول زندگی اش قرار می دهند.
محققان دانشگاه اوربرو سوئد در مطالعه خود به بررسی بیش از ۱.۶ میلیون فرد متولدشده در سوئد بین سالهای ۱۹۸۳ تا ۲۰۰۰ پرداختند و به طورمیانگین این افراد به مدت ۲۱ سال تحت نظر بودند.
در طول این مدت، حدود ۳۷۸ هزار مورد شکستگی استخوان گزارش شده بود. اما محققان دریافتند نرخ شکستگی در بین افرادی که مادرشان در طول بارداری سیگار کشیده بود به مراتب بیشتر بود. هرچقدر زنان در طول بارداری سیگار بیشتری کشیده باشند، ریسک شکستگی در کودک شأن به مراتب بیشتر است.
افرادی که مادرشان یک تا ۹ سیگار در روز کشیده بود ۲۰ درصد بیشتر با این ریسک شکستگی مواجه بودند، درحالیکه استعمال ۱۰ سیگار یا بیشتر این ریسک را ۴۱ درصد بیشتر میکند. درحالیکه سیگارکشیدن در طول بارداری ریسک شکستگی را در اولین سال زندگی نوزاد افرایش میدهد اما ارتباطی با افزایش این ریسک در سنین بالاتر ندارد.
ایرنا: مطالعات جدید محققان دانشگاه آلبرتا در آمریکا نشان میدهد افزایش قند ناشتا در دوران بارداری مشکلاتی را برای مادر و نوزاد به همراه دارد.
این مطالعه نشان میدهد زنانی که در دوران بارداری قند ناشتای بالایی دارند، نسبت به زنان بارداری که سطح گلوکز خونشان پس از وعدههای غذایی بالا میرود، با خطرات و عوارض جدیتری مواجه هستند.
احتمال بروز فشار خون بارداری در زنانی که قند خون ناشتای بالاتری دارند، ۱.۵ برابر بیشتر است، از طرفی احتمال زایمان زودرس و مشکلاتی که منجر به زایمان سزارین میشود نیز در این زنان بیشتر است. قند ناشتای بالا در دوران بارداری، قلب و کلیه مادر را در معرض استرس قرار میدهد.
نوزادانی که در این شرایط متولد میشوند نیز با مشکلات مختلف مواجه میشوند و احتمال چاقی آنها در سالهای بعدی زندگی بیشتر است. سن، وزن، رژیم غذایی و استرس از جمله مواردی هستند که در بروز دیابت بارداری نقش دارند و مادران قبل از بارداری باید تحت نظر پزشک باشند و وزن، قند و فشار خون خود را در سطح طبیعی نگه دارند.
ایرنا: نتیجه یک مطالعه بزرگ توسط محققان دانشگاه پیتسبورگ در آمریکا نشان میدهد، به محض اینکه زنان پا به دوران یائسگی میگذارند، خطر بیماریهای قلبی شدیدتر میشود و زنان را در معرض آن قرار میدهد.
بر اساس این مطالعات یائسگی و تغییرات هورمونی ناشی از آن تاثیر مهمی در سلامت کلی زنان به ویژه سلامت دستگاه قلبی عروقی دارد. بر اساس این مطالعه، شریانها در دوران یائسگی حالت ارتجاعی خود را از دست میدهند و عملکرد قلب در پمپاژ خون مختل میشود.
در ادامه این مطالعه آمده است که علاوه بر تغییرات هورمونی، عواملی مانند سایز دور کمر، فشار خون، سیگار، میزان فعالیت بدنی و استرسهای مالی نیز بر بیماریهای قلبی تاثیرگذارند. زنان باید از این موضوع آگاه باشند که یائسگی تاثیر مستقیمی بر سلامت قلب آنان دارد، بنابراین مراجعه به پزشک و در صورت نیاز هورموندرمانی، استفاده از داروی استاتین برای کاهش چربی، ورزش منظم و تبعیت از رژیم غذایی سالم در این دوران ضروری است.
به گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیماریهای قلبی عروقی مهمترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان هستند. نتایج این مطالعه در نشریه American Heart Association منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات جدید محققان دانشگاه لنکستر انگلستان نشان میدهد که مصرف ماست طبیعی با پیشگیری از التهاب باکتریایی، خطر ابتلا به سرطان سینه را در بانوان کاهش میدهد.
محققان میگویند یکی از دلایل بروز سرطان پستان میتواند التهاب ناشی از باکتریهای مضر باشد؛ بنابراین مصرف روزانه ماست طبیعی که باکتریهای مضر را با باکتریهای مفید جایگزین میکند، میتواند راهی ساده و ارزان برای جلوگیری از بروز این سرطان در بانوان باشد.
ماست حاوی باکتریهای مفید مخمر لاکتوز است که معمولاً در شیر یافت میشوند و مشابه باکتریها یا -فلورمیکروبی موجود در سینه مادرانی که به نوزاد خود شیر میدهند، هستند.
ریچل ریگبی از مولفان این پژوهش میگوید: «ما اکنون می دانیم که شیر مادر به طور خودبخودی استریل نیست و فرآیند شیردهی فلورمیکروبی سینه را تغییر میدهد. باکتریهای مخمر لاکتوز معمولاً در شیر یافت میشوند و احتمالاً در دوران شیردهی و برای مدتی ناشناخته پس از شیردهی مجاری پستان زنان را نیز اشغال میکنند. »
محققان بر این باورند که از آنجایی که هر سال از شیردهی خطر ابتلا به سرطان سینه را تا ۴.۳ درصد کاهش میدهد، این باکتریهای مخمر لاکتوز در سینه نقش محافظتی دارند.
تاکنون چندین مطالعه ارتباط میان مصرف ماست و کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه را نشان دادهاند، حال محققان معتقدند که ممکن است ماست به دلیل جابجایی باکتریهای مضر با باکتریهای مفید چنین تاثیر پیشگیرانهای داشته باشد.
تقریباً ۱۰ میلیارد سلول باکتریایی در بدن انسان وجود دارد، در حالی که اکثر این باکتریها بی ضرر هستند. برخی از آنها سمومی ایجاد میکنند که باعث ایجاد التهاب در بدن میشوند.
التهاب مزمن میکروبهای مضر را از بین میبرد اما همزمان به بدن نیز آسیب میرساند. یکی از شایعترین بیماریهای التهابی، بیماری لثه یا پریودنتیت است که قبلاً ارتباط آن با بروز سرطانهای دهان، مری، روده بزرگ، لوزالمعده، پروستات و سینه اثبات شده است.
نتایج یافتههای این مطالعه نشان میدهد که سلولهای بنیادی که برای احیای مجرای پستان تقسیم میشوند، تحت تأثیر فلورمیکروبی قرار دارند و اجزای خاصی از این فلور در اندامهای دیگر چون روده بزرگ و معده خطر ابتلا به سرطان را افزایش داده است. بنابراین ممکن است سناریوی مشابهی در سینه نیز اتفاق بیفتد. به این ترتیب که فلورای میکروبی موجود در این اندام بر تقسیم سلولهای بنیادی اثر گذاشته و خطر بروز سرطان را افزایش دهد. ماست با تغییر این فلورمیکروبی خطر بروز سرطان سینه ناشی از التهاب باکتریایی را کاهش میدهد. این مطالعه در مجله Medical Hypoteses منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک تحقیق علمی برای نخستین بار نقش استرس در سفیدی زودرس موها را ثابت کرد؛ این پدیده ناشی از آسیبی است که هورمونی که در نتیجه استرس ترشح میشود به سلولهای بنیادی عامل رنگ مو وارد میکند.
موی افراد به طور معمول پس از ۳۰ سالگی شروع به سفید شدن میکند و تا ۵۰ سالگی نیمی از موها سفید میشوند. سفیدی زودرس مو که در سنین نوجوانی روی میدهد، نیز عمدتا ریشه ژنتیکی دارد. اما آیا اینکه استرس میتواند باعث تغییر رنگ مو شود یا خیر، سالهاست که دانشمندان را به خود مشغول کرده است.
حال مطالعات جدید پژوهشگران دانشگاه هاروارد بر روی موشهای آزمایشگاهی نشان میدهد که هورمون نوراپی نفرین که وقتی بدن در موقعیت «جنگ یا گریز» قرار میگیرد، ترشح میشود، عامل سفیدی موی ناشی از استرس است. تحت استرس شدید، نوراپی نفرین در خون آزاد میشود، ضربان قلب را بالا برده و بدن را برای واکنش در برابر یک تهدید آماده میکند. اما ظاهرا آزاد شدن این هورمون به سلولهای بنیادی ملانوسیت (MSC) یعنی سلولهای تولیدکننده رنگدانه که مو رنگ خود را از آنها میگیرد، نیز آسیب میرساند و با این کار باعث سفیدشدن غیرقابل بازگشت تار موها میشود. گزارش کامل این مطالعه در مجله Nature منتشر شده است.
ایرنا: محققان آمریکایی موفق به شناسایی ۳۷ ژن جدید شدند که کودکان را مستعد ابتلا به بیماری اوتیسم میکند.
در بزرگترین مطالعه انجام شده در نوع خود، یک تیم بین المللی از محققان بیش از ۳۵۰۰۰ نمونه DNA از بیماران مبتلا به اوتیسم را از ۵۰ بیمارستان در سراسر جهان جمع آوری و تجزیه و تحلیل کردند. پژوهشگران حوزه پزشکی ماونت سینای در نیویورک سپس این نمونهها را برای وجود هر جهش احتمالی زیرورو کردند. آنها در نهایت ۱۰۲ جهش ژنی را شناسایی کردند که بر رشد یا عملکرد مغز تأثیر میگذارد که هر دو میتوانند عامل ابتلای فرد به اوتیسم باشند.
پروفسور جوزف باکسبوم مدیر مرکز تحقیقات و درمان اوتیسم سیور (Seaver) ماونت سینای در این باره میگوید: «با این ژنهای شناسایی شده میتوانیم درک کنیم که چه تغییراتی در مغز باعث ایجاد اختلال طیف اوتیسم میشود و به ابداع روشهای درمانی جدید برای این اختلال فکر کنیم.»
با وجود یافتههای این مطالعه، پژوهشگران بر این باورند که نزدیک به ۳۰۰ ژن در بروز اوتیسم نقش دارند. کشف ژنهای زیادی که هرکدام نقش کوچکی در بروز این بیماری دارند، میتواند این که چرا بیماری اوتیسم در افراد مختلف بروز متفاوتی دارد را توضیح دهد.
اوتیسم یا درخودماندگی نوعی اختلال رشدی (از نوع روابط اجتماعی) است که با رفتارهای ارتباطی و کلامی غیرطبیعی مشخص میشود. این اختلال بر رشد طبیعی مغز در حیطه تعاملات اجتماعی و مهارتهای ارتباطی تأثیر میگذارد. کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم، در ارتباطات کلامی و غیر کلامی، تعاملات اجتماعی و فعالیتهای مربوط به بازی مشکل دارند. این اختلال، ارتباط با دیگران و دنیای خارج را برای آنان دشوار میسازد. در بعضی موارد، رفتارهای خود آزارانه و پرخاشگری نیز دیده میشود. در این افراد، حرکات تکراری (دست زدن، پریدن) و پاسخهای غیرمعمول به افراد، دلبستگی به اشیاء یا مقاومت در مقابل تغییر نیز دیده میشود. ممکن است در حواس پنجگانه (بینایی، شنوایی، بساوایی، بویایی و چشایی) نیز حساسیتهای غیرمعمول دیده شود. گزارش کامل این مطالعه در مجله پزشکی Cell منتشر شده است.
ایرنا: قرار گرفتن در معرض آلودگی ناشی از دود خودروها در ۱۲ ماه نخست پس از تولد، با کوچک کردن بخشهای خاصی از مغز، در بینایی، شنوایی و قوای حرکتی کودکان اختلال ایجاد میکند.
نتایج به دست آمده از یک مطالعه جدید نشان میدهد قرار گرفتن در معرض سطح بالایی از دود خودروها در سال اول زندگی چنان تأثیر عمیقی بر رشد کودک دارد که بخشهایی از مغز کودکانی که در نزدیکی خیابانهای پرتردد زندگی میکنند، تا سن ۱۲ سالگی در مقایسه با همسالان خود سه تا چهار درصد کوچکتر است.
به گفته تراویس بکویث مولف ارشد این مطالعه از مرکز پزشکی بیمارستان کودکان سینسیناتی، تاثیر آلودگی ناشی از استنشاق دود خودروها بر روی رشد مغز مشابه تأثیر قرار گرفتن در معرض سرب است. اگرچه این میزان از کوچک شدن مغز در مقایسه با آنچه در بیماریهای نورودژنراتیو چون پارکینسون و آلزایمر رخ میدهد ناچیز است، اما برای تأثیر گذاشتن بر پیشرفت فرآیندهای مختلف جسمی و روانی کفایت میکند.
محققان در این مطالعه تأثیر ذرات ریزی که از اگزوز خودروها در هوا آزاد میشوند را بر روی نوزادانی که تا ۴۰۰ متری یک خیابان اصلی زندگی میکردند، بررسی کرده و سپس آن را با وضعیت گروه دیگری از نوزادان که محل زندگی آنها بیش از یک مایل (۱.۶ کیلومتر) با یک بزرگراه اصلی فاصله داشت، مقایسه کردند. نتایج این مطالعه نشان داد که سطح بالای آلودگی حجم ماده خاکستری مغز را کاهش میدهد، مادهای که در توانایی فرد در کنترل حرکات خود و حواسی چون بینایی و شنوایی وی نقش دارد.
محققان به افرادی که در نزدیکی بزرگراهها و خیابانهای پرتردد زندگی میکنند، توصیه میکنند تا با ورزش و خوردن غذاهای سرشار از آنتیاکسیدان مانند بلوبری، اسفناج و شکلات تلخ سلامت مغز خود را حفظ کنند. این مطالعه در مجله PLOS ONE منتشر شده است.
خبرگزاری مهر: تحقیقات نشان می دهد شروع زودهنگام یائسگی، زنان را در معرض ریسک بالا بیماری های نظیر دیابت، امراض قلبی و موارد دیگر قرار می دهد.
یائسگی یک پدیده بیولوژیکی طبیعی است که هر زنی آن را تجربه میکند. این پدیده زمانی رخ میدهد که تخمدانها دیگر تخمک تولید نمیکنند و میزان هورمون استروژن بدن که چرخه تولیدمثل را تنظیم میکند، کاهش مییابد. سن عادی یائسگی بین سنین ۴۵ تا ۵۵ سال است اما شرایط زیادی موجب شروع دوره یائسگی قبل از سن ۴۵ سال میشود.
طبق مشاهدههای مطالعه اخیر، زنانی که در معرض یائسگی زودهنگام قرار میگیرند سه برابر بیشتر با خطر ابتلاء به شرایط چند بیماری تا سن ۶۰ سالگی مواجه هستند.
شرایط چندبیماری به معنای وجود همزمان دو یا چند بیماری زیر است: دیابت، فشارخون بالا، بیماری قلبی، سکته، آرتروز، پوکی استخوان، آسم، بیماری انسداد ریه، افسردگی، اضطراب و سرطان سینه. محققان معتقدند میزان پایین استروژن، علت اصلی افزایش ریسک این بیماریها است.
مطالعات نشان میدهد زمان شروع یائسگی با تغذیه هم مرتبط است. محققان دریافتند شروع یائسگی میتواند با میزان مصرف هر وعده ماهی و حبوبات تازه تا سه سال به تأخیر بیفتد. نخود و لوبیا از جمله حبوبات محبوب در این زمینه هستند.
همچنین گنجاندن مواد خوراکی سرشار از زینک (روی) و ویتامین B6 میتواند شانس به تأخیر انداختن یائسگی را افزایش دهد. بعلاوه احتمال به تأخیر افتادن یائسگی در گوشت خوارها نسبت به افراد گیاه خوار، حدود یک سال است.
ایرنا: نتیجه یک مطالعه نشان میدهد که روی آوردن به مصرف شیر کم چرب میتواند روند پیری را آهسته کرده و به انسان کمک کند تا زندگی طولانی تری داشته باشد.
این مطالعه که توسط محققان دانشگاه «بریگم یانگ» در آمریکا بر روی حدود شش هزار بزرگسال آمریکایی انجام شد، نشان میدهد که هر یک درصد افزایش در مصرف چربی شیر - مصرف دو درصد چربی در مقابل یک درصد شیر - چهار سال به سن بیولوژیکی بدن اضافه میکند. محققان در این مطالعه، سن «دی.ان.ای» را از روی طول تلومرها شناسایی کردند. تلومرها، ترکیباتی در کروموزومهای انسان هستند که با افزایش سن کوتاه میشوند. محققان معتقدند که چربی شیر پرچرب، به سلول های فرد استرس وارد میکند که باعث آسیب و مرگ بافت های بدن میشود.
محققان در این مطالعه از داده های تحقیق ملی آزمایش «سلامت و تغذیه» و همچنین پرسشنامههای مربوط به پنج هزار و ۸۳۴ نفر استفاده کردند. تقریبا نیمی از افراد این مطالعه روزانه شیر مصرف میکردند و یک چهارم دیگر آنها دست کم هفته ای یکبار شیر مینوشیدند. تنها کمتر از یک سوم از این افراد شیر کامل، ۳۰ درصد دیگر شیر دو درصد چربی، ۱۰ درصد شیر یک درصد چربی و ۱۷ درصد شیر بدون چربی مصرف میکردند و حدود ۱۳ درصد نیز اصلا شیر گاو مصرف نمیکردند.
این مطالعه بطور حیرت آوری نشان داد، افرادی که هیچ گونه شیری مصرف نمیکردند، تلومرهای کوتاهتری از بزرگسالانی داشتند که شیر کم چرب مصرف میکردند به این معنی که این افراد سریعتر از افرادی که شیر کم چرب مصرف می کردند، پیر شدند. همچنین محققان متوجه شدند که به ازای هر یک درصد افزایش در مصرف چربی شیر، تلومرها ۶۹ جفت پایه در بزرگسالانی که در این مطالعه شرکت داشتند، کوتاه تر بود که این میزان کوتاهی با افزایش چهار سال به سن بیولوژیکی برابر است. از سوی دیگر هنگامیکه محققان به آنالیز افرادی پرداختند که زیاد شیر مصرف می کردند، به صورت قابل توجهی متوجه شدند، بزرگسالانی که شیر کامل مصرف میکردند تلومرهایی داشتند که ۱۴۵ مولکول کوتاهتر از تلومرهای افرادی بود که شیر بدون چربی مصرف میکردند که این میزان معادل سالها افزایش سن بیولوژیکی این افراد است.
شیر حدود دو سوم چربی اشباع دارد که تصور میشود باعث بروز التهاب در بدن شده و استرس اکسیداتیو را در سلولها افزایش میدهد. محققان خاطر نشان کردند: به نظر میرسد که ارتباطی که میان چربی شیر و پیر شدن سلولی که در این مطالعه مشخص شده است تا حدودی به علت افزایش التهاب و استرس اکسیداتیوی باشد که بر اثر افزایش مصرف چربی اشباع ایجاد میشود. این مطالعه در مجله Oxidative Medicine and Cellular Longevity منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات جدید محققان یک مرکز پزشکی در لسانجلس نشان میدهد نرخ افزایش فشار خون در زنان سریعتر است و از سنین پایینتری آغاز شده و آنان را بیش از مردان مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی میکند.
بر اساس مطالعه مرکز Cedars-Sinai با بررسی بیش از ۱۷ هزار داوطلب مشخص شد که مردان در سن ۲۰ سالگی در مقایسه با زنان فشار خون بالاتری دارند، ولی در دهه ۴۰ زندگی زنان در این زمینه از مردان سبقت میگیرند، به طوریکه فشار خون زنان در دهه ۴۰ با فشار خون مردان در دهه ۶۰ زندگی قابل قیاس است. محققان هورمونها را در این امیر دخیل میدانند.
فشار خون نیرویی است که توسط جریان خون به دیواره رگها وارد میشود تا خون در سراسر رگها و بدن جریان یابد. اگر این نیرو افزایش پیدا کند و در طول زمان ثابت باقی بماند، بدن با مشکلات زیادی روبرو میشود.
با توجه به اینکه به طور متوسط از بین هر سه فرد میانسال، یک نفر به فشار خون بالا مبتلاست، محققان درمان فشار خون بالا را از دوران میانسالی ضروری میدانند، از طرفی فشار خون مهمترین عامل بروز بیماریهای قلبی و بیماریهای قلبی مهمترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان است. بسیاری از افراد از ابتلای خود به فشار خون بالا مطلع نیستند؛ از این رو غربالگری فشار خون بالا از دهه چهارم زندگی نیز میتواند راهبرد موثری برای درمان و کنترل آن باشد. نتایج این مطالعه در نشریه JAMA Cardiology منتشر شده است.
ایرنا: محققان موفق به کشف بیش از ۳۵۰ خطای دی.ان.ای شدهاند که زنان را مستعد ابتلا به سرطان کشنده سینه میکند.
محققان دانشگاه کمبریج در مطالعه ۲۰۰ هزار بیمار مبتلا به سرطان سینه متوجه شدند که ۳۵۲ جهش ژنتیکی میتواند فرد را مستعد ابتلا به سرطان سینه کند. آنها معتقدند که این تغییرات میتواند بیش از ۱۹۰ ژن را درگیر کند.
پیش از این مشخص شده بود که کمتر از ۴۰ ژن در افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه، دخالت دارند. اکنون یافتههای این مطالعه جدید میتواند به تشخیص این موضوع کمک کند که کدام زن مستعد ابتلا به سرطان سینه است و در نتیجه نسبت به سایرین تحت بررسیهای دقیق پزشکی قرار گیرند.
دی.ان.ای، حامل اطلاعات ژنتیکی و تمام ساختارهایی است که یک ارگانیسم زنده برای رشد، تولید مثل و عملکرد به آنها نیاز دارد. انسانها حامل ۲۰ تا ۲۵ هزار ژن هستند که ۹۹.۹ درصد آنها در افراد مشابه هم هستند؛ ۰.۱ درصد دیگر واریانهای ژنتیکی در واقع چیزی است که انسانها را منحصر میسازد و باعث تغییر رنگ مو، رنگ پوست و یا حتی شکل صورت آنها میشود. اما این تغییرات میتواند اثرات منفی عمیقی نیز داشته باشد که از جمله آنها میتوان به افزایش حساسیت افراد نسبت به ابتلا به بیماریها اشاره کرد.
بیشتر بیماریها از جمله سرطان سینه پیچیده هستند و هیچ واریان ژنتیکی و یا ژنی به صورت منفرد موجب ابتلا به آنها نمیشود. در عوض ترکیب شماری از آنها با یکدیگر موجب افزایش خطر ابتلا به این بیماریها میشود. در این مطالعه اخیر محققان دی.ان.ای ۱۱۰ هزار بیمار مبتلا به سرطان سینه را با دی.ان.ای ۹۰ هزار فرد سالم مقایسه کردند.
آنها ۳۵۲ واریان شناسایی کردند که خطر ابتلا به این بیماری کشنده را افزایش میدهد. هنوز دقیقا مشخص نیست که چه تعداد ژن این تغییرات را ایجاد میکنند اما محققان برآورد کردهاند که ۱۹۱ ژن میتوانند در این موضوع دخیل باشند.
از این واریانهای ژنتیکی که به تازگی کشف شدهاند، یک سوم از آنها زنان را مستعد ابتلا به سرطان سینه واکنشی به هورمون میکند. این نوع بیماری در چهار مورد از هر پنج مورد ابتلا به سرطان سینه مشاهده میشود و زمانی رخ میدهد که سلولهای سرطانی در واکنش به هورمون استروژن رشد میکنند. پانزده درصد از این واریانهای ژنتیکی زنان را مستعد ابتلا به نوع سخت درمان سرطان سینه، به نام سرطان سینه استروژن-گیرنده منفی پیشبینی میکند. نتایج این مطالعه در مجله Nature Genetics منتشر شده است.
ایرنا: محققان با انجام مطالعهای ادعا میکنند که مصرف مکملهای فولیک اسید و روی موجب تقویت قدرت باروری مردان نمیشود.
مکمل های فولیک اسید و روی به طور گسترده به عنوان روشی برای بهبود کیفیت اسپرم و در نتیجه افزایش شانس بچه دار شدن تبلیغ می شوند. اما محققان در مطالعه ای متوجه شدند که شانس پدر شدن مردانی که مکمل روی و فولیک اسید مصرف می کردند در مقایسه با مردانی که دارونما استفاده می کردند، بیشتر نبود.
محققان در این مطالعه شش ماهه، دو هزار و ۳۸۰ مردی را که برای بچه دار شدن به کلینیک های باروری مراجعه کرده بودند مورد بررسی قرار دادند؛ این افراد ۱۸ تا ۴۵ ساله بودند. به نیمی از این افراد مکملی که حاوی ۵ میلیگرم فولیک اسید و ۳۰ میلیگرم روی بود و به نیم دیگر این افراد دارونما داده شد. در پایان این مطالعه هیچ تفاوتی در کیفیت اسپرم این دو گروه مشخص نشد. نتایج این مطالعه که در مجله JAMA منتشر شده است، نشان می دهد که مصرف مکمل های فولیک اسید و روی نقشی در درمان ناباروری مردان ندارد.
ایرنا: محققان انستیتوی سلامت جهانی بارسلونا با انجام مطالعه روی ۳۷۰۰ داوطلب دریافتند آلودگی هوا موجب تضعیف سلامت استخوانها میشود.
محققان یک مدل محلی برای ارزیابی میزان قرار گرفتن ساکنان این مناطق در معرض آلودگی ناشی از ذرات معلق ریز (با ابعاد کوچکتر از ۲.۵ میکرومتر) و کربن سیاه موجود در هوا توسعه دادند. همچنین با استفاده از پرسشنامه اطلاعات مربوط به سوخت مورد استفاده برای پختوپز این افراد را گردآوری کردند. سپس اطلاعات به دست آمده را با اطلاعات مربوط به سلامت استخوان داوطلبان مقایسه کردند. به منظور بررسی وضعیت سلامت استخوان این افراد از نوع خاصی رادیوگرافی برای سنجش تراکم استخوان در ستون فقرات و لگن آنها استفاده شد.
نتیجه این بررسیها نشان داد میزان قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا به ویژه ذرات معلق ریز با کاهش تراکم استخوان رابطه مستقیم دارد. با وجود این ارتباطی بین کاهش تراکم استخوان و استفاده از توده زیستی به عنوان سوخت بهمنظور پختوپز، وجود ندارد.
بر اساس این تحقیقات داوطلبان سالانه به طور متوسط در معرض آلودگی ذرات معلق ریز به میزان ۳۲.۸ میکروگرم در مترمکعب قرار میگیرند که بسیار بالاتر از میزان مجاز (۱۰ میکروگرم در مترمکعب) تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی است. به گفته محققان تنفس هوای آلوده از طریق ایجاد استرس اکسیداتیو و التهاب در بدن میتواند منجر به کاهش تراکم استخوان شود. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Jama Network Open منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد مردان جوانی که به طور منظم ورزش میکنند، نسبت به همسالان بیتحرک خود اسپرم با کیفیتتری دارند.
اگرچه مدتهاست که رابطه میان اضافه وزن و کم تحرکی با میل جنسی پایین و افزایش خطر ناباروری کشف شده است، اطلاعات چندانی در مورد چگونگی تأثیر فعالیت بدنی بر کیفیت مایع منی در مردانی که مشکل ناباروری ندارند، در دست نیست. محققان در یک مطالعه جدید هزاران نمونه اسپرم را از صدها مرد که براساس سابقه سلامتی و کیفیت مایع منی واجد شرایط اهدای اسپرم بودند، مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. سطح غلظت، تحرک و شکل ظاهری اسپرم در اهداکنندگان واجد شرایط، مناسب و سالم است.
براساس یافتههای این مطالعه، تحرک اسپرم در مردانی که در مجموع بیشتر ورزش کرده و زمان بیشتری را به انجام تمرینات بدنی شدید اختصاص میدادند، نسبت به مردانی که کمترین فعالیت بدنی را داشتند، بهتر بود.
به گفته یی-شین وانگ از دانشکده پزشکی دانشگاه علوم و تکنولوژی هوآژونگ چین، «ورزش منظم پارامترهای کیفیت مایع منی را در بین مردان سالمی که نابارور نیستند، بهبود میبخشد اما این که بگوییم چه میزان ورزش، در چه فواصل زمانی و چه نوع تمریناتی برای باروری بهینه مردان لازم است، کار سادهای نیست.»
با این وجود یافتههای برخی از مطالعات پیشین حاکی از آن است که ورزش افراطی و بیش از حد با ریسک ناباروری همراه است بنابراین پژوهشگران به مردانی که قصد باروری دارند توصیه میکنند تا از فعالیت بدنی متعادل غافل نشوند.
این مطالعه که بر روی ۷۴۶ مرد ۲۸ ساله سالم انجام شد، نشان داد که اگرچه شاخصهای بالاتر سوخت و ساز (MET) تحرک اسپرم را افزایش داده اما غلظت و شکل ظاهری مردان براساس میزان ورزش و فعالیت بدنی آنها تغییری نمیکند.
پژوهشگران فرانسوی میگویند قرارگیری در معرض ذرات معلق آلاینده هوا میتواند چرخه ماهیانه قاعدگی زنان را تحت تأثیر قرار دهد.
دانشمندان در انستیتوی پژوهش پزشکی فرانسه، اینسرم، رابطهای بالقوه میان قرارگیری در معرض ذرات معلق آلاینده هوا و دوره طولانی «فاز فولیکولی» در چرخههای قاعدگی زنان را مشاهده کردهاند.
یک بررسی بهوسیله دانشمندان آمریکایی در دانشگاه بوستون نشان داده بود که آلودگی هوا میتواند بر چرخه قاعدگی تأثیر بگذارد. این پژوهش جدید بهوسیله دانشمندان اینسرم به هدف یافتن شواهد بیشتر درباره این پدیده بود.
دانشمندان فرانسوی مشاهده کردند رابطهای میان افزایش ذرات معلق آلاینده در هوا و مدت «فاز فولیکولی»، دوره پیش از تخمکگذاری در چرخه قاعدگی وجود دارد (در مقابل «فاز لوتئال» که دوره پس از تخمکگذاری در چرخه قاعدگی است). محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- تخمدان که زنجیره انتقال اطلاعات هورمونی مغز بین هیپوتالاموس در مغز، غده هیپوفیز (غدهای زیر هیپوتالاموس) و تخمدانها است، تنظیم این فازهای چرخه قاعدگی را به عهده دارد.
رمی سلامه از انستیتوی علوم زیستی پیشرفته دانشگاه گرنوبل و همکارانش ۱۸۴ زن را از پیشگیری از بارداری هورمونی استفاده نمیکردند، وارد این بررسی کردند. این زنان نمونههای ادرارشان را یک روز در میان گردآوری کردند تا پژوهشگران بتوانند میزان قرارگیریشان در معرض آلودگی هوا در طول یک دوره ۳۰ روزه پیش از یک چرخه قاعدگی ارزیابی کنند.
این دانشمندان همچنین میزان ذرات معلق و ماده آلاینده دیاکسید نیتروژن را بر اساس آدرس خانه این زنان و دادههای ایستگاههای دائمی پایش کیفیت هوا تعیین کردند. این بررسی نشان داد به ازای هر ۱۰ میکروگرم در مترمکعب ذرات معلق در هوا در طول یک دوره ۳۰ روزه پیش از یک چرخه قاعدگی افزایش در حدود ۰.۷ روز در مدت فاز فولیکولی رخ میدهد. در مقابل هیچ تغییری در مدت فاز لوتئال یا مدت کلی چرخه قاعدگی مشاهده نشد.
این دانشمندان میگویند یافتههایش با یافتههای بررسیهای پیشین مطابقت دارد که آلودگی هوا میتواند محوری را که در بدن زن چرخه قاعدگی را کنترل میکند و هورمونهای استرس مانند کورتیزول را که بر این محور تأثیر میگذارند، مختل کند. البته این دانشمندان میگویند برای ثابت شدن این فرضیه لازم است بررسیهایی در جمعیتهای بزرگتر انجام شود.
ایرنا: مطالعات محققان موسسهای در سوییس به نام TPH و هاروارد نشان میدهد کودکان کشورهای کم درآمد و متوسط به طور میانگین در پنج سال اول زندگی ۲۵ نسخه آنتی بیوتیک دریافت میکنند. این مقدار بسیار بیشتر از حد است و به افزایش مقاومت آنتیبیوتیکی منجر میشود.
این مطالعه برای اولین بار است که به بررسی کلی داروهای آنتیبیوتیک در کودکان زیر پنج سال میپردازد. این مطالعه نشان میدهد در بسیاری از نقاط دنیا از جمله تانزانیا، بیش از ۹۰ درصد کودکانی که به دلایل مختلف به پزشک مراجعه میکنند، آنتی بیوتیک دریافت میکنند؛ این در حالیست که فقط حدود ۲۰ درصد این کودکان به آنتی بیوتیک نیاز دارند.
به گفته سازمان جهانی بهداشت، مقاومت ضد میکروبی تهدیدی بزرگ برای سلامت جهانی است. مقاومت ضدمیکروبی به مقاومت یک میکروارگانیسم (شامل باکتری، قارچ، ویروس و انگل) در برابر داروهای ضد میکروبی، برای درمان عفونت ناشی از آن گفته میشود. زمانی که این میکروارگانیسمها نسبت به داروهای ضد باکتری، ضد قارچ و ضد ویروس مقاوم شوند، داروهای استاندارد بی اثر میشوند، عفونت در بدن باقی میماند و به راحتی منتقل میشود. مقاومت آنتی بیوتیکی به یک معضل جهانی تبدیل شده است و بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت، تعداد قربانیان ناشی از این بحران تا سال ۲۰۵۰ میلادی از سرطان تجاوز میکند. درمان بسیاری از بیماریهای کشنده مانند سل، فقط با آنتی بیوتیک امکانپذیر است و همین یک مورد نشان میدهد مقاومت در برابر این گروه درمانی تا چه اندازه میتواند خطرناک باشد.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، نسبت بالایی از باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک که سبب عفونتهای شایعی مانند عفونتهای دستگاه ادراری، ذات الریه و عفونتهای خون میشوند، وجود دارند. ناکارآمد بودن دارو نسبت به عفونت به معنای افزایش نرخ ناتوانی و مرگ و تحمیل هزینههای هنگفت در حوزه بهداشت است.
این مطالعه نشان میدهد کودکان کشورهای کمدرآمد و متوسط به طور میانگین در پنج سال اول زندگی ۲۵ نسخه آنتیبیوتیک دریافت میکنند. این مقدار بسیار بیشتر از حد است و به افزایش مقاومت آنتیبیوتیکی منجر میشود. در ۸۰ درصد کودکان مبتلا به مشکلات تنفسی در کشورهای کم درآمد و متوسط آنتی بیوتیک تجویز میشود. در کودکان مبتلا به اسهال و مالاریا این اعداد به ترتیب ۵۰ و ۲۸ درصد هستند.
تجویز افراطی آنتی بیوتیک در کودکان علاوه بر افزایش مقاومت ضد میکروبی، توانایی سیستم ایمنی برای محافظت از بدن را کاهش میدهد و میکروبیوم روده را تحت تاثیر قرار میدهد. نتایج این مطالعه در نشریه The Lancet Infectious Diseases منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه جدید انجام گرفته در دانمارک، نشان میدهد مردانی که در زمان تولد با وزنی زیر وزن طبیعی به دنیا میآیند، با مشکلات بیشتری برای باروری روبهرو هستند.
محققان دانمارکی در این مطالعه پنج هزار و ۵۹۴ هزار نوزاد پسر و پنج هزار و ۳۴۲ نوزاد دختر را که در فاصله زمانی سالهای ۱۹۸۴ و ۱۹۸۷ به دنیا آمده بودند، مورد بررسی قرار دادند و آنها را تا پایان ۲۰۱۷ یعنی زمانی که به طور متوسط به ۳۲ سالگی رسیدند، مورد پیگیری قرار دادند.
محققان متوجه شدند، پسرهایی که با وزنی زیر ۶.۶ پوند (۲.۹۹ کیلوگرم) به دنیا آمده بودند در مقایسه با پسرانی که در محدوده وزنی مناسب با سن بارداری به دنیا آمده بودند، ۵۵ درصد بیشتر احتمال داشت که در بزرگسالی به ناباروری مبتلا شوند. با وجود اینکه در جمعیت معمولی انتظار میرود که حدود ۵.۷ درصد از مردان با مشکلات باروری روبهرو شوند اما این رقم برای مردانی که در زمان تولد وزن زیر طبیعی دارند به ۸.۳ درصد افزایش مییابد. در این مطالعه هیچ ارتباطی میان وزن در زمان تولد و ناباروری در زنان مشاهده نشد.
«آنه تورستت» محقق ارشد این مطالعه از بخش بهداشت عمومی دانشگاه «آهروش» گفت: یک محیط رشد زیر حداکثری برای جنین، به هر دلیلی، خود میتواند برای تکامل تولید اسپرم و اندامهای تولید مثلی خطرناک باشد.
همچنین حدس زده میشود که سلامتی و شیوه زندگی مادر در دوران بارداری میتواند هم بر رشد جنین و هم بر تکامل عملکردهای تولید مثلی تأثیر بگذارد. این محقق تاکید کرد: این مطالعه نشان میدهد که برخی اوقات باید در اوایل زندگی به دنبال توضیح برای بروز مشکلات سلامتی بود که در سالهای بعدی زندگی روی میدهند. نتایج این مطالعه در مجله Human Reproduction منتشر شده است.
ایرنا: نتایج مطالعات اخیر محققان نشان داد که خواب شبانه بیش از ۹ ساعت، احتمال بروز سکته مغزی را تا ۲۵ درصد افزایش میدهد.
نتایج یک مطالعه جدید توسط تیمی از محققان چینی نشان میدهد که خواب شبانه بیش از ۹ ساعت یا چُرت زدنهای طولانی در طول روز میتواند خطر سکته مغزی را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. اگرچه این تحقیق ارتباط علت و معلولی خاصی را بین بروز سکته مغزی و خواب بیش از حد نشان نمیدهد، اما صفحه دیگری بر یافتههای روزافزون مطالعات انجام شده در مورد اثرات منفی خواب بیش از حد بر سلامتی اضافه میکند.
این پژوهش شامل تجزیه و تحلیل دادههای یک پروژه تحقیقاتی طولی با عنوان مطالعه همگروهی دونگ فنگ-تونجی بود. مطالعه مذکور در بازهای ۱۰ ساله و بر روی بیش از ۳۰ هزار نفر انجام شد که میانگین سنی آنها هنگام ثبت نام ۶۲ سال بود.
محققان در این تحقیق به بررسی رابطه بین الگوهای خواب و بروز سکته مغزی پرداختند. طی شش سال، حدود ۱۵۰۰ مورد سکته مغزی بین گروه مورد مطالعه از افراد گزارش شد. یافتههای این تحقیق وجود رابطهای قابل توجه را بین خواب طولانی مدت و افزایش نرخ وقوع سکته مغزی نشان داد. احتمال بروز سکته مغزی در افرادی که طی روز بیش از ۹۰ دقیقه میخوابیدند، در مقایسه با آنها که روزانه تنها ۶۰ دقیقه یا کمتر چُرت عصرگاهی میزدند، ۲۵ درصد بیشتر بود. نتایج این مطالعه همچنین نشان داد که بیش از ۹ ساعت خوابیدن در شب نیز با افزایش ۲۳ درصدی خطر سکته مغزی ارتباط دارد. این افزایش در افرادی که شبها کمتر از ۹ و حتی ۷ ساعت، مشاهده نشد.
شیائومین ژنگ از دانشگاه علم و تکنولوژی هوآجونگ چین دراین باره میگوید: برای درک این که خواب زیاد چگونه خطر بروز سکته مغزی را افزایش میدهد، به تحقیقات بیشتر نیاز است. اما مطالعات قبلی نشان دادهاند که افرادی که خواب زیادی دارند، تغییرات نامطلوب در سطح کلسترول و سایز دور کمر خود تجربه میکنند که هر دو از فاکتورهای خطر سکته مغزی است. علاوه بر این، خوابیدن زیاد نشانهای از یک سبک زندگی بیتحرک است، که آن هم به نوبه خود خطر بروز سکته مغزی را افزایش میدهد. گزارش کامل این پژوهش در مجله Neurology منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه نشان میدهد که پنج دقیقه لیلی کردن در روز با افزایش تراکم استخوان، به زنان یائسه کمک میکند تا دچار شکستگی استخوان لگن نشوند.
محققان دانشگاه «لوفبرگ» در انگلیس که این تحقیق را انجام دادهاند، میگویند: لی لی کردن موجب تقویت استخوانهای پا میشود، آنها را متراکمتر میسازد و احتمال شکستگی آنها را کاهش میدهد. داشتن استخوانهای شکننده برای خانمهایی که یائسگی را پشت سر گذاشتهاند، یک مسئله شایع است. استخوانهای شکننده در نتیجه وضعیتی به نام پوکی استخوان به وجود میآیند؛ پوکی استخوان حفرههایی را داخل استخوانها ایجاد میکند که آنها را شکننده میسازد.
ورزشهای تحمل وزن بهترین روش برای قوی نگاه داشتن استخوان هاست، اما افراد مسن همیشه قادر به بلند کردن وزنه و یا دویدن نیستند.
اکنون محققان دانشگاه لوفبرگ متوجه شدند که تنها پنج دقیقه لی لی کردن در روز برای تقویت تراکم استخوان کافی است. در این مطالعه محققان ۳۵ زن ۵۵ تا ۷۰ ساله را برای یک دوره شش ماهه مورد پیگیری قرار دادند. محققان از این زنان خواستند تا روزی ۵۰ بار با یک پا لیلی کنند. در پایان این مطالعه محققان متوجه شدند که تراکم استخوانی در استخوانهای پایی که لی لی کرده بود افزایش یافته بود اما پای دیگر که لی لی نکرده بود، دچار کاهش تراکم استخوانی شد.
این مطالعه همچنین نشان داد که تراکم گردن استخوان ران - زائده استخوانی هرمی شکلی که سر استخوان ران را به تنه استخوان ران متصل میکند. - تا ۳.۲ درصد افزایش یافت. این در حالی است که این تراکم در استخوان پایی که ورزش نکرده بود، میان ۰.۵ و ۰.۷ درصد کاهش یافته بود.
محققان برای بررسی آسیب احتمالی ناشی از این ورزش بر مفاصل زانو، از زانوهای این زنان اسکنهای ام.آر.ای گرفتند. بررسی این اسکنها نشان داد که لی لی کردن هیچ آسیبی به مفاصل زانوی این زنان وارد نکرده بود. محققان لی لی کردن را ورزش مفیدی عنوان کردند و گفتند لی لی کردن ورزشی رایگان، راحت و سریع است. زنانی که در دوران پس از یائسگی به سر میبرند در معرض خطر به ویژه زیاد کاهش تراکم استخوان و شکستگی قرار دارند. این تحقیق نشان میدهد که در زنان سالم، انجام مختصری ورزش در خانه که به تجهیزات خاصی نیاز ندارد میتواند موجب افزایش تراکم استخوان در ناحیه استخوان لگن شود و بالقوه خطر شکستگی استخوان لگن را در آنها کاهش دهد. نتایج این مطالعه در مجله Journal for Bone and Mineral Research منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه جدید حاکیست، ۴۴ درصد از مردان زمانی که به ۷۰ سالگی میرسند مقداری از کروموزومهای Y خود را بطور مبهمی از دست میدهند که این موضوع آنان را در معرض خطر بیشتر ابتلا به سرطان قرار میدهد.
کروموزوم Y، کروموزوم مردانه است و زنان فاقد این کروموزوم هستند. زنان دارای دو کروموزوم XX و مردان دارای دو کروموزوم XY هستند. اما محققان متوجه شدهاند که بسیاری از مردان در برخی گلبولهای سفید خون خود فاقد کروموزوم Y هستند.
این مطالعه که بر روی ۲۰۵ هزار و ۱۱ مرد در انگلیس انجام شد، نشان داد که از هر ۱۰ مرد، چهار نفر آنها یعنی ۴۳.۶ درصد در ۷۰ سالگی بخش قابل توجهی از کروموزوم Y خود را از دست داده بودند.
محققانی که به این کشف دست یافتند، اعلام کردند که این تغییر عجیب و غریب میتواند نشانهای باشد که دی.ان.ای مردان بی ثبات است و بدن اجازه میدهد که جهش های ژنتیکی تصادفی به آن اضافه شود. محققان در این مطالعه که به رهبری محققان دانشگاه کمبریج انجام شد، دادههای یک بانک زیستی را در انگلیس که حاوی دی.ان.ای ۵۰۰ هزار داوطلب بود، بررسی کردند.
آنها متوجه شدند که ۲۰ درصد از مردان با هر سنی مقداری از کروموزومهای Y خود را از دست داده بودند و این شمار زمانی که مردان به دهه ۷۰ سالگی خود میرسیدند دو برابر میشد. هنوز علت ناپدید شدن این کروموزومها مشخص نیست اما محققان اعلام کردند که این موضوع میتواند نشانه بروز مشکل دیگری در بدن باشد که اجازه میدهد جهش ها جمع شوند.
به گفته محققان، بروز جهشهای تصادفی عادی است و افراد با مسن شدن سلولهای جهش یافته بیشتری پیدا میکنند؛ این موضوع نیز میتواند نمونهای از آن باشد. هر چه انسان پیرتر میشود، خطاهای بیشتری در تقسیم سلولی وی بروز میکند.
محققان خاطرنشان کردند که برخی مردان نسبت به سایر مردان در از دست دادن کروموزومهای خود مستعدتر هستند و به نظر میرسد که این مردان همچنین در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به سرطانهای مغزی گلیوما و سرطان کلیه قرار دارند. به غیر از تفاوت ژنتیکی، این حقیقت که بدن اجازه میدهد جهشهایی بروز کنند که کروموزوم Y را از بین میبرند، نشان میدهد که خطر ابتلا به سرطان میتواند افزایش یابد. از دست دادن کروموزوم و سرطان هر دو در خطاهای دی.ان.ای ریشه دارند و میتوانند با هم ارتباط داشته باشند. این مطالعه در مجله Nature منتشر شده است
ایرنا: مطالعات جدید محققان اسپانیایی نشان میدهد ورزش منظم و جدی احتمال مرگ ناشی از بیماریهای قلبی، سرطان و عوامل دیگر را در زنان کاهش میدهد.
نویسنده ارشد این پژوهش به زنان گفته است: "هر چقدر میتوانید ورزش کنید، تناسب اندام سپری در مقابل مرگ است."
مطالعات قبلی بارها تاثیر ورزش بر سلامت و طول عمر را تایید کردهاند. به همین منظور محققان تحقیقات جدیدی را در مورد ورزش و سلامت و طول عمر زنان آغاز کردند. در این مطالعه چهار هزار و ۷۱۴ زن بالغ که تحت تست ورزش قرار داشتند و مشکوک به بیماریهای شریان کرونر بودند مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه زنانی که ظرفیت ورزش خوبی داشتند با افرادی که ظرفیت ورزش خوبی نداشتند مقایسه شدند. ظرفیت ورزشی با نسبت سوختوساز در طی یک فعالیت فیزیکی خاص سنجیده میشود.
نتایج نشان میدهد زنانی که به طور مرتب و جدی ورزش میکنند و ظرفیت ورزشی خوبی دارند، کمتر در معرض مرگ ناشی از سرطان، بیماریهای قلبی و هر دلیل دیگری قرار دارند. برای دستیابی به اثرات مثبت ورزش بر سلامت نیازی به ورزش حرفهای و صرف هزینه نیست و با پیادهروی روزانه نیز میتوان به این هدف دست یافت. نتایج این پژوهش در کنگره علمی انجمن قلب اروپا ارائه شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه جدید نشان داد تحرک بدنی روزانه و منظم خطر بروز سرطان پروستات را در مردان به نصف کاهش میدهد.
نتایج مطالعه اخیر محققان دانشگاه بریستول بر روی بیش از ۱۴۰ هزار مرد بالای ۵۰ سال نشان داد احتمال بروز سرطان پروستات در آن دسته از مردانی که فعالیت بدنی بیشتری دارند، نسبت به کمتحرکترها، ۵۱ درصد کمتر است. در این پژوهش دانشمندان ۲۲ فاکتور خطر برای سرطان پروستات را مورد بررسی قرار دادند که نقش فعالیت بدنی از همه پررنگتر و برجستهتر بود.
نکته قابل توجه در این است که منظور از فعالیت بدنی ورزشهای سخت و سنگین نیست و میتواند همان پیادهروی روزانه باشد. تحقیقات پیشین نقش فعالیت بدنی را در کاهش خطر ابتلا به سرطانهای روده، سینه و رحم نشان داده بود اما این نخستین بار است که تاثیر چنین عاملی در بروز سرطان پروستات در مردان مورد بررسی قرار میگیرد. تا به امروز به جز کنترل وزن راه دیگری برای پایین آوردن خطر ابتلا به سرطان پروستات ارائه نشده بود.
ایرنا: براساس نتایج مطالعات اخیر محققان مؤسسه ملی علوم بهداشت محیط آمریکا، برخی از مواد اولیه موجود در محصولات مورد استفاده در رنگ و صاف کردن مو، احتمال بروز سرطان سینه را در زنان در معرض خطر، افزایش میدهند.
محققان مدتهاست که در مورد ارتباط احتمالی میان استفاده از رنگ مو و بروز سرطان تحقیق میکنند اما یافتههای به دست آمده متناقض بودهاند. حال پژوهشگران موسسه ملی علوم بهداشت محیط آمریکا با همکاری تیمی از دانشگاه کارولینای شمالی با مطالعهای که بر روی وضعیت ۴۷ هزار نفر زنی که خواهرانشان به سرطان سینه مبتلا هستند، انجام دادند، دریافتند که استفاده مرتب از رنگ مو و محصولات مورد استفاده در صاف کردن موها احتمال ابتلای این دسته از زنان را به سرطان سینه به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
زنان شرکت کننده در این پژوهش پرسشنامههایی را پر کردند که شامل اطلاعاتی در مورد تعداد دفعات استفاده از محصولات مراقبت از مو بود. محققان در ادامه این شرکت کنندگان را به دو گروه سفید و سیاهپوست تقسیم بندی کرده و دریافتند که احتمال ابتلا به سرطان سینه در آن دسته از سفیدپوستانی که دستکم یک بار در هر ۵ تا ۸ هفته از رنگ موی دائم استفاده میکنند، در مقایسه با سفیدپوستانی که از رنگ مو استفاده نمیکنند، هشت درصد بیشتر است. این افزایش خطر در بین زنان سیاهپوست به ۶۰ درصد نیز رسید.
یافتههای این پژوهش همچنین نشان داد شرکتکنندگانی که به طور مداوم از مواد صاف کننده مو استفاده میکنند، ۳۰ درصد بیشتر از سایرین در خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. به گفته متخصصین ۱۰ درصد از سرطانهای سینه ژنتیکی است. تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ بر روی بیش از ۲۳ هزار نفر زن سوئدی که خواهرانی مبتلا به سرطان سینه داشتند، انجام شد، نشان داد این زنان بین دو تا ۶.۵ برابر بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. گزارش کامل این پژوهش در مجله International Journal of Cancer منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه نشان میدهد که افسردگی مادران در دوران بارداری، رفتار نوزادان پسر را تغییر میدهد اما مادران اغلب متوجه این موضوع نمیشوند.
این مطالعه که توسط محققان دانشگاه «کاردیف» در انگلیس انجام شد، نشان میدهد، زنانی که در دوران بارداری علائم افسردگی و اضطراب دارند، متوجه تغییر مشکلات رفتاری نوزادان پسر خود نمیشوند اما در رابطه با رفتار نوزادان دختر خود ابراز نگرانی میکنند.
از هر چهار زن باردار، یک نفر در دوران بارداری به افسردگی و اضطراب مبتلا میشود و شواهد نشان میدهد که این موضوع میتواند خطر بروز مشکلات احساسی و رفتاری را در فرزندان به ویژه در فرزندان پسر افزایش دهد.
محور توجه این مطالعه بر کودکان مادرانی تمرکز داشت که علائم افسردگی و اضطراب بارداری را گزارش داده بودند. محققان در این مطالعه به ویژه این موضوع را مورد بررسی قرار دادند که چه شاخصهای اولیه مشکلات در یک سالگی این کودکان بروز میکند.
محققان تاخیرهایی را در زبان باز کردن و شواهدی از مشکلات عاطفی را در نوزادان پسر مشاهده کردند اما متوجه بروز این مشکلات در نوزادان دختر نشدند. یافته شگفتانگیز این مطالعه این بود که مادران متوجه این مشکلات در فرزندان پسرشان نمیشدند اما آنها را در فرزندان دختر خود درک میکردند.
پروفسور «روزالیند جان» نویسنده ارشد این مطالعه گفت: یافته اصلی تحقیق ما این بود که مادرانی که افسردگی و علائم اضطرابی بالاتری در دوران بارداری داشتند، از پیوند ضعیف، پرخاشگری بالاتر و سازگاری کمتر نوزادان دختر خود خبر میدادند اما متوجه این مشکلات رفتاری در نوزادان پسر خود نمیشدند. در مقابل، ارزیابی عینی ما نشان داد که نوزادان پسر بیشتر تحت تأثیر اضطراب یا افسردگی دوران بارداری مادرانشان قرار داشتند، اما مادران متوجه این موضوع نمیشدند.
پروفسور «استفانی ون گوزن»، مؤلف این مطالعه، از دانشکده روانشناسی دانشگاه کاردیف گفت: مادرانی که خودشان دارای مشکلات عاطفی هستند، نمیدانند که پسرانشان نیز دچار مشکل هستند و به این ترتیب نوزادان پسر از حمایتهای لازم در سالهای اولیه زندگی خود برخوردار نمیشوند. نتایج این مطالعه در مجله Affective Disorders منتشر شده است.
ایرنا: انستیتوی سلامت جهانی بارسلونا واقع در اسپانیا با همکاری محققان دانشگاه ایالتی کلورادو دریافتند فضاهای سبز شهری موجب افزایش طول عمر شهروندان میشود.
در این تحقیقات، مطالعات طولی انجام گرفته با مشارکت ۸ میلیون شهروند در کشورهای آمریکا، کانادا، چین،ایتالیا، اسپانیا، سوییس و استرالیا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مشخص شد فضاهای سبز شهری مانع بروز مرگ زودهنگام میشوند.
بر اساس این تحقیقات، به ازای ۱۰ درصد افزایش فضای سبز در شعاع ۵۰۰ متری محل زندگی یک شهروند، احتمال مرگ زودهنگام وی به میزان ۴ درصد کاهش مییابد. این نتایج نشاندهنده اهمیت وسعت فضاهای سبز شهری بر سلامت عمومی جامعه است.
به گفته محققان اغلب شهرها از فضای سبز کافی برخوردار نیستند، در حالی که این فضاهای سبز علاوه بر بهبود سلامت شهروندان، موجب کاهش اثر جزیرهای در شهرها شده و مانع تغییرات آب و هوایی زمین و آلودگی هوا میشوند.
فضاهای سبز شهری مانند پارکها، زمینهای ورزشی، باغها و ساحل دریاچهها، امکان فعالیت فیزیکی، استراحت، آرامش و فرار از گرما را در اختیار شهروندان قرار میدهند. تحقیقات متعددی نشان میدهند که فضاهای سبز موجب کاهش استرس و بهبود سلامت روان شهروندان میشوند. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه The Lancet Planetary Health منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه که به تازگی در آمریکا انجام شده است نشان میدهد که گرمایش زمین موجب افزایش هورمون زایمان شده و در نتیجه نوزادان دو هفته زودتر به دنیا میآیند.
محققان دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس در این مطالعه دادههای بیش از ۵۶ میلیون تولد را در آمریکا در فاصله زمانی میان سالهای ۱۹۶۹ و ۱۹۸۸ مطالعه کردند. آنها متوجه شدند که در روزهای گرمتر - روزهایی که دمای هوا ۳۲.۲ درجه سانتیگراد و یا بالاتر بود- میزان تولد نوزادان به اندازه قابل توجهی افزایش مییافت و در نتیجه دوره بسیاری از بارداریها کوتاه میشدند.
محققان با مطالعه میزان تولد نوزادان و آب و هوا در آمریکا متوجه شدند که میزان تولد نوزدان در روزهای گرمتر پنج درصد افزایش مییابد. آنها خاطرنشان کردند که در آمریکا سالانه دستکم ۲۵ هزار نوزاد پیش از موعد به دنیا میآیند که این موضوع سلامت نوزادان را به خطر میاندازد. به گفته محققان، تولد نوزاد زودتر و قبل از زمان لازم برای رشد کامل، میتواند اثرات کوتاه یا بلندمدتی بر سلامت کودک داشته باشد.
انتظار میرود که امواج گرما شایعتر شود زیرا سطوح دی اکسید کربن موجود در اتمسفر زمین موجب به دام انداختن گرمای خورشید در زمین و افزایش دمای جهان میشود. جزییات این مطالعه در مجله Nature Climate Change منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه نشان میدهد که احتمال ابتلا به اختلال خوردن در نوجوانان و زنان جوانی که برای کنترل وزن خود از قرصهای رژیمی و ملینها استفاده میکنند، در عرض سه سال، پنج تا شش برابر بیشتر است.
اختلال خوردن، نوعی اختلال در نحوه غذا خوردن است که از حالت طبیعی خارج شده است. مثلا اگر فرد از خوردن غذای کافی امتناع میکند، یا بیش از اندازه غذا میخورد، یا پس از مصرف غذا اقدام به مصرف مسهل میکند، یا عمدا استفراغ میکند و یا ترکیبی از اختلالات فوق را داشته باشد، به اختلالِ خوردن مبتلا شده است.
این مطالعه که توسط محققان دانشگاه بوستون در آمریکا انجام شده است، نشان میدهد که استفاده از این داروها برای کاهش وزن خطرناک است و مشاوران آن را به عنوان یک علامت هشداردهنده در نظر میگیرند زیرا مصرف این قرصها با افزایش خطر ابتلا به اختلال خوردن مانند بیاشتهایی یا پرخوری روانی (بولیمیا) ارتباط دارد.
«جوردن لوینسون» از بخش کودکان و نوجوانان بیمارستان بوستون گفت: "تبلیغات برای این محصولات در رسانههای اجتماعی متداول است و این محصولات به راحتی در داروخانهها و فروشگاههای محلی قابل دسترس هستند و این باعث میشود که جوانان تصور اشتباهی از مصرف آنها نداشته باشند.
مصرف این محصولات برای مدیریت سالم وزن از نظر پزشکی توصیه نمیشوند و حتی خطرناک نیز هستند. زمانیکه جوانان به راحتی این محصولات مضر را مصرف میکنند، در معرض خطر ابتلا به اختلالات رفتارهای کنترل وزن خواهند بود و همانطور که نتایج این مطالعه نشان میدهد حتی در مسیر ابتلا به اختلال خوردن نیز قرار میگیرند.
محققان در این مطالعه دادههای مرتبط با ۱۰ هزار زن آمریکایی ۱۴ و ۳۶ ساله را که در یک مطالعه طولانیمدت شرکت کرده بودند، تجزیه و تحلیل کردند؛ آنها زنان جوانی را که از قبل به اختلال خوردن مبتلا بودند، از این مطالعه جدا کرده و محور توجه خود را فقط بر وضعیتهای تنظیم اضافه وزن و سایر عوامل متمرکز کردند. آنها متوجه شدند که اختلال خوردن تنها در یک درصد زنانی بروز کرد که در سال گذشته از قرصهای رژیمی برای کنترل وزن استفاده نمیکردند اما این شمار برای زنانی که این قرص ها را مصرف می کردند ۱.۸ درصد بود. به طور مشابه، ۰.۸ درصد از زنانی که مصرف ملین برای کاهش وزن را گزارش نکردند بعداً به اختلال خوردن مبتلا شدند درحالیکه این میزان برای زنانی که ملین مصرف میکردند ۴.۶ درصد بود.
نتایج این مطالعه نشان میدهد که مصرف این نوع محصولات احتمال ابتلا به اختلالات خوردن را از طریق بروز رفتارهای نامنظم در خوردن غذا، اختلالات جسمی در هضم یا مسائل روانی افزایش میدهد. نتایج این مطالعه در مجله Public Health منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه بر روی زنان یائسه نشان میدهد استخوانهای زنانیکه خواب شبانه کمتر از هفت ساعت دارند، سریعتر پیر میشود و خطر ابتلا به پوکی استخوان در نواحی مختلف بدن این زنان بیشتر است.
محققان دانشگاه ایالتی نیویورک در آمریکا در این مطالعه دادههای حدود ۱۱ هزار زن را که در یک مطالعه طولانی مدت شرکت کرده بودند، تجزیه و تحلیل کردند. این مطالعه نشان داد زنانیکه در دوران پس از یائسگی قرار داشتند و شب ها کمتر از پنج ساعت میخوابند، نسبت به زنانیکه شب ها بطور متوسط هفت ساعت میخوابند، تراکم استخوانی پایینتری داشتند. این مطالعه همچنین نشان داد، خطر ابتلا به پوکی استخوان در نواحی استخوان لگن و ستون فقرات زنان یائسهای که خواب شبانه کمی داشتند، دو برابر بیشتر بود. محققان خاطر نشان کردند که اختلاف تراکم استخوانی بین زنان کم خواب و کسانی که هفت ساعت میخوابیدند کم اما تقریباً برابر با یک سال پیری استخوان بود.
نتایج این مطالعه در واقع تاکیدی است بر نتایج مطالعات قبلی که نشان داده بودند، زنانیکه خواب بسیار کمی دارند در معرض خطر بالاتر ابتلا به شکستگیهای استخوانی قرار دارند. زنانیکه شب ها پنج ساعت یا کمتر از پنج ساعت میخوابیدند نسبت به زنانیکه شب ها هفت ساعت میخوابیدند، تراکم استخوانی کمتری در کل بدن، ناحیه لگن، گردن و ستون فقرات داشتند. همچنین این زنان دو برابر بیشتر احتمال داشت که دچار پوکی استخوان در کل بدن شوند و احتمال پوکی استخوان در ناحیه های لگن و ستون فقرات به ترتیب ۶۳ درصد و ۲۸ درصد بیشتر بود.
این مطالعه همچنین نشان داد که خطر ابتلا به پوکی استخوان در ناحیه ستون فقرات و کل بدن در زنانیکه شبها شش ساعت میخوابیدند نسبت به زنانیکه شب ها هفت ساعت میخوابیدند، اندکی افزایش داشت. نتایج این مطالعه در مجله Bone and Mineral Research منتشر شده است.
سایت یک پزشک: تحقیقات روانپزشکان نشان میدهد تقریبا یک چهارم جوانان آنقدر به تلفن همراه خود وابسته هستند که میشود اعتیاد تلقی کرد.
این تحقیقات در کالج کینگ لندن انجام شده و میگوید جوانانی که به طرز اعتیادآوری به گوشیهای خود وابسته هستند؛ در صورت عدم دسترسی به آن دچار «هراس» و «آشفتگی» میشوند.
همچنین، این افراد نمیتوانند مدت زمان استفاده از گوشی یا حضور آنلاین خود را کنترل کنند. مطالعه صورت گرفته میگوید چنین اعتیادی به گوشی میتواند عواقب جدی برای سلامت روانی جوانان داشته باشد. نتایج این تحقیق در نشریه BMC Psychiatry منتشر شده است و مبتنی بر تحلیل ۴۱ مطالعه روی ۴۲ هزار جوانی است که به طرز مشکلزایی از اسمارتفون خود استفاده میکنند.
در این مطالعه، ۲۳ درصد افراد رفتارهایی همانند معتادان دارند؛ مانند استرس و اضطراب، عدم توانایی در استفاده معتدل از گوشی تلفن همراه، عدم کاهش مدت زمان استفاده از گوشی تلفن همراه یا مصرف گوشی به حدی که سایر فعالیتها مختل شده و ضربه ببینند. این رفتار اعتیادآور نسبت به گوشی میتواند منشا سایر مشکلات روحی و روانی هم باشد. مشکلاتی مانند استرس دایمی، روحیه افسرده، کمبود خواب، کاهش پیشرفت در مدرسه یا عدم تمرکز و هوشیاری حین انجام کارها.
افسردگی بارزترین نشانه اعتیاد به گوشی
نیکولا کالک، یکی از نویسندگان تحقیق فوق از موسسه روانپزشکی، روانشناسی و علوم اعصاب در کالج کینگ لندن میگوید: «اسمارتفونها جایی هستند که باید متوقف شویم و بیشتر درباره شیوههای مشکلساز استفاده و درجه اعتیاد به آنها را تحقیق کنیم.»
دکتر کالک میگوید: «هنوز ما دقیقا نمیدانیم جوانان به خود گوشی اعتیاد پیدا میکنند یا به اپلیکیشنهای نصب شده روی گوشی.». نیاز به اطلاعرسانی و آگاهی عمومی درباره خطرات استفاده زیادی از اسمارتفونها داریم. والدین باید بدانند فرزندشان چقدر از تلفنها استفاده کرده و هر روز چقدر وقت صرف کار با نرمافزارها میکنند.
سامانتا سون، دیگر نویسنده مقاله فوق، ضمن تاکید بر این موضوع که اعتیاد به گوشیها میتواند عواقب جدی برای جوانان داشته و سلامت روانی و کارایی روزانه آنها را تحت تاثیر قرار دهد؛ اعتراف میکند نیاز به مطالعه و تحقیقات بیشتر برای مشخص شدن ابعاد استفاده مشکلدار از اسمارتفونها است.
امی اوربن، محقق بخش شناختی و علوم معز دانشگاه کمبریج نیز هشدار داده ارتباطی علت و معلولی میان استفاده از اسمارتفونها با بروز مشکلات روحی از جمله افسردگی وجود دارد. دکتر اوربن در تحقیقات خود ثابت کرده است استفاده از گوشی تلفن همراه خیابانی یک طرفه نیست و وجود مشکلات روانی در افراد میتواند روی میزان استفاده از تلفنهای هوشمند نیز تاثیرگذار باشد.
ایرنا: مطالعات جدید نشان میدهد رژیم غذایی غنی از روغن زیتون فرابکر در مقابل زوال عقل اثر محافظتی دارد.
مطالعات قبلی تاثیر روغن زیتون فرابکر بر کاهش کلسترول و بیماریهای قلبی را تایید کرده است. در سال ۲۰۱۲ میلادی یک مطالعه در مدلهای حیوانی نشان داد این ماده غذایی بر سیستم عصبی نیز تاثیر مستقیم دارد و عملکرد حافظه جوندگان را افزایش میدهد. محققان احتمال دادند دلیل تاثیر روغن زیتون فرابکر بر بهبود عملکرد حافظه و معکوسکردن فرآیند پیری مغز، وجود آنتی اکسیدان قوی پلی فنول باشد.
محققان مرکز میکروبیولوژی و فارماکولوژی دانشکده پزشکی لوییز کاتز در فیلادلفیای آمریکا مطالعات جدیدی را در زمینه تاثیر روغن زیتون فرابکر بر سیستم عصبی آغاز کردند. بر این اساس روغن زیتون فرآیند اتوفاژی را بهبود میبخشد. این فرآیند مربوط به توانایی سلولهای مغزی در نابودی ضایعات مغزی به منظور حفظ یکپارچگی سیناپسها است. به اتصال سلولهای عصبی سیناپس گفته میشود.
بیماری زوال عقل بر اثر تجمع یک پروتئین به نام تاو شکل میگیرد. این مطالعات نشان میدهد رژیم غذایی حاوی روغن زیتون میزان تجمع پروتئین تاو را تا ۶۰ درصد کاهش میدهد که به معنای بهبود حافظه و کاهش احتمال ابتلا به زوال عقل است. نتایج این مطالعه در نشریه Aging Cell منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات محققان چینی نشان میدهد عنصر معدنی سلنیوم در کاهش احتمال ابتلا به پوکی استخوان نقش دارد.
استخوانها از فیبرهای کلاژن و مواد معدنی تشکیل شدهاند. از بدو تولد تا اوایل ۲۰ سالگی، سلولهای استخوانی با جذب مواد مغذی و معدنی رشد میکنند و متراکم میشوند. معمولا اوج تراکم استخوانها در ۲۰ سالگی است. رشد و توسعه استخوانها تا حدود ۲۵ سالگی ادامه دارد و پس از آن کاهش مییابد. پس از ۴۵ سالگی و با افزایش سن، تراکم استخوانها به تدریج کاهش مییابد و کلسیم لازم برای بدن از ذخیره استخوانها تامین میشود.
در پوکی استخوان اصطلاحا استخوانها متخلخل میشوند. ساختار میکروسکوپی استخوانها به صورت لانه زنبوری است. منافذ و خانههای استخوان پوک بسیار بزرگتر از استخوان سالم است. در این حالت استخوانها به تدریج جرم و تراکم خود را از دست میدهند و بسیار حساس و شکننده میشوند.
بر اساس آمار ۲۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان به پوکی استخوان مبتلا هستند. از هر سه زن یک نفر پس از ۵۰ سالگی به این عارضه مبتلا میشود. این آمار در مردان یک از پنج نفر است. مطالعات اخیر نشان میدهد علاوه بر کلسیم، ماده معدنی سلنیوم نیز در جلوگیری از پوکی استخوان نقش دارد. ماهی، انواع آجیل، گوشت گاو و مرغ و انواع دانههای روغنی، غلات، جگر و سیر حاوی سلنیوم هستند.
میزان سلنیوم روزانه مورد نیاز بدن به قرار زیر است:
- کودکان ۱ تا ۳ ساله، ۲۰ میکروگرم در روز
- کودکان ۴ تا ۸ ساله، ۳۰ میکروگرم در روز
- کودکان ۹ تا ۱۳ ساله، ۴۰ میکروگرم در روز
- افراد بالغ و نوجوانان بالای ۱۴ سال، ۵۰ میکروگرم در روز
- زنان باردار، ۶۰ میکروگرم در روز
- زنان شیرده، ۷۰ میکروگرم در روز
محققان احتمال میدهند سلنیوم با مهار مولکولهای ایمنی مانند سیتوکین در کاهش ابتلا به پوکی استخوان نقش دارد. نتایج این مطالعه در نشریه BMC Musculoskeletal Disorders منتشر شده است.
روزنامه خراسان: زایمان بدون شک فرایندی دردناک برای زنان است. شاید یکی از مهمترین دغدغههای خانمهای باردار این باشد که بتوانند زایمان راحتی داشته باشند و فرزندشان را به سلامتی در آغوش بگیرند. موارد زیادی وجود دارد که گفته میشود باعث راحتی زایمان میشود.
یکی از آن ها خوردن خرما در طی بارداری است. خرما به دلیل پروتئینها، فیبر و ویتامینهایی که دارد و همچنین مقدار چربی پایین میتواند باعث یک بارداری سالم و همچنین زایمان راحت شود. تحقیقاتی در این زمینه انجام شده است که نشان میدهد خوردن خرما در حاملگی باعث زایمان راحت میشود.
اما چگونه خرما باعث راحتی زایمان میشود؟ خوردن خرما به عنوان میان وعده باعث شروع زود هنگام دردهای زایمان نمیشود اما تحقیقات نشان میدهد که تاثیر مثبتی روی فرایند زایمان دارد. تحقیقی در سال ۲۰۱۷ روی گروهی از زنان باردار انجام و نتایج آن در مجله «زنان و زایمان» چاپ شد. این تحقیق درباره تاثیر خوردن خرما در طول بارداری و همچنین راحتی زایمان بود. این تحقیق روی ۱۵۴ خانم باردار انجام شد و محققان، خانمهای باردار را به دو گروه ۷۷ نفره تقسیم کردند. گروه اول از هفته ۳۷ تا پایان بارداری روزانه هفت خرما خوردند و گروه دوم هیچ خرمایی را در طی بارداری مصرف نکردند.
نتیجه این تحقیق نشان داد گروه اول که هر روز خرما مصرف میکردند دچار درد زایمان زود هنگام نشدند و جدا از این موضوع در طی زایمان تعداد کمی از این گروه به هورمون اکسی توسین (هورمونی که باعث تولید انقباضهای رحم میشود) نیاز داشتند. تنها ۳۷ درصد از زنانی که هر روز خرما مصرف میکردند نیاز به هورمون اکسی توسین داشتند این در حالی بود که ۵۰ درصد از زنان گروه دوم که خرما مصرف نمیکردند به هورمون اکسی توسین نیاز داشتند. محققان معتقد هستند که میوهها به ویژه خرما دارای هورمون اکسی توسین است که این هورمون رحم را برای انقباضها آماده میکند و در نتیجه باعث راحتی در زایمان میشود. نکته مهم در این تحقیق این است که هیچ ضرر یا نکته منفی درباره مصرف خرما در بارداری ثبت نشده است و اگر شما باردار هستید میتوانید آن را به راحتی البته به مقدار مجاز میل کنید.
ایرنا: نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد مغز نوجوانان چاق تفاوتهای خاصی با مغز هم سالان لاغر خود دارد؛ تغییراتی که میتواند نشانهای از آسیب ناشی از التهاب باشد.
محققان در این مطالعه با استفاده از روشهای پیشرفته MRI، متوجه شدند که در ماده سفید مغز نوجوانان چاق علائمی از کاهش «یکپارچگی» وجود دارد. ماده سفید حاوی الیافی است که نواحی مختلف مغز را به هم وصل میکند. در این مورد، یکپارچگی کاهش یافته ماده سفید در ناحیهای از مغز مشاهده شد که با کنترل احساسات و جستجوی «پاداش» مرتبط بود.
با این حال محققان یافتههای این مطالعه را که بر اساس بررسی ۱۲۰ نوجوان بدست آمده، مقدماتی توصیف کرده و اظهار میدارند که هنوز علت این کاهش مشخص نیست.
اما یافتههای این مطالعه تاکیدی است بر شواهدی که چاقی را با بروز برخی تفاوتهای ساختاری در مغز ارتباط میدهند. برای مثال مطالعات اخیر بر روی مغز بزرگسالان، شواهدی از «کوچک شدن» بافت مغز را میان افرادی نشان داده است که در بدنشان به ویژه در اطراف شکم سطوح بالایی از چربی دارند.
محققان میگویند یک احتمال میتواند این باشد که مقادیر بیش از حد چربی در بدن از طریق بروز التهاب مستقیم به مغز آسیب میزند. در این مطالعه جدید، ارتباطی میان کاهش یکپارچگی ماده سفید مغز و سطوح بالاتر برخی مواد التهابی در خون مشاهده شد. این مطالعه همچنین نشان داد نوجوانانی که علائمی از کاهش یکپارچگی در ماده سفید مغزشان داشتند، سطوح بالاتری از هورمونهای لپتین و انسولین نیز دارند. لپتین در کنترل اشتها نقش دارد، در حالی که انسولین میزان قند خون را تنظیم میکند.
این مطالعه نشان داد که تغییرات مغز در نوجوانان چاق مرتبط با نواحی مهمی بود که مسئولیت کنترل اشتها، احساسات و عملکردهای شناختی را بر عهده دارند. نتایج این مطالعه در نشست سالانه انجمن رادیولوژی آمریکای شمالی ارائه می شود.
ایرنا: نتایج مطالعات محققان نشان داد قرارگیری درازمدت ناخنکاران در معرض ترکیبات آلی فرار (VOCs) آنان را در معرض خطرات جدی چون ابتلا به مشکلات تنفسی، اختلال در باروری و سرطان قرار میدهد.
هرکس که یک بار هم گذرش به سالنهای ترمیم و زیبایی ناخن افتاده باشد، با بوی زننده برآمده از ناخنهای مصنوعی، لاک و لاک پاکنها آشناست. مشتریانی که برای ترمیم یا طراحی ناخنهای خود به این سالنها مراجعه میکنند به طور موقت و گذرا این بو را تحمل میکنند اما ناخنکارهایی که ساعتها در معرض مواد شیمیایی موجود در فضای این سالنها هستند، با جان و سلامت خود بازی میکنند.
بوی نامطبوعی که در سالنهای ناخنکاری به مشام میرسد، ناشی از ترکیبات آلی فرار (VOCs) است که بهسادگی بخار شده و به گاز تبدیل میشوند. استشمام طولانی مدت این مواد طیف گستردهای از مشکلات را برای سلامت افراد به همراه دارد که از آن جمله میتوان به بروز سردرد، ابتلا به التهاب تنفسی، اختلال در باروری و سرطان اشاره کرد.
محققان دانشگاه ایالتی کلرادو این مساله را در ۶ سالن ترمیم و کاشت ناخن این ایالت مورد مطالعه قرار داده و دریافتند که ناخنکارانی که در این سالنها مشغول به کار هستند، بیشتر ساعات روز را در معرض سطوح بالایی از بخار ترکیبات آلی فرار قرار دارند. ناخنکارهای حرفهای که تا ۱۹ سال سابقه کار در این سالنها داشتند، از سردرد و التهابات پوستی و چشمی شکایت میکردند.
بسیاری از افراد کار کردن در سالنهای زیبایی را به عنوان یک شغل نسبتا بیخطر به حساب میآورند اما این طور نیست. یافتههای مطالعات محققان نشان داد که میزان قرار گرفتن در معرض هیدروکربنهای آروماتیک چون بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلین در این سالنها با سطحی که از مطالعات انجام شده بر روی کارگران پالایشگاههای نفت و تعمیرکاران خودرو به دست آمده، برابری میکند.
یافتههای به دست آمده از این تحقیق چیز جدیدی نیست. پژوهشگران ایرانی در مطالعهای که در سال ۲۰۱۸ میلادی بر روی سالنهای زیبایی در تهران انجام دادند، به وجود غلظت مشابهی از بنزن، اتیل بنزن و زایلین در فضای این سالنها دست یافتند.
ایرنا: محققان دانشگاه کرنل با همکاری محققان دانشگاه ویرجینیا تک واقع در آمریکا، نشان دادند تکان دادن سر به منظور خارج کردن آب از حفره گوش میتواند موجب آسیب مغزی در کودکان شود.
با وجود این که آب به دام افتاده درون حفره گوش میتواند موجب عفونت و حتی آسیب به شنوایی شود، متداولترین روش مورد استفاده برای خارج کردن آب از حفره گوش نیز میتواند موجب بروز آسیب مغزی شود.
به گفته محققان، تمرکز این تحقیقات بر شتاب موردنیاز برای خارج کردن آب از حفره گوش از طریق تکان دادن سر بوده است. محققان با انجام آزمایشات تجربی با استفاده از تیوبهای شیشهای و شبیهسازی کانال گوش با استفاده از فناوری چاپ سهبعدی دریافتند شتاب موردنیاز برای خارج کردن آب از حفره گوش یک کودک، ۱۰ برابر بیش از نیروی گرانش زمین است و این شتاب میتواند موجب آسیب مغزی شود.
در مورد افراد بزرگسال به دلیل قطر بیشتر حفره گوش، شتاب کمتری برای خارج کردن آب لازم است و به گفته محققان میزان شتاب بسته به حجم و موقعیت آب در کانال گوش متفاوت است. گزارش کامل این تحقیقات در هفتاد و دومین نشست سالانه انجمن فیزیک آمریکا ارائه خواهد شد.
ایسنا: نتایج یک مطالعه مروری بر روی تحقیقاتی که در زمینه تاثیر استرس دوران بارداری بر حافظه و یادگیری فرزندان انجام شده نشان میدهد استرس زنان در دوره بارداری هر چه شدیدتر و طولانیتر باشد آثار سوء بیشتری بر حافظه و یادگیری فرزندان بر جا میگذارد.
استرس پاسخ فیزیولوژیک فرد به یک عامل استرسزا مثل تغییر در شرایط محیط اطراف است؛ این پاسخ با همکاری چندین سیستم در بدن پستانداران تولید میشود که مهمترین آنها سیستم اتونوم و محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- آدرنال(HPA) است. اگر چه برخی استرسها لازمه حفظ حیات هستند، اما بسیاری از آنها، بالاخص زمانی که مزمن شوند میتوانند بر ساختار و عملکرد کلیه دستگاههای بدن اثر سوء بگذارند. محققان در مطالعهای مروری با عنوان" تاثیر استرس دوران بارداری بر حافظه و یادگیری فرزندان و راهکارهای مقابله با آن" این موضوع را بررسی کردهاند.
در پژوهشی که توسط فاطمه عقیقی، محمود سلامی و سید علیرضا طلائی از مرکز تحقیقات فیزیولوژی پژوهشکده علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شده، آمده است: «مواجهه با استرس در ابتدای زندگی اثربرنامهریزی کنندهای بر فعالیت محور HPA و مغز دارد. مطالعات انجام شده روی انسان و مدلهای حیوانی تاثیرات استرس دوران بارداری بر حافظه و یادگیری از سطح مولکولی تا سطح رفتاری را نشان دادهاند. این تاثیرات بسته به نوع، شدت و مدت زمان استرس، سن حاملگی و جنسیت فرزندان متفاوت است.»
در این مقاله آمده است: «در مطالعات پیشین نشان داده شده است تعداد زیادی از فرزندانی که مادران آنها در دوران بارداری در معرض استرس قرار گرفته بودند، در سن دو سالگی فاقد تواناییهای شناختی و زبانی بودهاند و جالب این که شدت و نوع این اختلالات با شدت استرسی که مادران با آن مواجه شدهاند، رابطه مستقیم داشته است. به علاوه، مشاهده شده است که حجم ماده خاکستری در قشرهای پیشپیشانی، پرهموتور، تمپورال میانی و جانبی، شکنج پس مرکزی و مخچه کودکان شش تا ۹ سالهای که مادران آنها در طی هفتهی ۱۹ بارداری در معرض استرس بودهاند در مقایسه با کودکان نرمال کمتر است و این یافته میتواند دلیل محکمی بر کاهش تواناییهای زبانی و شناختی این کودکان باشد.»
نویسندگان این مطالعه مروری میگویند: «برخلاف موارد گفته شده، برخی مطالعات نشان میدهند که استرس دوران بارداری حافظه و یادگیری را ارتقا میدهد. تفاوت موجود بین گزارشهای اعلام شده درمورد اثر استرس دوران بارداری بر حافظه و یادگیری را میتوان به تفاوت شدت استرس اعمال شده مربوط دانست. چرا که نشان داده شده است مواجهه روزانه با ۲۴۰دقیقه استرس محدودکننده دارای اثر نوروتوکسیک در مغز جنین بوده، در حالی که روزانه ۳۰ دقیقه استرس محدودکننده موجب تکامل این نورونها میشود. در واقع این گزارشهای تاییدی بر این اصل است که رابطه بین استرس و یادگیری به شکل U معکوس است؛ بدین معنی که استرس متوسط باعث تسهیل یادگیری شده و استرس شدید منجر به تخریب آن میشود.»
در این پژوهش آمده است:« یکی از فاکتورهای تعیینکننده نوع و میزان تاثیر استرس دوران بارداری بر یادگیری و حافظه است، جنسیت فرزندان است و برخی مطالعات فراوانی این اثرات وابسته به جنسیت را نشان دادهاند. اگر چه نتایج برخی مطالعات حاکی از تاثیر یکسان مواجهه با استرس در دوران بارداری بر حافظه و یادگیری فرزندان از هر دو جنس است، اما در برخی مطالعات اثر استرس بر حافظه فرزندان نر در مقایسه با فرزندان ماده قابل توجهتر بوده، به طوری که فرزندان نر اختلال در حافظه فضایی و شناخت اشیا جدید را بسیار بیشتر نشان دادهاند. نتیجه این مطالعه در ژورنال phsiology and behavior منتشر شده است.»
نویسندگان این مقاله میگویند:« شواهد بسیاری حاکی از آن است که مواجهه با استرس در دوران بارداری باعث فعال شدن محور HPA و افزایش سطح پلاسمایی کورتیکوسترون در بدن مادر شده، این هورمون از جفت عبور کرده و عملکرد و ساختار سیستم عصبی فرزند را تحت تاثیر خود قرار میدهد. یکی از مهمترین این عملکردها که به وفور مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته حافظه و یادگیری است. به نظر میرسد که این تغییرات بسته به شدت، نوع و مدت زمان استرس و همچنین جنس و نژاد فرزند متفاوت است. به طوری که استرس با شدت زیاد و و مدت زمان طولانیتر آثار سوء بیشتری بر حافظه و یادگیری بر جا میگذارد. با این حال هنوز مجهولات بسیاری برای درک آسیبپذیری یا انعطافپذیری ساختارهای مغزی در مقابل استرس دوران بارداری وجود دارد و یافتن یک راهکار یا مداخله برای خنثی کردن این اثرات سوء یک چالش بزرگ است. به نظر میرسد که ورزش کردن، غنیسازی محیط و آنتیاکسیدانها میتوانند نقص یادگیری و حافظه ناشی از استرس دوران بارداری را در فرزندان را بهبود بخشند.»
ایرنا: چهاردهم نوامبر مصادف با ۲۳ آبان ماه روز جهانی دیابت نامگذاری شده و سازمان بهداشت جهانی شعار امسال ( ۲۰۱۹ ) این روز را " دیابت و زنان، حق ما داشتن آیندهای سالم است" تعیین کرده است. هدف از نامگذاری چنین روزی افزایش آگاهی عمومی در ارتباط با علل، عوارض، پیشگیری و درمان این پدیده روزافزون است و به همین مناسبت برنامه های متعددی در برخی کشورها از جمله ایران برگزار میشود.
چهاردهم نوامبر، سالگرد تولد "فردریک بانتینگ" کاشف انسولین، اولین بار در سال ۱۹۹۱ با همکاری بنیاد بینالمللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شده است.
در ایران ۱۹ تا ۲۵ آبان به عنوان هفته ملی دیابت نامگذاری شده و عمدتا به محورهای این هفته در مورد دیابت بارداری، دانش آموزان و دیابت، ورزش همگانی و فعالیت بدنی، کاهش بار بیماری خصوصا در زنان دیابتی است.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان دانشگاه کلمبیا نشان میدهد، خوردن شام سنگین و دیر هنگام تهدیدی جدی برای سلامت قلب زنان است.
این مطالعه با بررسی ۱۱۲ زن با میانگین سنی ۳۳ سال نشان میدهد زنانی که در ساعات پایانی روز و قبل از خواب غذاهای سنگین و پرکالری مصرف میکنند، در معرض بیماریهای قلبی قرار دارند.
بر اساس این مطالعه نحوه سوخت و ساز، ریتم شبانهروزی و چرخه انسولین-کورتیزول نمیتواند از وعدههای سنگین در پایان روز حمایت کند. علاوه بر اینکه بدن نمیتواند مواد غذایی مصرفی در پایان روز را به خوبی هضم کند، عدم تحرک در هنگام خواب نیز کالری مصرفی را به انرژی تبدیل نمیکند. بر این اساس زنانی که پس از ساعت ۶ بعد از ظهر غذاهای سنگین و پرکالری مصرف میکنند، فشار خون، شاخص توده بدنی و قند بالاتری دارند.
محققان توصیه میکنند پس از ساعت ۶ بعد از ظهر از مصرف غذاهای سنگین و به ویژه پرکالری اجتناب شود. بیماری های قلبی مهمترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان است و علائم آن در زنان متفاوتتر از مردان است.
بر اساس آمار انجمن قلب آمریکا، برخی از این علائم عبارتند از :
بر اساس مطالعات، زنان در دوران یائسگی و پس از آن بیشتر در معرض بیماریهای قلبی قرار دارند. این امر ناشی از تغییرات هورمونی است و معمولا علائم بیماری در زنان ۵۰ سال به بالا شامل درد در ناحیه معده، گردن، بازو، فک و پشت، قفسه سینه و ضربان نامنظم قلب و تعریق فراوان است.
ایرنا: مطالعات اخیر نشان میدهد بلند کردن و حمل اشیای سنگین بر سلامت قلب و عروق تاثیر منفی دارد.
بر اساس مطالعات قبلی انجام تمرینهای ورزشی شدید و استفاده از وزنه برای سلامت قلب مفید است؛ مطالعات جدید نشان میدهد بلند کردن و حمل اجسام سنگین به صورت روزمره بر سلامت قلب تاثیر منفی دارد و این موضوع بیشتر در افرادی دیده میشود که به دلیل شغلشان به طور مستمر مجبور به حمل اشیای سنگین هستند.
محققان فرانسوی و استرالیایی با بررسی وضعیت سلامت ۱۰ هزار فرد ۵۰ تا ۷۵ ساله به مدت ۱۰ سال دریافتند گرچه فعالیت بدنی یکی از مهمترین عوامل موثر بر سلامتی است؛ ولی برخی فعالیتهای بدنی برای بدن مضر است. یکی از این فعالیتها بلند کردن و حمل اشیای سنگین به طور روزمره است که علاوه بر سلامت استخوانها و اسکلت، سلامت قلب و عروق را نیز تهدید میکند.
محققان به منظور بررسی تاثیر حمل اشیای سنگین بر سلامت قلب، شریانهای کاروتید گردن داوطلبان را با تصویربرداری سونوگرافی بررسی کردند. از طرفی شاخص دیگری به نام رفلکس بارورسپتور مورد بررسی قرار گرفت که واکنش شدید غیر ارادی نسبت به تغییرات فشار خون است. نتایج نشان داد فعالیتهای بدنی منجر به تقویت مکانیسم رفلکس بارورسپتور میشود و از این طریق احتمال بروز بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. از طرفی فشار بدنی در محل کار و حمل مداوم اشیای سنگین تاثیر منفی بر این مکانیسم دارد و به سختی شریانها و مشکلات قلبی منجر میشود. نتایج این مطالعه در نشریه Hypertension منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد، زمانیکه یک زن باردار در هوای آلوده نفس میکشد، این آلودگی فراتر از ریههای وی رفته و به جفت که از جنین محافظت میکند نیز میرسد.
آلودگی متشکل از ذرات ریز ناشی از اگزوز خودروها، دود کارخانهها و منابع دیگر برای سلامتی همه خصوصا بانوان باردار خطرناک است و در دوران بارداری با زایمان زودرس و وزن کم نوزاد در هنگام تولد مرتبط است.
اما محققان علت این موضوع را نمیدانند. یک تئوری این است که ذرات آلاینده در ریههای مادر جا میگیرند و موجب بروز التهاب بالقوه مضر میشود. اکنون محققان دانشگاه «هاسلت» در بلژیک در جریان مطالعهای متوجه وجود ذرات کربن سیاه در جفت زنان بارداری شدند که طی دوران بارداری در معرض هوای آلوده قرار داشتند. آنها این ذرات کربن سیاه را در سمتی از جفت که به جنین نزدیک است و بند ناف در آنجا وجود دارد، پیدا کردند.
محققان خاطر نشان کردند که این مطالعه اولین مدرکی است که نشان میدهد ذرات آلایندهای که مادر در دوران بارداری تنفس میکند به سد جفت جنین نفوذ میکنند. با این حال، آنها خاطر نشان کردند که برای مشخص شدن اینکه آیا این ذرات آلاینده به جنین نیز میرسد یا خیر به انجام تحقیقات بیشتری نیاز است.
محققان بلژیکی در مجله Nature Communications در ارتباط با مطالعه خود نوشتند، که آنها با استفاده از یک روش جدید تصویربرداری موفق به کشف نوعی ذره آلوده به نام «کربن سیاه» در جفتهای اهدا شده ۲۸ زنی شدند که به تازگی مادر شده بودند. جفت وظیفه تغذیه جنین در حال رشد و مسدود کردن مواد مضر را در جریان خون مادر بر عهده دارد. محققان دانشگاه «هاسلت» در این مطالعه ذرات کربن سیاه در سمتی از جفت پیدا کردند که در نزدیکترین فاصله به جنین قرار داشت و در آنجا بند ناف قرار دارد.
دکتر «یوئل سادوفسکی» از مرکز پزشکی دانشگاه پیتسبورگ هشدار داد: البته این موضوع اثبات نمیکند که دوده در واقع با عبور از جفت به جنین رسیده است - و یا وجود ذرات کربن سیاه در جفت عامل بروز هرگونه عارضه بیماری است. محققان در این مطالعه بر روی ۲۸ زن که نمونههایی از بافت جفت خود را ارائه داده بودند، متوجه شدند ۱۰ مادر که در دوران بارداری در معرض بیشترین سطوح ذرات کربن سیاه شهری -۲.۴۲ میکروگرم در مترمکعب- قرار داشتند، نسبت به مادرانی که در معرض کمترین سطوح کربن سیاه شهری -۰.۶۳ میکروگرم در متر مکعب- قرار داشتند، از بیشترین سطح این ذرات در جفت خود برخوردار بودند.
ذرات کربن سیاه هر روز عمدتا از طریق سوختهای فسیلی در هوا آزاد میشود و تصور میشود که این ذرات میتوانند اثرات مخربی بر نتایج بارداری از جمله افزایش خطر سقط جنین و تولد زودهنگام نوزاد داشته باشند. اما با این حال محققان خاطر نشان کردند که فهمیدن این موضوع که آیا این ذرات مستقیم و یا از طریق بروز واکنشی در بدن مادر بر بارداری تاثیر می گذارند، حائز اهمیت است. محققان نوشتند: نتایج مطالعه ما نشان می دهد که سد جفت انسان در برابر ذرات آلاینده نفوذناپذیر نیست.
ایرنا: مطالعات جدید محققان نشان میدهد کمبود ویتامین دی در سالمندان به ضعف عضلانی منجر میشود و از این طریق سلامت کلی بدن را تهدید میکند.
به مرور زمان و با افزایش سن، حجم و قدرت عضلات کاهش مییابد. استحکام عضلات یکی از مهمترین نشانههای بدن سالم است. با تضعیف عضلات، اندامهای داخلی بدن و به ویژه استخوانها آسیب پذیر میشوند و در معرض شکستگی قرار میگیرند. معمولا توده عضلانی پس از ۵۰ سالگی، حدود ۱.۵ درصد در سال کاهش مییابد، این میزان پس از ۶۰ سالگی به ۳ درصد در سال میرسد.
محققان کالج ترینیتی در دوبلین به منظور درک ارتباط ضعف عضلانی با کمبود ویتامین دی تحقیقات جدیدی را آغاز کردند و بیش از چهار هزار و ۱۰۰ داوطلب بالای ۶۰ سال را در انگلیس مورد مطالعه و بررسی قرار دادند.
این مطالعه نشان میدهد از هر ۱۰ داوطلبی که کمبود ویتامین دی داشت، چهار نفر دچار ضعف عضلانی بود. ادامه مطالعات نشان میدهد اختلال در عملکرد عضلات در افرادی با کمبود ویتامین دی حدود ۲۵.۲ درصد گزارش شد؛ در حالی که این میزان در افرادی که ویتامین دی کافی دارند ۷.۹ درصد گزارش شده است. قدرت و عملکرد عضلات در افرادی که کمبود ویتامین دی دارند به شدت ضعیف است.
محققان مصرف غذاهای حاوی ویتامین دی و مکمل را در افراد سالمند توصیه میکنند. نور خوشید، ماهی، زرده تخم مرغ، پنیر، جگر گوساله و قارچ از مهمترین منابع ویتامین دی محسوب می شوند. نتایج این مطالعه در نشریه Clinical Interventions in Ageing منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان نشان میدهد فعالیت بدنی خطر شکستگی استخوان لگن و شکستگی کل بدن را در زنان یائسه به ترتیب ۱۸ و ۶ درصد کاهش میدهد.
محققان دانشگاه بوفالو آمریکا با بررسی اطلاعات بهداشتی و پزشکی ۷۷ هزار زن به مدت ۱۴ سال دریافتند فعالیت فیزیکی منظم خطر شکستگی لگن و شکستگی کلی را کاهش میدهد. این مطالعات نشان میدهد نیازی به فعالیت ورزشی شدید نیست و حتی پیاده روی سبک نیز در کاهش خطر شکستگی زنان یائسه موثر است. پس از یائسگی احتمال پوکی استخوان و به تبع آن شکستگی افزایش مییابد. محققان به زنان توصیه میکنند با رعایت نکاتی مانند کاهش وزن، تبعیت از رژیم غذایی سالم و فعالیت فیزیکی منظم خطر پوکی استخوان و شکستگی را کاهش دهند.
محققان دست کم ۳۵ دقیقه پیاده روی را در روز توصیه میکنند. فعالیت فیزیکی غیر تفریحی از قبیل انجام کارهای منزل و خرید نیز برای زنان مفید است. شکستگی استخوان در زنان یائسه بسیار شایع است و منجر به ناتوانی، محدودیت در انجام فعالیت روانه و افسردگی بیمار میشود؛ از طرفی هزینه سنگینی را به خانواده و جامعه تحمیل میکند. نتایج این مطالعه در نشریه JAMA Network Open منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان بیمارستان سینسیناتی در آمریکا نشان میدهد استفاده از تجهیزات دیجیتالی از جمله تبلت، تلویزیون، لپتاپ و تلفن هوشمند بر رشد مغز کودکان اثر منفی دارد.
مطالعات اخیر با بررسی اسکن مغزی کودکان نشان میدهد مغز کودکانی که زمان زیادی را صرف تماشای صفحه تمایش تجهیزات الکترونیکی از قبیل تبلت، تلویزیون، لپتاپ و تلفن هوشمند میکنند، به اندازه کودکانی که این وسایل را در اختیار ندارند، رشد نمیکند. بر اساس این مطالعه مهارتهایی از قبلی یادگیری، زبان و پردازش ذهنی در ماده سفید مغز صورت میگیرد. این مهارتها به مرور و با تعاملات اجتماعی و بازی توسعه مییابند و تکمیل میشوند. پنج سال ابتدای زندگی کودک تاثیرگذارترین زمان در رشد و توسعه مغز و مهارتهای مرتبط است.
مطالعات بر اساس اسکن ماده سفید مغز کودکان نشان میدهد هنگامیکه کودک مدتزمان زیادی را صرف تماشای صفحه نمایش میکند، فیبرهای عصبی تحریک زیادی دریافت نمیکنند و به خوبی متصل نمیشوند و بسیاری از مهارتها از جمله مهارتهای زبانی و یادگیری تقویت نمیشوند. بر اساس توصیه اکادمی اطفال آمریکا، کودکان زیر ۱۸ ماه هرگز نباید در معرض صفحه نمایش باشند. بین ۱۸ تا ۲۴ ماهگی، تجهیزات با محتوای آموزشی به مدت محدود و در حضور والدین برای کودک توصیه شده است. مدت زمان توصیه شده برای کودکان دو تا پنج ساله حداکثر یک ساعت در روز و در حضور والدین است و به هیچ عنوان این تجهیزات جایی در اتاق خواب کودک ندارند. متخصصان به والدین توصیه میکنند که زمان استفاده از صفحه نمایش را برای کودک محدود کنند و در عوض کودکان را مجبور کنند فعالیت های فیزیکی و اجتماعی داشته باشند. نتایج این مطالعه در نشریه JAMA Pediatrics منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات محققان دانشگاه بوفالو در آمریکا نشان میدهد کم خوابی باعث کاهش تراکم استخوانی در زنان میشود.
محققان با بررسی ۱۱ هزار و ۸۴ زن که در دوران پس از یائسگی قرار داشتند دریافتند خواب کمتر از پنج ساعت در شبانه روز منجر به کاهش تراکم استخوانی و پوکی استخوان میشود.
این مطالعه نشان میدهد خواب پنج ساعت و کمتر به ترتیب احتمال پوکی استخوان را ۲۲ و ۶۳ درصد در تمام نواحی از جمله لگن، گردن و ستون فقرات افزایش میدهد. خواب بین ۷ تا ۸ ساعت و در برنامه منظم برای تمام افراد توصیه شده است
پرهیز از وعده سنگین شام، کاهش مصرف کافئین، حذف تجهیزات کامپیوتری مانند تلفن هوشمند و تبلت از اتاق خواب، دوش آب ولرم قبل از خواب، تاریک کردن کامل اتاق خواب، استفاده از رختخواب و لباس خواب کاملا پنبهای، تنظیم دمای اتاق، پرهیز از خواب طولانی در روز، استفاده از زمان خواب مشخص، پرهیز از مصرف قرص خواب، پرهیز از دخانیات و الکل، فعالیت بدنی در طول روز، استفاده از رایحه گیاهان آرامش بخش همچون اسطوخودوس در اتاق خواب، مصرف غذای سالم، استفاده از تشک مناسب، تمیز نگه داشتن اتاق خواب و نفس عمیق و گوش دادن به موسیقی ملایم از جمله مهمترین موارد مقابله با اختلال خواب هستند. نتایج این مطالعه در نشریه Bone and Mineral Research منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان دانشگاه مکمستر در کانادا نشان میدهد ورزشهای سنگین، حافظه سالمندان را بهبود میبخشد.
آمار مرکز بین المللی آلزایمر نشان میدهد اکنون ۴۷ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و این تعداد تا سال ۲۰۵۰ میلادی، به ۱۳۱.۵ میلیون نفر به ویژه در کشورهای در حال توسعه میرسد. با توجه به افزایش جمعیت مبتلایان به زوال عقل، مطالعات مختفی تاثیر عوامل مختلف در این عارضه را مورد مطالعه قرار داده است.
بر این اساس شیوه زندگی و در راس آن فعالیت بدنی مهمترین نقش را در پیشگیری از زوال عقل دارند.
مطالعات جدید محققان دانشگاه مکمستر نشان میدهد تمرینات ورزشی سنگین به بهبود حافظه سالمندان منجر میشود. تحرک شدید به معنای ورزشهای پیچیده نیست؛ بلکه برای مثال اضافه کردن مسیرهای شیبدار و تپه مانند به مسیرهای هموار پیادهروی و افزایش سرعت راهپیمایی است. در ادامه مطالعه آمده است ورزش متوسط به اندازه ورزش شدید بر بهبود حافظه موثر نیست. این مطالعه نشان میدهد تناسب اندام رابطه مستقیمی بر بهبود عملکرد حافظه دارد. نتایج این مطالعه در نشریه Applied Physiology, Nutrition and Metabolism منتشر شده است.
به اطلاع کلیه شهروندان محترم می رساند از اول آبان ماه سال 1398 بطور 24 ساعته متخصصین زنان و زایمان در بیمارستان بین المللی قائم (ع) آماده پذیرش و درمان بیماران محترم می باشند.
همچنین مدیریت بیمارستان جهت ترویج زایمان طبیعی تخفیف ویژه برای زایمان طبیعی بار اول در نظر گرفته است.
ایرنا: محققان دانشگاه گلف در کانادا برای اولین بار نشان دادند گیاه آووکادو دربرگیرنده ترکیباتی است که مانع فرایندهای سلولی منجر به ایجاد دیابت میشوند. این ترکیبات همچنین در کاهش وزن نقش دارند.
محققان توانستند یک مولکول چربی موسوم به Avocatin B یا به اختصار AvoB را شناسایی کنند که تنها در آووکادو وجود دارد و موجب کاهش اکسیداسیون ناقص در عضلات اسکلتی و پانکراس میشود و در نتیجه مقاومت در برابر انسولین را کاهش میدهد. در بررسیهای اولیه مشخص شد این ترکیبات بدون هرگونه آثار منفی بر کلیه، کبد یا عضلات، جذب خون میشوند.
محققان گروهی از موشهای آزمایشگاهی را با استفاده از رژیم غذایی چرب به مدت ۸ هفته تغذیه کردند تا موجب چاقی و مقاومت آنها در برابر انسولین شوند. در طول ۵ هفته بعد نیز VoB را به غذای نیمی از موشها افزودند. در نتیجه این آزمایش مشخص شد، وزن موشهایی که AvoB را دریافت کردند در مقایسه با گروه دیگر بسیار کمتر است و حساسیت آنها نسبت به انسولین نیز بیشتر است. در واقع بدن این موشها در واکنش به انسولین بهتر از گروه دیگر قادر به جذب و سوزاندن گلوکز خون بوده است.
در آزمایشات انسانی، AvoB به شکل مکمل غذایی در اختیار گروهی از داوطلبان با رژیم غذایی متداول غربی قرار گرفت. در این آزمایشات مشخص شد AvoB بدون هرگونه عوارض جانبی بر کلیه، کبد یا عضلات اسکلتی در بدن جذب میشود. همچنین مصرف این مکمل موجب کاهش وزن داوطلبان شد. اکنون محققان در تلاشند تا آزمایشات بالینی را بهمنظور بررسی میزان اثرگذاری AvoB بر درمان بیماریهای متابولیک به انجام رسانند. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Molecular Nutrition and Food Research منتشر شده است.
ایسنا: دو مطالعه از دانشگاه کلمبیا و کالج پادشاهی لندن بر اهمیت نظارت بر روان مادر در دوران بارداری به دلیل تاثیراتی که میتواند روی جنسیت و رشد مغز جنین بگذارد، تاکید دارند.
دو مطالعه جدید، تأثیر استرس مادر در دوران بارداری بر رشد کودک را برجسته میکند. این تحقیقات، همبستگی شدیدی بین میزان تحمل استرس مادر در دوران بارداری و تعدادی از تاثیرات روی جنین از جمله رشد مغز جنین، خطر زایمان زودرس و حتی جنسیت نوزاد یافتهاند.
مطالعه اول توسط دانشمندان کالج پادشاهی لندن انجام شده است که بزرگترین تحقیق انجام شده در مورد رابطه بین تحمل استرس مادر و رشد مغز نوزاد است. این تحقیق ۲۵۱ نوزاد متولد شده را بررسی کرده و با مقایسه اسکنهای مغزی آنها، میزان رشد ماده سفید مغز آنها را با سطوح و نمرات استرس محاسبه شده توسط پرسشنامه تکمیل شده توسط مادران بررسی کرده است.
ماده سفید (White matter) یکی از بخشهای سیستم عصبی مرکزی است. سیستم عصبی مرکزی از دو ناحیه ماده سفید و ماده خاکستری تشکیل شده است. این ماده بخش اصلی مغز و بخش سطحی نخاع را تشکیل میدهد و بهطور عمده از سلولهای گلیال و آکسونهای میلینه تشکیل شده است. این آکسونها پیامها را از مخ به سایر بخشهای سیستم عصبی منتقل میکنند. در ماده سفید بهجز بافت چربی، مویرگها و عروق مشاهده میشوند و فسفولیپیدها نیز در ماده سفید فراوان هستند.
"الکساندرا لوتارسکو"، محقق اصلی این مطالعه میگوید: ما دریافتیم در مادرانی که در دوران بارداری و در دوره قبل از تولد استرس بیشتری متحمل شدهاند، ماده سفید مغز نوزادان آنها تغییر یافته است.
مشخص شد که رشد مغز نوزادهایی که مادرانشان در دوران بارداری استرس زیادی داشتهاند، تغییر میکند. ماده سفید بهویژه در منطقهای به نام "آنسینات فاشیکولوس" کاهش مییابد. در این مرحله مشخص نیست که چه عواقب ناشی از پیشرفت غیر طبیعی در فاشیکولوس پیش میآید، اما پیوندهای بالقوهای با اضطراب، آلزایمر، افسردگی و حتی اسکیزوفرنی دارد.
دومین مطالعه جدید که اخیراً منتشر شده است، توسط تیمی از محققان دانشگاه کلمبیا انجام شده و به طور اختصاصی در آن سعی شده است تا انواع مختلف استرسهای دوران بارداری دستهبندی شود و مشخص کنند که آنها چگونه میتوانند موجب پیامدهای مختلف روی نوزاد شوند.
۱۸۷ زن در طول بارداریشان با استفاده از پرسشنامهها، خاطرات و ارزیابیهای بدنی تحت نظارت قرار گرفتند. در طول مطالعه سه دستهبندی برای استرس مشخص شد: ۱. استرس روانی شامل سطح بالایی از اضطراب و افسردگی از نظر بالینی. ۲. استرس جسمی که شامل فشار خون بالا و دریافت کالری بیش از حد است. ۳. وضعیت بدون استرس و سلامت.
یکی از یافتههای جالب این تحقیق این بود که سطح بالای استرس روحی و روانی در دوران بارداری به طور چشمگیری شانس تولد نوزاد دختر را افزایش میدهد. به طور کلی نسبت تولد پسر به دختر تقریباً ۱۰۵ به ۱۰۰ است، اما این نسبت در شرایط استرس فیزیکی ۹ به ۴ و در شرایط استرس روانی ۲ به ۳ میشود.
"کاترین مونک"، سرپرست این مطالعه گفت: محققان این الگو را پس از حوادث اجتماعی مانند حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در شهر نیویورک بررسی کردهاند و دریافتهاند که پس از وقوع آن تعداد نسبی تولد پسر نسبت به دختر کاهش یافته است. مطالعات ما نشان داده است که پسرها نسبت به محیطهای نامطلوب دوران بارداری آسیبپذیرتر هستند و زنان پر استرس کمتر پسر به دنیا میآورند. در مطالعه کلمبیا مشخص شد استرس جسمی همچنین با افزایش تولد زودرس و کاهش ضربان قلب جنین ارتباط دارد. عوارض تولد در گروه استرس روانی بالاتر هم بود.
هر دو این مطالعات جدید به طور خاص تنها بر اینکه چه مکانیسمهایی میتوانند باعث ایجاد این اثرات در جنین شوند، متمرکز نشدهاند. "کاترین مونک" میگوید: تحقیقات روی حیوانات نشان میدهد هورمونهای استرس مانند کورتیزول میتوانند مستقیماً بر رشد جنین تأثیر بگذارند. استرس همچنین میتواند بر سیستم ایمنی مادر تأثیر بگذارد و منجر به تغییراتی شود که بر رشد عصبی و رفتاری در جنین تأثیر میگذارد. آنچه از مطالعه ما مشخص است، این است که سلامت روان مادر نه تنها برای مادر بلکه برای فرزند آینده او نیز اهمیت دارد.
هر دو گروه از دانشمندان موافق تأکید بیشتر بر سلامت روانی مادر در دوران بارداری هستند. "الکساندرا لوتارسکو" تأثیر استرس مادران بر رشد جنین را چنان قوی میداند که میگوید: سلامت روان در دوران بارداری باید بخش عمدهای از برنامه یک مادر قبل از تولد نوزاد باشد. ارائهدهندگان خدمات قبل از تولد باید بدانند که مهم است که در مورد استرس مادرها بیشتر بیندیشیم و ما باید از مادرانی که استرس دارند حمایت کنیم. این کار نه تنها به مادر کمک میکند، بلکه ممکن است از اختلال در رشد مغز در نوزاد جلوگیری کند و به طور کلی نتایج را بهبود بخشد.
مطالعه کالج پادشاهی لندن در مجله Biological Psychiatry و مطالعه دانشگاه کلمبیا در مجله PNAS منتشر شده است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردانی که سطوح تستوسترون بالاتری دارند، ۱۸ درصد بیشتر از سایرین است.
نتایج یک مطالعه که بر روی بیش از ۲۰۰ هزار مرد انگلیسی انجام شد نشان داد که با استفاده از اندازهگیری سطح دو هورمون تستوسترون و IGF-۱، از طریق یک آزمایش خون ساده، میتوان خطر ابتلا به سرطان پروستات را در مردان پیشبینی کرد.
احتمال ابتلا به سرطان پروستات در مردانی که بیشترین میزان تستوسترون را در خون خود داشتند در مقایسه با مردانی که کمترین میزان از این هورمون در خونشان وجود داشت، ۱۸ درصد بیشتر بود.
به علاوه، مردانی که بالاترین سطح هورمون IGF-۱ را داشتند ۲۵ درصد بیشتر از مردانی که نمونه خونشان از وجود کمترین سطح این هورمون حکایت داشت، در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار داشتند.
کارشناسان سلامت بر این باورند که بالا بودن این دو هورمون زنگ خطر ابتلا به سرطان پروستات است؛ زیرا این هورمونها رشد سلولها را در عضو پروستات تحریک میکنند که در تمام طول عمر یک مرد به رشد خود ادامه میدهد. وقتی سلولهای پروستات سریعتر رشد کرده و تکثیر شوند، احتمال بروز خطا در کد ژنتیکی آنها بیشتر میشود و این سلولهای جهش یافته تکثیر شده و سرطان ایجاد میکنند. احتمال این که در آینده برای پایین آمدن سطح این هورمونها به مردان دارویی تجویز شود، وجود ندارد زیرا ممکن است عوارض جانبی ناخواستهای را به همراه داشته باشد. با این حال یافتههای این مطالعه که قرار است در کنفرانس موسسه ملی تحقیقات سرطان انگلستان در گلاسکو ارائه شود، حاکی از آن است که مردان میتوانند به طور طبیعی سطح این هورمونها را در بدن خود کاهش دهند.
به عنوان نمونه سطح هورمون IGF-۱ در مردانی که از رژیمهای غذایی وگان پیروی میکنند، پایینتر است؛ حقیقتی که میتواند شواهد به دست آمده حاکی از آن که مردانی که کمتر از محصولات لبنی استفاده میکنند، کمتر به سرطان پروستات دچار میشوند را توضیح دهد.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان دانشگاه وندربیلت در آمریکا نشان میدهد، رژیم غذایی حاوی فیبر بالا و ماست خطر بروز سرطان ریه را تا ۳۳ درصد کاهش میدهد.
فواید رژیم غذایی پرفیبر و ماست کم چرب و پروبیوتیک در مطالعات قبلی برای بیماریهای قلبی عروقی و دستگاه گوارش به اثبات رسیده است. تجزیه و تحلیل دادههای پزشکی ۱.۴ میلیون بزرگسال در آمریکا و اروپا نشان میدهد این رژیم غذایی برای جلوگیری از سرطان ریه نیز موثر است. این مطالعه نشان میدهد احتمال بروز سرطان ریه در افرادی که رژیم غذایی پر فیبر و ماست دارند، در مقایسه با افرادی که از این رژیم غذایی تبعیت نمیکنند، ۳۳ درصد کمتر است.
تاثیر فیبر و ماست بر کاهش سرطان ریه در تمام گروهها اعم از سیگاری و غیر سیگاری بدون درنظر گرفتن جنسیت صادق است. محققان وجود باکتریهای مفید پروبیوتیک را عامل کاهش خطر ابتلا به سرطان میدانند.
بر اساس آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، سرطان ریه علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان و دومین سرطان شایع است. از هر چهار مرگ ناشی از سرطان، یک مورد به دلیل سرطان ریه است. مطالعات نشان میدهد تشخیص و درمان سریع بیماری موثرترین روش در افزایش طول عمر بیمار است. سرطان ریه معمولا در افراد سالمند دیده میشود. از هر سه بیمار مبتلا به سرطان ریه، دو مورد بالای ۶۵ سال سن دارند و کمتر از دو درصد مبتلایان کمتر از ۴۵ سال سن دارند. میانگین سن مبتلایان ۷۰ سال است. از هر ۱۴ مرد یک نفر به سرطان ریه مبتلا میشود و این آمار در میان زنان، یک از ۱۷ زن است. نتایج این مطالعه در نشریه JAMA Oncology منتشر شده است.
ایرنا: محققان دانشگاه کالیفرنیا، سن دیهگو پستانک هوشمندی طراحی کردند که قادر است میزان قند خون نوزاد را با استفاده از بزاق اندازهگیری کند.
این پستانک هوشمند بر این اساس عمل میکند که میزان قند موجود در بزاق با قند موجود در جریان خون رابطه دارد. هنگامی که نوزاد پستانک را میمکد، مقداری از بزاق او از طریق یک لوله باریک به درون پستانک وارد میشود. درون این ابزار، آنزیمی که روی یک الکترود نواری قرار دارد، قند موجود در بزاق را به پالسهای الکتریکی ضعیف تبدیل میکند. این سیگنالها به طور بیسیم برای یک برنامه تلفن همراه ارسال میشوند و این برنامه با تجزیه و تحلیل سیگنال، مقدار قند موجود در خون نوزاد را اندازهگیری میکند.
در آزمایشات اولیه، این ابزار علاوه بر اندازهگیری قند خون نوزادان، تغییرات میزان قند خون داوطلبان بالغ مبتلا به دیابت نوع یک را نیز با دقت بالایی اندازه گیری کرد. ممکن است با بهبود این فناوری امکان اندازهگیری نشانگرهای زیستی مرتبط با سایر بیماریها نیز فراهم شود.
در حال حاضر برای اندازهگیری قندخون نوزادان با استفاده از یک شیوه غیرتهاجمی، چارهای جز مراجعه به بیمارستان و استفاده از حسگرهای پوستی وجود ندارد. این حسگرها گلوکز موجود در مایع بین سلولی پوست را اندازهگیری میکنند.
محققان امیدوارند در آینده نزدیک بتوانند از این فناوری هوشمند به عنوان یک شیوه غیرتهاجمی متداول برای اندازهگیری قند خون نوزادان بهره بگیرند. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Analytical Chemistry منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات جدید محققان دانشگاه اسلو در نروژ نشان میدهد مصرف افراطی همزمان ویتامینهای B6 و B12 خطر شکستگی لگن را تا ۵۰ درصد افزایش میدهد.
ویتامینها برای سلامتی ضروری هستند؛ ولی مصرف بیرویه برخی ویتامینها مضر است. محققان معتقدند مصرف ناکافی یا اضافی تمام مواد معدنی و ویتامینها مشکلاتی را برای سلامتی به همراه دارد. با توجه به اینکه مکملهای معدنی و ویتامین در سراسر دنیا بسیا محبوب هستند، محققان به بررسی تاثیر ویتامینها بر خطر شکستگی لگن پرداختند. در این راستا ویتامینهای گروه B، به ویژه B6 و B12 که در عملکرد بخشهای مختلف بدن تاثیر فراوانی دارند مورد توجه قرار گرفتند. محققان با بررسی اطلاعات شش هزار و ۸۳۷ نفر دریافتند خطر شکستگی استخوان لگن در افرادی که به طور افراطی ویتامینهای B6 و B12 مصرف میکنند بیشتر است.
این مطالعه با تمرکز بر داوطلبان زن نشان میدهد خطر شکستگی لگن در زنانی که به طور همزمان از مقادیر بالای این دو ویتامین استفاده میکنند، در مقایسه با زنانی که مصرف متعادلی دارند، ۵۰ درصد بیشتر است. در ادامه آمده است مصرف افراطی این ویتامینها معمولا توسط مکملها روی میدهد و رژیم غذایی ویتامینها را در حد متعادل در اختیار بدن قرار میدهد. این مطالعه بر مصرف افراطی همزمان این دو ویتامین تاکید دارد. محققان تاثیر این ویتامین بر هورمونها را دلیل این عارضه میپندارند. نتایج این مطالعه در نشریه JAMA Network Open منتشر شده است.
خبرگزاری مهر: مطالعه جدید نشان می دهد استرس مادر در زمان بارداری یا حتی قبل از بارداری می تواند بر رشد مغز جنین تاثیر گذارد.
در این مطالعه ۲۵۱ کودکی که زودهنگام متولد شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. شواهد نشان داد مادرانی که در دوره بارداری شان استرس بیشتری تجربه کرده بودند مجرای ماده سفید مغزشان رشد معیوبی بود.
مادران پرسشنامه ای را تکمیل کردند که از آنها در مورد تجربه شان از وقایع استرس زا نظیر شرایطی کوتاه مدت همچون تغییر منزل یا شرکت در یک آزمون یا عوامل استرس زا شدیدتر نظیر طلاق و جدایی پرسیده شده بود. براساس تعداد عوامل استرس زا تجربه شده به این زنان نمره داده شد.
محققان با استفاده از تکنیک تصویربرداری پزشکی به بررسی ساختار ماده سفید مغز هم پرداختند.
«الکساندرا لاتارسکیو»، پژوهشگر ارشد از کالج لندن کینگ، در این باره می گوید: «ما دریافتیم مادرانی که قبل از بارداری و در طول بارداری استرس بیشتری داشتند، ماده سفید مغز کودک شان تغییر یافته بود.»
سلامت روانی بد مادران در طول بارداری پیامدهای نامساعدی برای نوزاد دارد که از آن جمله می توان به تولد زودهنگام یا وزن کم در زمان تولد اشاره کرد.
ایرنا: محققان آمریکایی در جریان مطالعهای یک ارتباط قابل توضیح برای ردیابی مکانیزم میان یک ناهنجاری ژنتیکی و برخی انواع سندرم مرگ ناگهانی نوزاد کشف کردهاند.
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن که این مطالعه را انجام داده اند، می گویند: عامل ژنتیک میتواند در بروز برخی از موارد سندرم مرگ ناگهانی نوزاد که به مرگ سالانه ۳۰۰۰ نوزاد منجر میشود نقش داشته باشد. به گفته محققان، نوزادان با ناهنجاری ژنتیکی نمیتوانند لیپیدهای موجود در شیر را تجزیه کنند و زمانیکه تنها چند ماه از تولدشان نگذشته به دلیل حمله قلبی جان خود را از دست میدهند. لیپیدها دسته ای از مولکول ها هستند که شامل چربی ها ، کلسترول و اسیدهای چرب می شوند.
به گفته این محققان چندین عامل برای سندرم مرگ ناگهانی نوزاد وجود دارد. همچنین برخی از این عوامل محیطی هستند اما در این مطالعه، عامل ژنتیکی موثر در بروز این سندرم مورد مطالعه قرار گرفت. در این مورد خاص این سندرم ناشی از نارسایی در آنزیمی است که چربی را تجزیه میکند. در این شرایط سلولهای قلب نوزاد نمیتواند چربی را به درستی به مواد مغذی تبدیل کند که همین امر موجب انباشت چربی فرآوری نشده میشود و عملکرد قلب را مختل می کند.
طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از امراض آمریکا سالانه حدود ۳۵۰۰ نوزاد در این کشور دچار مرگ ناگهانی و غیرمنتظره میشوند. موارد مرگ ناگهانی و غیرمنتظره نوزادان شامل سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، خفگی در خواب و مرگ بر اثر عوامل ناشناخته میشود.
ایرنا: پژوهشگران آمریکایی ادعا میکنند، واکسنی ساختهاند که نه تنها مانع از عود سرطان سینه و تخمدان میشود بلکه از همان ابتدا از ایجاد آنها جلوگیری میکند. این واکسن تا هشت سال آینده در دسترس خواهد بود.
به گزارش مجله فوربس، این واکسن با تحریک سازوکار دفاعی طبیعی سیستم ایمنی بدن برای چسبیدن به سلولهای سرطانی و از بین بردن آنها استفاده میکند.
تحقیقات پژوهشگران مِیو کلینیک فلوریدا بر روی این واکسن در مراحل اولیه است و هنوز دستکم سه سال زمان میبرد تا فاز سوم آزمایشات این واکسن در دسترس حجم بالای بیماران قرار گیرد.
کیث ناتسون محقق بالینی مِیو کلینیک در این باره میگوید: «میدانیم که (این واکسنها) خطری ندارند. میدانیم که برای مبارزه با سرطان، سیستم ایمنی بدن را تحریک میکنند. میدانیم که تاثیر مثبتی بر روی سرطانهای تخمدان و سینه داشتهاند. به جز سوزش و دردی مشابه با درد ناشی از تزریق واکسن آنفلوانزا، هیچ عارضه جانبی که مشکل ساز شود نیز، مشاهده نشده است. حال باید سازمان غذا و داروی آمریکا را به واسطه آزمایشات بالینی موشکافانه در مورد آنچه ما میبینیم متقاعد کنیم.»
به گفته ناتسون، وقتی دچار سرماخوردگی یا چیزی شبیه آن میشوید، بدنتان واکنشی ایمنی میدهد که الزاما از بروز این بیماری جلوگیری نمیکند اما آن را دور نگه میدارد و به از بین بردن آن کمک میکند.
محققان مِیوکلینیک نیز همین طرح را در مورد سرطان به کار گرفتهاند و به دنبال ساختن واکسنی هستند که به سیستم ایمنی فرد یاد میدهد تا به سلولهای سرطانی حمله کند.
ایرنا: محققان دانشگاه برگن واقع در نروژ، دریافتند افزایش وزن قبل از ۴۰ سالگی موجب افزایش قابل توجه خطر ابتلا به سرطان میشود.
بر اساس این تحقیقات اضافهوزن قبل از ۴۰ سالگی موجب افزایش ۷۰ درصدی خطر سرطان مخاط رحم در زنان، افزایش ۵۸ درصدی خطر ابتلا به سرطان سلولهای کلیوی در مردان، افزایش ۲۹ درصدی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در مردان و افزایش ۱۵ درصدی خطر ابتلا به سرطانهای مرتبط با چاقی در هر دو جنس میشود.
محققان در این مطالعه تلاش کردند تا میزان، مدت و زمان افزایش وزن و چاقی و ارتباط آن را با ابتلا به سرطان مورد ارزیابی قرار دهند. در این تحقیقات داوطلبان حداقل دو مرتبه با فواصل زمانی مختلف در یک دوره زمانی ۱۸ ساله مورد آزمایش قرار گرفتند.
افرادی که در اولین یا دومین ارزیابی مبتلا به اضافه وزن (با شاخص توده بدن بالاتر از ۳۰) بودند، بیش از داوطلبان عادی در معرض خطر ابتلا به سرطانهای مرتبط با چاقی قرار داشتند. در واقع خطر ابتلا به این نوع سرطانها در میان مردان به میزان ۶۴ درصد و در میان زنان به میزان ۴۸ بالاتر بود.
به اعتقاد محققان، اجتناب از افزایش وزن یک استراتژی مناسب برای حفظ سلامت عمومی و کاهش خطر ابتلا به سرطان است. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه International Journal of Epidemiology منتشر شده است.
سلامت نیوز: محققان دریافتهاند که رنگدانه موجود در گوجه فرنگی کیفیت اسپرم در مردان را بهبود میبخشد.
" لیکوپن" یک رنگدانه قرمز رنگ است که به طور طبیعی در "گوجه فرنگی" وجود دارد. پیش از این محققان به خاصیت زیاد این ماده پی برده بودند، ولی به تازگی چیزهای جدیدی راجع به آن کشف کردهاند. محققان دریافتهاند که ماده "لیکوپن" میتواند کیفیت اسپرم را هم به طرز چشمگیری بهبود ببخشد. این یافته، نتیجه مطالعهای است که توسط محققان دانشگاه "شفیلد" انگلیس انجام شده است و ۶۰ مرد در سنین ۱۹ تا ۳۰ سال را مورد بررسی قرار داده است.
نیمی از مردان به مدت ۱۲ هفته، روزانه یک قرص مکمل خوردند که در آن لیکوپن وجود داشت. نیمه دیگر این داوطلبان هم در این مدت دارونما مصرف کردند. نه داوطبان و نه محققان پروژه نمیدانستند که کدام یک از افراد دارونما مصرف کردهاند یا کدام یک خود قرص مکمل را استفاده کردهاند.
زمانیکه نمونه اسپرم این افراد دریافت شد، در پایان هفته دوازدهم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به این ترتیب محققان دریافتند، داوطلبانی که "لیکوپن" مصرف کردند، در اسپرم موجود در بدن خود دچار بهبود کیفیت شدهاند. این بهبود کیفیت شامل قابلیت حرکت، اندازه و شکل اسپرم بود.
"آلن پیسی" محقق ارشد پروژه اظهار کرد: ما واقعا انتظار نداشتیم که در پایان مطالعه چنین تغییراتی را شاهد باشیم. ما برای انجام اندازهگیریهای پروژه از یک سیستم رایانهای استفاده کردیم که خطاهای انسانی در آن وجود نداشته باشد. قرار است در گام بعدی پروژه، مردانی که مشکل باروری دارند، بررسی شوند. مکانیسم عمل این ماده طبیعی هنوز مشخص نیست، ولی احتمالا اثر آنتیاکسیدانی قوی آن باعث میشود که از اسپرمها در برابر صدمات ناشی از اکسیداسیون محافظت کند.
خبرگزاری مهر: محققان دریافتند مادرانی که در زمان بارداری دچار تهوع صبحگاهی شدید می شوند کودک شان ۵۳ درصد بیشتر با احتمال ابتلا به اختلال اوتیسم مواجه است.
تهوع صبحگاهی شدید در کمتر از ۵ درصد بارداری ها روی می دهد. در این حالت، زنان دچار حالت تهوع شدید شده و قادر به تحمل مصرف غذا و مایعات نیستند. این مشکل می تواند منجر به کم آبی خطرناک و تغذیه ناکافی در طول بارداری شود و در نتیجه در رشد بلندمدت مغز و اعصاب کودک اختلال ایجاد می شود.
«دریوس گتاهان»، سرپرست تیم تحقیق از موسسه تحقیقاتی ساوترن کالیفرنیا، در این باره می گوید: «این مطالعه حائز اهمیت است چراکه کودکان متولدشده از مادران دچار تهوع صبحگاهی در زمان بارداری با افزایش ریسک ابتلا به اوتیسم مواجه هستند. آگاهی از این رابطه موجب ایجاد فرصت برای تشخیص زودهنگام و اقدام در مورد کودکان در معرض ریسک بالا اوتیسم می شود.»
محققان در این مطالعه، گزارشات الکترونیک سلامت حدود ۵۰۰ هزار زن باردار و کودک شان را که بین سال های ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۴ در کالیفرنیا جنوبی به دنیا آمده بودند را بررسی کردند. طبق نتایج این مطالعه، قرارگیری در معرض تهوع صبحگاهی با ریسک اوتیسم، بدون توجه به شدت بیماری مادر، مرتبط است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه نشان میدهد، افرادی که بیشتر غذاهای خانگی میخورند، مقادیر کمتری از مواد شیمیایی مرتبط با ابتلا به سرطان و ناباروری در بدن خود دارند.
این مطالعه که توسط محققان «موسسه سایلنت اسپرینگ» انجام شد، نشان داد، افرادی که غذاهای خانگی مصرف میکنند، در بدن خود کمتر از این مواد شیمیایی به نام PFAS دارند.
این مواد شیمیایی در بسیاری از مناطق محیط اطراف ما پیدا شده و وارد غذای ما میشوند .اما درست کردن غذا در خانه باعث میشود که انسان کمتر در معرض این مواد شیمایی قرار گیرد و به انسان کمک میکند تا از خود در برابر ابتلا به برخی سرطانها و مشکلات مرتبط با تیروئید محافظت کند؛ در عین حال درست کردن غذا در خانه به انسان اطمینان میدهد که مواد مغذی بیشتری دریافت میکند.
قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی که در محیط زیست یا بدن تجزیه نمیشوند، با باروری ضعیفتر، کلسترول بالاتر، اختلالات هورمونی و سیستم ایمنی بدن، کلسترول بالاتر و خطرات بالاتر سرطان ارتباط داشتهاند.
این مواد شیمیایی در بسیاری از خوراکیها یافت میشوند اما میزان فراوانی آنها از یک محصول به محصول دیگر برابر نیست. بنابراین شیمیدانان موسسه «سایلنت اسپرینگ» با استفاده از اطلاعات بیش از ۱۰ هزار آمریکایی در خصوص عادات غذا خوردن و سطح PFAS در خون آنها به بررسی کشف بدترین و بهترین الگوی غذا خوردن برای قرار گرفتن در معرض PFAS پرداختند.
این مطالعه نشان داد افرادی که بیشتر در رستورانها غذا میخوردند سطوح PFAS بیشتری در بدن خود داشتند. بر اساس نتایج این مطالعه درست کردن غذا در خانه بهترین الگوی غذایی برای کاهش سطح قرار گرفتن انسان در معرض این مواد شیمایی است.
سلامت نیوز: مطالعات جدید محققان کالج سلطنتی لندن نشان میدهد، استرس مادر در دوران قبل از بارداری و بارداری، بر رشد مغز کودک تاثیر میگذارد.
محققان برای مطالعه تاثیر استرس مادر در دوران پیش از بارداری و بارداری بر رشد مغز کودک، ۲۵۱ کودک نارس را مورد مطالعه قرار دادند.
به گزارش پایگاه خبری مدیکال اکسپرس،بر اساس این مطالعه، رشتههای عصبی ماده سفید مغز که uncinate fasciculus نام دارد، در نوزادانی که مادر در دوران بارداری و پیش از آن دچار استرس بوده، دچار اختلال میشود.استرسهای وارد شده به مادران به دلایل مختلفی از جمله طلاق و جدایی، فشارهای روزمره اقتصادی، فشار ناشی از شغل و درس، عوامل محیطی و مشکلات خانوادگی میتواند باشد.در این مطالعه، مغز کودکان توسط یک روش تصویربرداری به نام تانسور دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت که به طور خاص برای بررسی ساختار ماده سفید مورد استفاده قرار میگیرد. نتایج نشان میدهد ماده سفید مغز نوزادانی که مادرشان در دوران بارداری و پیش از آن استرس داشته، دچار تغییر میشود.این مطالعه تاثیر سلامت روانی مادر بر رشد جنین را بیش از پیش تایید میکند.نتایج این مطالعه در نشریه Biological Psychiatry منتشر شده است.
سلامت نیوز: مطالعات جدید محققان کالج سلطنتی لندن نشان میدهد، استرس مادر در دوران قبل از بارداری و بارداری، بر رشد مغز کودک تاثیر میگذارد.
محققان برای مطالعه تاثیر استرس مادر در دوران پیش از بارداری و بارداری بر رشد مغز کودک، ۲۵۱ کودک نارس را مورد مطالعه قرار دادند.
به گزارش پایگاه خبری مدیکال اکسپرس،بر اساس این مطالعه، رشتههای عصبی ماده سفید مغز که uncinate fasciculus نام دارد، در نوزادانی که مادر در دوران بارداری و پیش از آن دچار استرس بوده، دچار اختلال میشود.استرسهای وارد شده به مادران به دلایل مختلفی از جمله طلاق و جدایی، فشارهای روزمره اقتصادی، فشار ناشی از شغل و درس، عوامل محیطی و مشکلات خانوادگی میتواند باشد.در این مطالعه، مغز کودکان توسط یک روش تصویربرداری به نام تانسور دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت که به طور خاص برای بررسی ساختار ماده سفید مورد استفاده قرار میگیرد. نتایج نشان میدهد ماده سفید مغز نوزادانی که مادرشان در دوران بارداری و پیش از آن استرس داشته، دچار تغییر میشود.این مطالعه تاثیر سلامت روانی مادر بر رشد جنین را بیش از پیش تایید میکند.نتایج این مطالعه در نشریه Biological Psychiatry منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان انجمن قلب آمریکا نشان میدهد خواب کمتر از شش ساعت برای مبتلایان به حمله قلبی، دیابت، فشار خون بالا و سکته مغزی بسیار مضر است.
این مطالعه نشان میدهد خواب کمتر از شش ساعت در شب در افراد میانسال و سالمند مبتلا به بیماری های قلبی، دیابت، فشار خون بالا و سکته مغزی، احتمال بروز سرطان و مرگ زودرس را افزایش میدهد. خواب با کیفیت و کافی برای افرادی با شرایط مذکور نقش محافظتی دارد.
این مطالعه با بررسی اطلاعات پزشکی و بهداشتی هزار و ۶۰۰ داوطلب ۲۰ تا ۷۴ ساله نشان میدهد افراد مبتلا به دیابت یا فشار خون که در شب کمتر از شش ساعت میخوابند، دو برابر بیشتر در معرض مرگ ناشی از حمله قلبی و سکته مغزی قرار دارند و افراد مبتلا یه حمله قلبی و سکته مغزی که خواب کمتر از شش ساعت دارند، سه برابر بیشتر در معرض مرگ ناشی از سرطان قرار دارند. خواب کافی و با کیفیت با تعادل هورمونی و مکانیسمهای سوخت و ساز نقش مهمی در سلامت دارد. نتایج این مطالعه در نشریه American Heart Association منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان دانشگاه کویینزلند در استرالیا نشان میدهد زنانی که قبل از پنجاه سالگی دچار یائسگی میشوند، در معرض بیماریهای قلبی عروقی قرار دارند.
یائسگی زودرس زنان را در معرض بیماریهایی از جمله حمله قلبی، سکته مغزی یا آنژین قلبی قرار میدهد. آنژین قلبی به حالتی گفته میشود که بیمار به دلیل مشکل در شریانهای کرونر دچار درد در ناحیه قفسه سینه شود. این مطالعه با بررسی اطلاعات پزشکی بیش از ۳۰۰ هزار زن نشان میدهد زنانی که قبل از ۴۰ سالگی یائسه میشوند، دو برابر بیشتر از زنانی که در سن طبیعی یائسه شوند، در معرض بیماریهای قلبی عروقی قرار دارند.
در ادامه آمده است: یائسگی در سنین ۴۰ تا ۴۴ سالگی، احتمال بیماریهای قلبی را ۴۰ درصد افزایش میدهد. سیگار، اضافه وزن و چاقی و سطح تحصیلات آکادمیک پایین نیز به این احتمال دامن میزند.
غربالگری منظم بیماریهای قلبی، پیروی از رژیم غذایی سالم، اجتناب از استرس، کاهش وزن و ورزش منظم برای زنانی که دچار یائسگی زودرس میشوند، ضروری است. بیماریهای قلبی عروقی مهمترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان است. نتایج این مطالعه در نشریه The Lancet Public Health منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان نشان میدهد، برخلاف تصور عموم نوشیدنیهای صد درصد طبیعی شیرین نیز میتوانند احتمال بروز دیابت را افزایش دهند و نباید در مصرف آنان افراط شود.
تاثیر آبمیوههای مصنوعی بر دیابت در مطالعات قبلی تایید شده است؛ ولی اکثر افراد بر این باورند که نوشیدنیهای صد درصد طبیعی شیرین تاثیری بر دیابت ندارند؛ در حالیکه مطالعات جدید نشان میدهد این تصور کاملا غلط است.
این مطالعه که توسط محققان دانشکده بهداشت هاروارد در بوستون و دانشگاه فودان در شانگهای چین صورت گرفته، نشان میدهد آبمیوههای طبیعی شیرین نیز میتوانند احتمال ابتلا به دیابت را به میزان ۱۶ درصد افزایش دهند. محققان به افراد مبتلا به دیابت توصیه میکنند تمام نوشیدنی شیرین اعم از طبیعی و مصنوعی را با آب، قهوه و چای جایگزین کنند.
دیابت به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف انسولین بوجود میآید. انسولین مادهای است که توسط لوزالمعده تولید میشود و نقش آن استفاده از قند به عنوان عظیم ترین منبع انرژی بدن است. قند خون بالا به مرور زمان بر تمام ارگانهای بدن تاثیر میگذارد و منجر به بیماریهای قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه، نابینایی، ناتوانی جنسی و عفونتهای منتهی به نقص عضو میشود.
در این مطالعه آمده است، گرچه آبمیوههای طبیعی حاوی مواد مغذی فراوانی هستند؛ ولی نباید در مصرف آن افراط شود. نتایج این مطالعه در نشریه Diabetes Care منتشر شده است.
ایرنا: بر اساس مطالعات جدید محققان کمبریج کاهش وزن به میزان ۱۰ درصد در سالهای اولیه تشخیص دیابت نوع دو میتواند این بیماری را به سمت بهبودی سوق دهد.
دیابت نوع دو یک وضعیت متابولیکی است که در آن بدن به دلایل مختلف قادر به فرآیند پردازش گلوکز نیست و به همین دلیل قند خون به طور مستمر بیش از حد نرمال است. معمولا کنترل این بیماری با دارو و رژیم غذایی صحیح و فعالیت بدنی منظم صورت میگیرد.
مطالعات جدید محققان کمبریج نشان میدهد کاهش کالری مصرفی و به تبع آن کاهش وزن تاثیر فوقالعادهای در کنترل دیابت دارد و کاهش ۱۰ درصدی وزن در سالهای نخست تشخیص دیابت میتواند این بیماری را به بهبودی نزدیک کند. این مطالعه با بررسی ۸۶۷ بیمار مبتلا به دیابت نوع دو در سنین ۴۰ تا ۶۹ سال در یک دوره پنج ساله صورت گرفته است.
بر اساس مطالعه دیگری که در سال ۲۰۱۶ صورت گرفت، کاهش مصرف کالری به میزان ۶۲۴ تا ۷۰۰ کیلوکالری در روز به مدت هشت هفته، بهبود قابل ملاحظهای در سطح قند خون و سایر شرایط ناشی از دیابت حاصل میکند. بر اساس این مطالعه کاهش وزن قادر به معکوسکردن پیشرفت بیماری دیابت است. نتایج این مطالعه در نشریه Diabetic Medicine منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات اخیر نشان میدهد قرار گرفتن در معرض شدید سموم دفع آفت احتمال بروز حمله قلبی و سکته مغزی را تا ۴۵ درصد افزایش میدهد.
این مطالعه با بررسی اوضاع بهداشت و سلامت سه دهه داوطلبان مرد نشان میدهد احتمال بروز حمله قلبی و سکته مغزی در افرادی که در معرض شدید سموم دفع آفت قرار دارند، نسبت به افرادی که چنین شرایطی را ندارند، ۴۵ درصد بیشتر است.
این مطالعه که توسط محققان دانشگاه هاوایی صورت گرفته، بر استفاده از تجهیزات محافظتی شخصی از قبیل ماسک و غربالگری بیماریهای قلبی در افرادی که به دلیل شغلشان در معرض این سموم قرار دارند تاکید میکند.
از آنجا که سموم دفع آفت نیمهعمر کوتاهی دارند، اثرات آن بر سلامتی در سالهای پس از مصرف بروز میکند و ممکن است علائم بیماری ۱۰ سال پس از مشاهده شوند. این مطالعه تاثیر سلامت حشرهکشها بر مردان را مورد بررسی قرار داده و ممکن است این نتایج در مورد زنان متفاوت باشد. نتایج این مطالعه در نشریه American Heart Association منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات محققان دانشگاه ساری در انگلیس نشان میدهد یک آنتی اکسیدان طبیعی موجود در چای سبز قادر به نابودی باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک است.
بر اساس این مطالعه یک ترکیب شیمیایی به نام اپیکالوکتشین یا به اختصار EGCG که در چای سبز به وفور یافت میشود، قادر به بازیابی فعالیت یک آنتیبیوتیک رایج به نام آزترونام است. این آنتی بیوتیک برای درمان عفونتهای ناشی از باکتری Pseudomonas aeruginosa مورد استفاده قرار میگیرد. این باکتری عامل طیف وسیعی از عفونتهای جدی دستگاه تنفسی و جریان خون است که در سالهای اخیر نسبت به گروه اصلی آنتی بیوتیکها مقاوم شده اند. مطالعات اخیر محققان دانشگاه ساری نشان میدهد ترکیب EGCG و آزترونام قادر به نابودی این باکتری مقاوم به دارو است.
مقاومت ضد میکروبی به مقاومت یک میکروارگانیسم (شامل باکتری، قارچ، ویروس و انگل) در برابر داروهای ضد میکروبی، برای درمان عفونت ناشی از آن گفته میشود. زمانی که این میکروارگانیسمها نسبت به داروهای ضد باکتری، ضد قارچ و ضد ویروس مقاوم شوند، داروهای استاندارد بی اثر میشوند، عفونت در بدن باقی میماند و به راحتی منتقل میشود.
درمان بسیاری از بیماریهای کشنده مانند سل، فقط با آنتی بیوتیک امکانپذیر است و همین یک مورد نشان میدهد مقاومت در برابر این گروه درمانی تا چه اندازه میتواند خطرناک باشد. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، نسبت بالایی از باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک که سبب عفونتهای شایعی مانند عفونتهای دستگاه ادراری، ذاتالریه و عفونتهای خون میشوند، وجود دارند. ناکارا بودن دارو نسبت به عفونت به معنای افزایش نرخ ناتوانی و مرگ و تحمیل هزینههای هنگفت در حوزه بهداشت است.
تحقیقات گستردهای به منظور راهکار مقاومت در برابر آنتیبیوتیک در سراسر جهان وجود دارد. محققان امیدوارند با ترکیب EGCG با سایر آنتیبیوتیکهای رایج بتوان کارایی این داروها را بازیابی کرد. نتایج این مطالعه در نشریه Medical Microbiology منتشر شده است.
سلامت نیوز: در تازهترین مطالعات محققان ریشه برخی از بیماریها در کودکان، کمخونی مادران در دوران بارداری تشخیص داده شده است. اگر مادران باردار طی 9 ماه بارداری با کمخونی مواجه باشند ممکن است کودکانشان به بیماریهایی چون اوتیسم یا اختلال ADHD (بیشفعالی) مبتلا شوند.
محققان سوئدی 500 هزار مادر را در سالهای 1987 تا پایان 2010 پایش کردند و به این نتیجه رسیدند که آهن خون قبل از 30 هفته در رشد مغز جنین موثر است و مادرانی که طی 31 هفته بارداری با کمخونی مواجهند احتمال مبتلا شدن کودکانشان به اوتیسم بیشتر است.
هر زن بالغ روزانه 15 میلی گرم آهن نیاز دارد البته این میزان در دوران بارداری افزایش پیدا میکند چرا که این میزان اضافی آهن برای خونسازی در کودکان استفاده می شود؛ تحقیقات نشان داده که بیش از 20 درصد زنان باردار در جهان با مشکل کمخونی مواجهند. نتایج این پژوهش در مجله JAMA Psychiatry منتشر شده است.
ایرنا: محققان چینی در یک مطالعه متوجه شدند که سیر دارای سه پپتید فعال است که میتواند باکتری را از بین ببرد؛ این موضوع نشان میدهد که سیر میتواند جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیکها باشد. محققان دانشگاه «تیانجین» در چین که این مطالعه را انجام دادند، متوجه شدند سه پپتید فعال در سیر «لابا» (یک نوع سیر چینی) میتوانند منافذی روی سطح باکتریها ایجاد کنند، غشاهای آنها را از بین ببرند و باعث نشت محتوای سلول در داخل شوند که این موضوع مانع از رشد باکتریهایی مانند E. coli و S. aureus میشود.
محققان گفتند که پپتیدهای فعال موجود در سیر، فعالیت ضد باکتریایی بالایی با سمیت کم دارند و پایهای برای ابداع بیشتر داروهای طبیعی پپتیدی ضد میکروبی ارائه میدهد.
پپتیدها گروهی از ترکیبات به نام «پیام رسانهای شیمیایی» در حیوانات و گیاهان هستند که طیف وسیعی از عملکردهای زندگی مانند رشد، متابولیسم و باروری را تنظیم میکنند. یافتههای این مطالعه در مجله Food & Function منتشر شده است.
ایسنا: محققان آمریکایی بر اساس بررسیهای خود مشاهده کردند خوراکیهای سرشار از آهن میتوانند بر خاصیت ضدسرطانی گوجه فرنگی تاثیر منفی داشته باشد. نتایج بررسیها حاکی از آن است که آهن میزان جذب لیکوپن را به نصف کاهش میدهد. لیکوپن از کاروتنوئیدها به حساب میآید که سرشار از آنتیاکسیدان است و در گوجه فرنگی یافت میشود.
گوجه فرنگی حاوی خواص متعددی برای سلامت است که میتوان به تاثیر آن در جلوگیری از ابتلا به سرطان و فشار خون و کمک به حفظ سلامت قلب، پوست و چشمها اشاره کرد. اگرچه مصرف خوراکیهای سرشار از لیکوپن برای سلامت مفید است، همراه کردن آنها با مواد غذایی دیگر ممکن است خاصیت ضد سرطانی آنها را افزایش داده یا از بین ببرد.
به گفته محققان، بررسیها نشان میدهد مصرف مواد غذایی یا مکملهای سرشار از آهن ممکن است خاصیت لیکوپن را به نصف کاهش دهد. در این بررسی محققان آمریکایی تحقیقاتی را روی هفت مرد انجام داده تا مشخص شود تولید و جذب لیکوپن پس از وعدههای غذایی حاوی آهن یا فاقد آن، به چه صورت است. محققان اظهار داشتند: مصرف وعدههای غذایی حاوی آهن میتواند با گذشت زمان بر میزان جذب لیکوپن موجود در گوجه فرنگی تاثیر منفی داشته باشد.
خبرگزاری مهر: طبق نتایج مطالعه اخیر، رژیم غذایی کم چرب می تواند احتمال مرگ ناشی از سرطان پستان را کاهش دهد و روند پیشرفت دیابت و بیماری قلبی عروق کرونر را کُند نماید.
محققان عنوان می کنند رژیم غذایی کم چرب که همراه با افزایش مصرف میوه، سبزیجات و غلات است فواید بلندمدتی برای سلامت دارد.
دکتر «گارنت اندرسون»، عضو تیم تحقیق از بخش علوم بهداشت عمومی فرد هاچ واشنگتن، در این باره می گوید: «درحالیکه رژیم های غذایی زیادی دارای فواید کوتاه مدت نظیر کاهش وزن هستند، اما این مطالعه، تاثیرات بلندمدت رژیم غذایی کم چرب را برای سلامت اثبات می کند.»
محققان در این مطالعه، حدود 49 هزار زن یائسه را در آمریکا مورد بررسی قرار دادند تا دریابند که آیا الگوی رژیم غذایی کم چرب موجب کاهش خطر سرطان های پستان و کلورکتال (راست روده) و بیماری قلبی عروق کرونر می شود.
آنها دریافتند رژیم غذایی کم چرب، بعد از حدود 9 سال تغییر رژیم غذایی، تاثر قابل توجهی بر این مشکلات نداشت. اما بعد از مدت طولانی تر 20 سال، آنها به فواید چشمگیری دست یافتند.
آنها متوجه شدند رژیم غذایی کم چرب موجب کاهش 15 تا 35 درصدی مرگ به هردلیل بعد از تشخیص سرطان پستان، 13 تا 25 درصد کاهش دیابت و 15 تا 30 درصد کاهش بیماری قلبی عروق کرونر شد.
ایرنا: نتایج یک مطالعه جدید نشان داد، مردانی که حامل نوع خاصی از نقص ژنتیکی هستند، دو برابر بیشتر از سایرین در خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند.
نقص در ژن BRCA۲ عموما با سرطانهای پستان و تخمدان در زنان ارتباط داده میشود. خطر ابتلای حاملان این ژن به سرطان پستان پس از رسیدن به سن۷۰ سالگی، ۵۰ تا ۸۵ درصد است.
نتایج یک مطالعه جدید بر روی یک جامعه آماری بزرگ از مردان، نشان داد خطر ابتلا به سرطان پروستات در آن دسته از مردانی که حامل این نقص ژنتیکی هستند، به میزان قابل توجهی بالاست. نتایج این پژوهش همچنین نشان داد که تومورهای سرطانی در این دسته از مردان نسبت به سایرین تهاجمیتر هستند.
به گفته پژوهشگران، مردانی که این نقص ژنتیکی را دارند باید به طور منظم تست غربالگری سرطان را انجام دهند. این پژوهش بر روی ۹۰۲ فرد حامل نقص در ژن BRCA۲ و ۴۹۷ نفر که این نقص را نداشتند، انجام شد. محققان میگویند که از هر ۳۰۰ مرد سفیدپوست یک نفر ممکن است حامل این نقص زنتیکی باشد که البته همه آنها به سرطان پروستات مبتلا نمیشوند.
ایرنا: نتایج مطالعات پژوهشگران ایرانی نشان داد که میتوان از شاهانگبین یا غذای ملکه برای مقابله با علائم ناشی از یائسگی استفاده کرد.
محققان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان دریافتند که استفاده روزانه از شاهانگبین (bee milk) در مقایسه با دارونماهای دیگر در مقابله با گُرگرفتگی در زنانی که یائسگی را تجربه میکنند، تاثیر ۴ برابری دارد.
شاهانگبین بعد از عسل مهمترین محصول زنبور عسل در کندو است که زنبورهای کارگر در سن ۳ روزگی تا ۱۲ روزگی خود از مغز خود ترشح میکنند. به این ماده مقوی، مغذی و نیرو بخش ژل رویال، شیر زنبور عسل، ژله شاهانه، غذای ملکه و اکسیر جوانی نیز گفته میشود و به جرات میتوان گفت که بیش از ۹۰درصد بیماریها را میتوان با مصرف آن درمان کرد.
یافتههای این پژوهش پس از آن منتشر میشود که هفته گذشته محققان در مطالعهای جدید از ارتباط میان درمان جایگزینی هورمون (HRT) که معمولا برای تسکین علائم ناشی از یائسگی در زنان مورد استفاده قرار میگیرد، با سرطان سینه پرده برداشتند.
۱۰۰ نفر از خانمهای شرکت کننده در این مطالعه به مدت دو ماه روزانه یک کپسول شاهانگبین هزار میل استفاده و ۱۰۰ نفر دیگر در همین بازه زمانی یک دارونما مصرف کردند. همگی این خانمها ۴۵ تا ۶۰ ساله بودند. محققان سپس شدت علائم شرکتکنندگان در آزمایش را برمبنای ۱۱ مشکل شایع از قبیل گرگرفتگی، تحریکپذیری و مشکلات مثانه بررسی کرده و از صفر تا ۴۴ به آنها امتیاز دادند. در پایان این مطالعه شدت علائم خانمهایی که از شاهانگبین استفاده کرده بودند، نصف شده و به نمره ۱۹ رسید. اما در زنان گروه دیگر تغییر چندانی حاصل نشد و شدت علائم آنها تنها تا ۳ نمره کاهش یافت.
در گزارش تیم ایرانی از این آزمایش آمده است: «یافتههای به دست آمده نشان داد که استفاده روزانه از کپسول شاه انگبیین به مدت ۸ هفته در تسکین علائم یائسگی اثرگذار است. میتوان نتیجه گرفت که شاه انگبین درمانی مکمل برای این علائم است که هیچ عارضه جانبی هم ندارد.»
پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در توضیح این که شاه انگبین چگونه علائم یائسگی را تسکین میدهد، این فرضیه را مطرح کردند که این ماده بدن را به تولید تستوسترون تحریک کرده که به بدن در تولید استروژن کمک میکند. به گفته محققان، تایید اثرات این ماده بر علائم ناشی از یائسگی مستلزم انجام پژوهشهای بیشتر در این باره است. نتایج این مطالعه در مجله Complementary Therapies in Clinical Practice منتشر شده است.
ایرنا: یافتههای مطالعه جدید محققان نشان داد که مصرف سه بار در هفته قارچ، خطر بروز سرطان پروستات را در مردان کاهش میدهد.
محققان دانشگاه توکیو با بررسی وضعیت سلامت سی و شش هزار و ۴۹۹ مرد ۴۰ تا ۷۹ ساله که پیشتر طی مطالعاتی در سالهای ۱۹۹۰ و ۱۹۹۴ شرکت کرده بودند، دریافتند که مصرف یک تا دو بار در هفته قارچ خطر ابتلا به سرطان پروستات را تا ۸ درصد و مصرف سه بار در هفته آن خطر ابتلا به این بیماری را تا ۱۷ درصد کاهش میدهد.
با این حال به گفته شو ژانگ مولف ارشد این پژوهش، سازوکار تاثیر مثبت قارچ در جلوگیری از بروز سرطان پروستات هنوز ناشناخته است. جزئیات این پژوهش در مجله International Journal of Cancer منتشر شده است.
ایسنا: نتایج یک تحقیق نشان میدهد: استرس در دوران بارداری میتواند با بروز اختلال شخصیتی در کودک مرتبط باشد.
کودکان زنانی که در دوران بارداری استرسهای شدیدی را متحمل شدهاند ۱۰ برابر بیشتر احتمال دارد تا سن ۳۰ سالگی به اختلال شخصیتی دچار شوند. به گفته محققان حتی سطح خفیفی از استرس که طولانی مدت باشد میتواند بر روند رشد جنین تاثیر بگذارد و پس از تولد نیز این اثر سوء مشاهده میشود.
در این بررسی از بیش از ۳۶۰۰ زن باردار در فنلاند در مورد میزان استرسی که در این دوران تجربه کردهاند پرسشهایی شد و وضعیت سلامت فرزند آنان پس از تولد مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه مشخص شد تحمل سطح بالایی از استرس در این دوران و برای مدت زمان طولانی میتواند تاثیر قابل توجهی را بر سلامت فرزند داشته باشد.
روانشناسان تاکید دارند زنان باردار باید از حمایتها و خدمات سلامت روان برخوردار باشند. فاکتورهای مهم دیگری از قبیل نحوه تربیت کودک، وضعیت مالی خانوادگی و آسیبهایی که در دوران کودکی متحمل شدهاند از عوامل تاثیرگذار بر احتمال ابتلای کودک به اختلال شخصیتی است.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان دانشگاه کلرادو نشان میدهد، پرخوابی یا کمخوابی هردو یک عامل خطر برای بیماریهای قلبی محسوب میشوند.
این مطالعه با بررسی نیم میلیون نفر نشان میدهد پرخوابی یا کمخوابی افراطی احتمال بروز حمله قلبی را افزایش میدهد؛ حتی اگر فردی غیر سیگاری باشد، مستمر ورزش کند و سابقه ارثی بیماری قلبی نیز نداشته باشد.
در ادامه این مطالعه آمده است، خواب با کیفیت شبانه به مدت ۶ تا ۹ ساعت میتواند برای افرادی که زمینه ژنتیکی بیماریهای قلبی دارند نیز مفید باشد و این عامل خطر را تعدیل کند.
این مطالعه با بررسی سابقه پزشکی ۴۶۱ هزار نفر نشان میدهد خواب کافی یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در سلامت قلب است. خواب کمتر از ۶ ساعت و بیشتر از ۹ ساعت احتمال حمله قلبی را به ترتیب به میزان ۲۰ و ۳۴ درصد افزایش میدهد. از طرفی خواب کافی بین ۶ تا ۹ ساعت خطر حمله قلبی در افرادی که سابقه ژنتیکی دارند را به میزان ۱۸ درصد کاهش میدهد. کم خوابی یا پرخوابی با تاثیر بر دیواره عروق خونی، رشد مغز استخوان و سلولهای التهابی، رژیم غذایی ضعیف و عادتهای غذایی مضر بر سلامت قلب و عروق موثر است. نتایج این مطالعه در نشریه American College of Cardiology منتشر شده است.
ایرنا: محققان انگلیسی در مطالعهای متوجه شدند که داروهای سرطان سینه برخی از سلولهای سرطانی را در «وضعیت خفته» فرو میبرند و بالقوه به آنها اجازه میدهند تاسال ها بعد دوباره عود کنند.
این تحقیق که توسط محققان دانشگاه «کالج ایمپریال» لندن انجام شده است زمینه را برای کشف روشهایی به منظور خواب نگاه داشتن طولانیتر سلولهای سرطانی هموار میکند؛ این مطالعه همچنین میتواند به طور بالقوه به کشف روشی برای ضعیف کردن سلولهای سرطانی منجر شود تا بتوان آنها را با درمان از بین برد.
محققان در این مطالعه سلولهای سرطان سینه انسان را در محیط آزمایشگاه بررسی کردند و اثر گروهی از داروهای سرطان سینه موسوم به درمان های هورمونی را بررسی کردند.
«لوکا مگانی» نویسنده اصلی از دانشگاه کالج ایمپریال این مطالعه گفت: محققان مدتها است بحث می کنند که آیا روش های هورمونی درمانی - که درمان های بسیار مؤثری هستند و جان میلیون ها نفر را نجات می دهند - با کشتن سلولهای سرطان سینه عمل میکنند یا اینکه آیا این داروها سلول های سرطانی را در وضعیت خواب فرو می برند.
این سوال بسیار مهمی است زیرا در بیشتر سرطانهای سینه از هورمون درمانی استفاده می شود. نتایج این مطالعه نشان میدهند که داروهای هورمون درمانی برخی از سلول های سرطان سینه را می کشند اما سایر سلول های سرطانی را در وضعیت خواب فرو می برند.
این محقق خاطر نشان کرد که اگر بتوانیم اسرار این سلولهای خفته را فاش کنیم در آن صورت میتوانیم با نگهداری این سلول ها در وضعیت خواب دائم یا بیدار کردن آنها و یا کشتن آنها روشی برای پیشگیری از عود سرطان پیدا کنیم. نتایج این مطالعه در مجلهNature Communications منتشر شده است.
سلامت نیوز: مطالعه جدید نشان می دهد جنین مادری که دارای رژیم غذایی پرچرب است دارای بهبود چشمگیری در عملکرد سیناپسی است.
مطالعه اخیر نشان داده است که رژیم غذای پرچرب در طول بارداری از جنین در مقابل تغییرات در مغز که منجر به آلزایمر در اینده میشود محافظت مینماید.
«دومنیکو پراتیکو»، پژوهشگر ارشد از بنیاد تحقیقات الزایمر اسکات ریچاردز آمریکا، در این باره میگوید: «در انسانها مشخص شده است که افرادی که مادرشان بعد از سن ۶۵ سال مبتلا به الزایمر میشود در معرض ریسک بالا ابتلاء به این بیماری در همان سن قرار دارند.»
به نظر میرسد فاکتورهای ژنتیکی منتقل شده از مادر به نوزاد، توضیح اصلی این پدیده باشد، اما تاکنون هیچ ژنی در راستای توضیح انتقال بیماری آلزایمر از طریق مادر شناسایی نشده است. برای فهم بهتر رابطه منحصربه فرد بین بیماری آلزایمر مادر و خطر ابتلاء جنین به این بیماری، محققان به بررسی چربی موشهای مادر در طول بارداری شأن پرداختند. این موشها به طورمهندسی شده مبتلا به الزایمر شده بودند.
موشهای باردار از ابتدا تا پایان بارداری با رژیم غذایی پرچرب تغذیه شدند. بعد از تولد نوزاد، مادران به رژیم غذایی نرمال خود بازگشتند. در سن ۱۱ ماهگی، نوزاد در معرض تستهای رفتاری به منظور ارزیابی توانایی و حافظه یادگیری قرار گرفت.
دکتر پراتیکو در ادامه میافزاید: «ما دریافتیم حیوانات دارای مادرانی که در زمان باردری شأن رژیم غذایی پرچرب داشتند مهارتهای یادگیری و حافظه بهتری در مقایسه با سایر نوزادان داشتند.»
به گفته محققان، رژیم غذایی پرچرب مادر در زمان بارداری موجب بهبود چشمگیر عملکرد سیناپسی در مقایسه با مادران دارای رژیم غذایی نرمال میشود. سیناپسها که محل تلاقی نورونها هستند، نقش مهمی در یادگیری و تشکیل حافظه دارند.
ایرنا: یک کارشناس تغذیه برجسته هشدار داد که پیروی از رژیمهای گیاهخواری بدن انسان را به کمبود یک ماده مغذی حیاتی برای رشد مغز دچار کرده و از این طریق بهره هوشی نسل آینده را تهدید میکند.
کولین که در گوشت، ماهی، تخم مرغ و لبنیات یافت میشود از مواد مغذی مهم در دوران بارداری است که به رشد سالم مغز جنین کمک میکند.
اما دربی شایر از متخصصان برجسته در حوزه تغذیه نسبت به «پیامدهای ناخواسته» فاصله گرفتن از رژیمهای غذایی مبتنی بر گوشت و لبنیات هشدار داده و میگوید: «ما در معرض خطر پایین آوردن توان ذهنی نسل آینده قرار داریم. رژیمهای پایه گیاهی برای محیط زیست فوق العاده و هوشمندانه هستند اما کسی به کاهش میزان دریافت کولین که لازمه تکامل مغز جنین بوده، فکر نکرده است. تغییرات با سرعت اتفاق می افتند و روز به روز به تعداد افرادی که از مصرف گوشت و تخم مرغ امتناع میکنند افزوده میشود اما این امر میتواند بسیاری از زنان را که در سنین بارداری قرار دارند، به کمبود این ماده مغذی کلیدی دچار کند.»
به گفته دربی شایر اگرچه کبد نیز مقادیری کولین تولید میکند اما این مقدار برای تامین نیازهای بدن کافی نبوده و در نتیجه باید از طریق مواد غذایی و مکملها فراهم شود. جزئیات بیشتر در این باره در مجله BMJ Nutrition, Prevention & Health منتشر شده است.
ایسنا: محققان با مطالعه روی اطلاعات مربوط به ۲۰ میلیون تولد دریافتند که زایمان به روش سزارین میتواند خطر ابتلا به اختلال اوتیسم را در نوزاد حدود ۳۳ درصد افزایش دهد.
همچنین یافتههای بدست آمده که بر اساس بررسی ۶۱ مطالعه از ۱۹ کشور جهان بوده حاکی از ان است که کودکان متولد شده به روش سزارین ۱۷ درصد بیشتر احتمال دارد به اختلال کمتوجهی-بیشفعالی مبتلا شوند.
محققان این مطالعه از موسسه کارولینسکا در سوئد و استرالیا اظهار داشتند: تولد به روش سزارین به طور چشمگیری با ابتلا به اختلالهای اوتیسم و کمتوجهی-بیشفعالی مرتبط است. هرچند در این مطالعه این موضوع تایید نشد که وضع حمل به روش سزارین چه به صورت برنامهریزی شده و چه به شکل اضطراری به طور مستقیم بر خطر ابتلا به این دو نوع اختلال تاثیر دارد.
به گزارش روزنامه ایندیپندنت، به گفته محققان فاکتورهایی همچون بالا بودن سن مادر یا خطر زایمان زودهنگام که به این نوع جراحی منجر میشود میتواند توضیحدهنده این ارتباط باشد.
ایرنا: به گفته محققان، هیچ مدرکی دال بر اثر چاق کنندگی قرصهای ضدبارداری وجود ندارد.
سالهاست که زنان بسیاری از ترس چاق شدن از مصرف قرصهای ضدبارداری هورمونی خودداری میکنند.
دکتر سارا هاردمن مدیر واحد تاثیرگذاری بالینی مرکز سلامت جنسی و باروری در این باره میگوید:«زنان اغلب میگویند نمیخواهند استفاده از قرصهای ضدبارداری را شروع کرده یا ادامه دهند چون نگرانند باعث چاقیشان شود. اما مطالعات ما نشان داد که زنان به طور میانگین با یا بدون مصرف قرصهای ضدبارداری هورمونی مقادیر یکسانی وزن اضافه میکنند.»
«پس از بررسی تمام مطالعات موجود، میتوانیم بگوییم که وزن میانگینی که زنان در طول استقاده از قرصها، ایمپلنت ضدبارداری و آی او دی اضافه میکنند ناچیز است و با وزنی که بدون استفاده از این تکنیکها یا تکنیکهای غیرهورمونی پیشگیری از بارداری اضافه میشود، تفاوت چندانی ندارد.»
باور عموم بر این است که استفاده از دُز بالای استروژن میتواند منجر به تجمع آب زیر بافت پوست و افزایش اشتها در برخی از زنان شود که هر دو موجب افزایش وزن میشوند. اما نتایج این مطالعه جدید این فرضیه را رد کرده و تایید میکند که بالا رفتن آمار چاقی در جوامع امروزی، عموما به کم تحرکی و رژیم غذایی غلط باز میگردد.
خبرگزاری مهر: تحقیقات نشان می دهد نوشیدن آب انار در طول بارداری موجب بهبود رشد مغز و اتصالات مغزی جنین می شود.
آب انار سرشار از پلی فنول های است که قادر به عبور از مانع خون-مغز هستند. پلی فنول ها که شامل تانیک اسید و اِلاگیتانین ها هستند بخشی از گروه آنتی اکسیدان های موجود در بسیاری از مواد خوراکی و نوشیدنی ها از جمله مغزیجات آجیلی، توت ها، و چای ها هستند.
«تری ایندر»، سرپرست تیم تحقیق از بیمارستان بریگام و زنان آمریکا، در این باره می گوید: «مطالعه ما شواهدی در مورد تاثیرات محافظتی برای جنین های قرارگرفته در معرض آب انار در رحم را نشان می دهد.»
وی در ادامه می افزاید: «این یافته ها بر اهمیت تحقیق در مورد تاثیرات پلی فنول ها در محافظت از اعصاب در جنین های در معرض خطر تاکید دارد.»
محققان در این مطالعه، مشاهده کردند زنانی که در طول بارداری آب انار مصرف می کردند بهبود شبکه کابلی مغز و رشد مغز جنین شان به مراتب بهتر بود.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان موسسه کارولینسکا در سوئد نشان میدهد بیخوابی خطر بروز بیماریهای قلبی، نارسایی قلبی و سکته مغزی را افزایش میدهد.
اختلال کمخوابی یا بیخوابی به حالتی گفته میشود که فرد به طور مستمر به خواب نمیرود و مشکلاتی مانند دیر به خواب رفتن، بیدارشدن مکرر، بیدارشدن در صبح خیلی زود و به طور کلی خوابی که منجر به تجدید قوا نشود را تجربه میکند.
بررسی اطلاعات پزشکی و سلامت ۱.۳ میلیون نفر، نشان میدهد اختلال کمخوابی احتمال بروز حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش میدهد. بیماریهای قلبی مهمترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان هستند و سکته مغزی به دلیل وقفهای کوچک در جریان خون مغز یا انسداد رگها به وجود میآید. در این حالت جریان اکسیژن و مواد غذایی به مغز محدود میشود و بخشی از بافت مغز آسیب میبیند. سکته قسمتهای مختلف مغز را تحت تاثیر قرار میدهد.
بر اساس مطالعات ریشهیابی علل اختلال خواب در بیمار بسیار مهم است و باید در اسرع وقت درمان شود. بی خوابی بر عملکرد تمام ارگانهای بدن تاثیرگذار است و منجر به بروز بیماریهای متابولیک از جمله دیابت میشود. نتایج این مطالعه در نشریه Circulation منتشر شده است.
ایرنا: بر اساس مطالعات محققان دانشکده پزشکی جان هاپکینز در آمریکا مصرف بیرویه آنتیبیوتیک احتمال بروز سرطان روده را افزایش میدهد.
این مطالعات با بررسی اطلاعات مربوط به ۲۹ هزار بیمار مبتلا به سرطان روده و ۱۳۷ هزار بیمار غیر مبتلا به سرطان روده نشان میدهد مصرف آنتیبیوتیکی به مدت کمتر از ۳۰ روز احتمال سرطان روده را تا هشت درصد و بیش از ۳۰ روز تا ۱۵ درصد افزایش میدهد. بر اساس این مطالعه مصرف فقط یک دوره آنتیبیوتیک با افزایش احتمال سرطان مرتبط است و هرچه میزان مصرف دارو بیشتر باشد، این احتمال نیز افزایش مییابد.
نتایج این مطالعه هشدار دیگری بر مصرف آنتیبیوتیک است و تاکید دارد که باید از مصرف خودسرانه این دارو پرهیز شود. از طرفی به پزشکان توصیه میشود که فقط در مواقع حاد و در صورت بروز عفونتهای شدید آنتی بیوتیک تجویز کنند.
سرطان روده سومین سرطان شایع در جهان و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در آمریکاست.
معمولا اولین مرحله سرطان روده، ایجاد تومورهای کوچک به نام پولیپهای آدنوماتوز است که در دیواره داخلی روده تشکیل میشوند. ممکن است این پولیپها به سرطان بدخیم تبدیل شوند. سلولهای سرطانی میتوانند از طریق سیستم گردش خون و لنف در سراسر بدن گسترش یابند و سبب متاستاز شوند. نتایج این مطالعه در نشریه British Medical Journal منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات محققان دانشگاه کیل در انگلیس نشان میدهد مصرف آنتیبیوتیک خطر بروز آرتریت روماتوئید (رماتیسم مفصلی) را تا ۶۰ درصد افزایش میدهد.
آرتریت (التهاب مفاصل) به التهاب دردناک در ناحیه مفاصل گفته میشود که یکی از بزرگترین معضلاتی است که افراد به مرور زمان و با گذشت سن با آن مواجه میشوند. استئوآرتریت (آرتروز)، آرتریت روماتوئید (رماتیسم مفصلی)، آرتریت عفونی، ورم مفاصل پسوریاتیک و نقرس، پنج گروه عمده آرتریت محسوب میشوند. آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی مزمن و شایع است.
مطالعات اخیر محققان دانشگاه کیل نشان میدهد مصرف آنتیبیوتیک با افزایش خطر ابتلا به این بیماری مرتبط است. این مطالعه با بررسی سوابق پزشکی بیماران نشان میدهد احتمال بروز روماتیسم مفصلی در افرادی که آنتی بیوتیک مصرف میکنند ۶۰ درصد بیشتر از افرادی است که از این گروه دارویی استفاده نمیکنند.
بر اساس این مطالعه آنتیبیوتیک میکروبیوم را تحت تاثیر قرار میدهد و از این طریق در افزایش احتمال بروز روماتیسم نقش دارد.
نتایج این مطالعه هشدار دیگری بر مصرف آنتیبیوتیک است و تاکید دارد که باید از مصرف خودسرانه این دارو پرهیز شود. از طرفی به پزشکان توصیه میشود که فقط در مواقع حاد و در صورت بروز عفونتهای شدید، آنتیبیوتیک تجویز کنند. نتایج این مطالعه در نشریه BMC Medicine منتشر شده است.
ایسنا: محققان آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا هشدار دادند، مواد شیمیایی موجود در ظروف نچسب تفلون، لباسهای ضد آب و محصولات مقاوم در برابر نفوذ آب به راحتی وارد زنجیره غذایی میشوند و سرطانزا هستند.
تحقیقات جدید نشان می دهد «پرفلورواوکتانیک اسید» مادهای بسیار خطرناک است که در ساخت ظروف تفلون و محصولات برای مقاومسازی در برابر نفوذ آب به کار می رود. این ماده اسیدی خطرناک در یک سوم بسته بندی مواد غذایی استفاده میشو. تولیدکنندگان استدلال میکنند که مواد شیمیایی باعث افزایش طول عمر محصول و کیفیت آن میشود اما واقعیت آن است که این مواد باعث ایجاد سرطان، کلسترول بالا و کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن میشوند.
مواد شیمیایی مورد استفاده در تابههای تفلون باعث افزایش تومور در کبد، پانکراس و بیضهها میشوند همچنین کاهش باروری را به همراه دارند. سایر خطرات ثبت شده بر اثر استفاده محصولات آغشته به این اسید خطرناک شامل افزایش وزن، تغییرات هورمونی، اختلالات تیروئید، وزن کم هنگام تولد و ابتلا به بیماریهای التهابی روده است که در بیماران فراوانی گزارش شده است.
به گفته محققان بیشترین تاثیر این مواد خطرناک پایدار، زمانی است که ظرفهای تفلون بیش از حد گرم و یا خراشیده شوند،محصولات ضد آب در مکانهای دفع معمولی زباله انباشت شوند که به راحتی این مواد شیمیایی وارد چرخه آب و غذای انسانی می شوند.
در هر دو دقیقه یک نفر مبتلا به سرطان در انگلیس شناسایی می شود و ۳۸ درصد از مردم امریکا تحت تاثیر بیماری سرطان قرار دارند. از این رو به عقیده کارشناسان باید تمهیدات جدیدی در ممنوعیت استفاده از ظروف تفلون و محصولات آغشته به ماده خطرناک پرفلورواوکتانیک اسید در سطح جهانی اتخاذ شود.
ایرنا: محققان فرانسوی دریافتند افزایش مصرف نوشیدنیهای قندی موجب افزایش خطر ابتلا به سرطان میشود. در این تحقیقات اطلاعات مربوط به وضعیت سلامت ۱۰۱ هزار و ۲۵۷ داوطلب فرانسوی با میانگین سنی ۴۲ سال که ۲۱ درصد از آنها مرد و ۷۹ درصد زن بودند مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت.
این داوطلبان حداقل دو پرسشنامه آنلاین درباره رژیم غذایی خود را در دورههای زمانی ۲۴ ساعته تکمیل کردند. این پرسشنامهها برای اندازهگیری مصرف ۳۳۰۰ نوع ماده غذایی و نوشیدنی طراحی شدهاند و به مدت ۹ سال توسط داوطلبان تکمیل شدند.
در این تحقیقات میزان مصرف روزانه نوشیدنیهای قندی مانند آبمیوههایی که با قند طبیعی و مصنوعی شیرین شدهاند مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج آن با گزارشهایی که در خصوص ابتلای داوطلبان به انواع سرطان در سوابق پزشکی و بیمهای آنها به ثبت رسیده است، مقایسه شد.
در نتیجه این بررسیها مشخص شد مصرف روزانه نوشیدنیهای قندی در بین مردان بیش از زنان است. در طول دوره مطالعه ۲۱۹۳ مورد ابتلا به سرطان در میان داوطلبان گزارش شد و میانگین سنی ابتلا به این بیماری ۵۹ سال بود. بر اساس این نتایج افزایش مصرف روزانه نوشیدنیهای قندی به میزان ۱۰۰ میلی لیتر با ۱۸ درصد افزایش خطر کلی ابتلا به سرطان و ۲۲ درصد افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه ارتباط دارد. گزارش کامل این تحقیقات در نشریه The BMJ منتشر شده است.
ایرنا: محققان موفق به توسعه دو روش جدید عینی شدهاند که قادر به تشخیص بیماری اوتیسم است؛ این دو روش بر مبنای تفاوتهای مغزی بیماران با افراد عادی قرار دارد.
معمولا تشخیص بیماری اوتیسم در مراحل اولیه بسیار دشوار است؛ در حالی که متوسط سن تشخیص در آمریکا حدود چهار سال است؛ روشی که محققان به تازگی توسعه دادهاند قادر به تشخیص بیماری در ۱۸ ماهگی است. بر اساس تحقیقات قبلی اطلاعات بصری در مغز بیماران مبتلا به اوتیسم به گونهای متفاوت پردازش میشود.
بر اساس یک تئوری بهنام binocular rivalry، زمانی که به طور همزمان در مقابل هر چشم یک تصویر کاملا متفاوت قرار میگیرد، وضعیت مغز برای پردازش بین دو حالت تغییر میکند. مطالعات قبلی نشان میدهد این فرآیند در ذهن افراد مبتلا به اوتیسم بسیار آهستهتر صورت میگیرد. در مطالعات جدید محققان مرکز تحقیقات اوتیسم در دارتموث آمریکا روشی را توسعه دادهاند که این فرآیند را اندازهگیری میکند. در این آزمایش به الکترودهای الکتروانسفالوگرافی یا EEG و یک صفحه نمایش نیاز است تا بتوان مدت زمان پردازش دو تصویر مختلف همزمان نمایشداده شده به هر چشم را اندازهگیری کرد. با این روش میتوان اوتیسم را با دقت ۸۷ درصد تشخیص داد. این روش یک نشانگر غیر کلامی اوتیسم در بزرگسالان است و محققان در حال بررسی این موضوع هستند که آیا این روش در کودکان یا بزرگسالان غیر کلامی نیز کاربرد دارد.
محققان استرالیایی نیز به دنبال روشهای تشخیص بیماری اوتیسم از طریق نشانگرهای موجود در مغز هستند. شبکیه چشم از بافتهای عصبی تشکیل شده و با رشتههای عصبی به مغز مرتبط میشود. بر اساس این مطالعه الگوی سیگنالهای الکتریکی در مغز افراد مبتلا به اوتیسم متفاوت است و با بررسی آن میتوان این اختلال را تشخیص داد. هر دو روش نیازمند تحقیقات گستردهای هستند.
اوتیسم یک اختلال عصبی است که عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار میدهد. این معلولیت رشدی معمولا در سه سال اول زندگی به طور کامل آشکار میشود. معمولا این سه سال اول، دوره طلایی قلمداد میشود و چنانچه در این دوره مربیان و والدین کودک این عارضه را شناسایی کنند و در صورت درمان و رسیدگی میتوان کودک را به مدرسه فرستاد و مهارتهای زیادی را به او آموخت.
برخی از مهمترین نشانههای
• دیر به حرف افتادن یا عدم تمایل به صحبت کردن؛ ۴۰ درصد از مبتلایان به اوتیسم هرگز صحبت نمیکنند.
• مشکل در درک دیدگاه گوینده
• استفاده از کلمات و عبارتهای تکراری
• تکرار رفتارهای کلیشهای مانند تکان دادن دست یا بدن
• تمرکز طولانیمدت روی اشیا
• خودزنی
• پرخاشگری
• ناتوانی در بیان اسم
• ناتوانی در برقراری ارتباط چشمی
• علاقه به بازیهای تکراری
• خیرهشدن به یک شئی یا تصویر
• فقدان حس همدلی و به اشتراک گذاشتن احساسات
• نداشتن تمایل به ایجاد دوستی با هم سن و سالان
نتایج این مطالعه در نشریه Current Biology منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان انجمن یائسگی آمریکای شمالی نشان میدهد اختلال خواب یکی از عوارض ناشی از دیابت در زنان میانسال است.
تغییرات هورمونی یکی از مهمترین دلایل حساسیت به انسولین و سوخت و ساز گلوکز است و میتواند الگوی خواب را مختل کند. هورمونهای استروژن و پروژسترون در واکنش سلول به انسولین تاثیر میگذارند.
زنان در دوران یائسگی به دلیل تغییرات هورمونی دچار نوسانات گلوکز میشوند و از این رو بیشتر در معرض ابتلا به دیابت و عوارض ناشی از آن قرار دارند؛ از طرفی گرگرفتگی و تعریق شبانه از عوارض یائسگی است و دیابت میتواند این علائم را تشدید و بر کیفیت خواب زنان تاثیرگذار باشد. تکرر ادرار نیز یکی دیگر از مشکلات این افراد است که میتواند منجر به اختلال خواب شود.
این تحقیقات در چهار گروه عمده نژادی مورد بررسی قرار گرفته و نتایج نشان میدهد این عوارض در زنان آسیایی شدیدتر است. محققان مدیریت دیابت را یک راهکار ضروری میدانند. دیابت به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف انسولین بوجود میآید. انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده ترشح میشود و نقش آن استفاده از قند به عنوان عظیمترین منبع انرژی بدن است.
قند خون بالا به مرور زمان بر تمام ارگانهای بدن تاثیر میگذارد و منجر به بیماریهای قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه، نابینایی، ناتوانی جنسی و عفونتهای منتهی به نقص عضو میشود. بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت بیش از ۴۲۵ میلیون نفر در سراسر جهان به دیابت مبتلا هستند؛ اکثر این آمار به دیابت نوع ۲ اختصاص دارد که به راحتی با فعالیت بدنی منظم و رژیم غذایی سالم قابل کنترل است. نتایج این مطالعه در نشریه Menopause منتشر شده است.
سلامت نیوز: طبق یافته های مطالعاتی، قرارگیری جنین در معرض الکل در درون رحم موجب بروز اختلالی در دوره نوجوانی کودک موسوم به «اختلال طیف جنینی الکلی» می شود.
گروهی از محققان دریافتند تغییرات بیولوژیکی که در مغز نوجوانان در زمان جنینی شأن و به خاطر قرارگیری در معرض الکل در رحم مادرشان روی داده است منجر به ناهنجاریهای نظیر FASD (اختلال طیف جنینی الکلی) میشود.
این تحقیق بیان میکند در چنین شرایطی مغز علائمی مبنی بر اختلال در عملکرد شناختی نشان میدهد. یافتهها براساس اندازه گیری واکنشهای مغز از طریق تکنیک عکسبرداری مغز موسوم به MEG انجام شد. ناهنجاری FASD به عنوان یکی از علل اصلی ناتوانی فکری در جهان شناخته میشود و با طیف وسیعی از مشکلات نورولوژیکی نظیر اختلال بیش فعالی، مرتبط است. محققان بعد از جمع آوری دادهها از ۱۹ بیمار مبتلا به FASD و ۲۱ فرد فاقد FASD، دریافتند چندین ناحیه مغز در گروه FASD دارای اختلال در ارتباط بودند.
ایرنا: مطالعات اخیر نشان میدهد، چرتزدنهای زیاد در طول روز میتواند یکی از مهمترین علائم اولیه آلزایمر باشد. بخشهایی از مغز که مسئول بیداری افراد در طول روز هستند، در مراحل اولیه بیماریهای مربوط به کاهش حافظه آسیب میبینند. به همین دلیل چرتهای زیاد در طول روز میتواند نشانه بیماری آلزایمر، بسیار قبل از بروز علائم اولیه باشد.
این مطالعه که توسط محققان دانشگاه کالیفرنیا در سان فرانسیسکو صورت گرفته است، نشان میدهد پروتئینی به نام تاو عامل آسیب به بخشی از مغز است که مسئول بیداری افراد در طول روز به حساب میآید و از طرفی پروتئینهای تاو و آمیلوئید عامل اصلی ابتلا به بیماری آلزایمر هستند. محققان با بررسی مغز ۱۳ متوفی مبتلا به آلزایمر و هفت فرد سالم دریافتند آلزایمر به بخشی از مغز که مسئول بیداری در طول روز است حمله میکند و این ناحیه از اولین بخشهایی است که تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرد.
در ادامه آمده است، در مغز افراد مبتلا به آلزایمر، تجمع پروتئین تاو در سه بخش مرتبط با بیداری دیده میشود و این نواحی ۷۵ درصد از نورونهای (سلول عصبی) خود را از دست میدهند. این مطالعه نیازمند بررسی بیشتر است. نتایج این مطالعه در نشریه Alzheimer's and Dementia منتشر شده است.
ایرنا: مطالعات اخیر محققان دانشگاه ایندیانا در آمریکا نشان میدهد، زنان و سالمندان بیشتر در معرض عوارض جانبی ناشی از برهمکنشهای دارویی و واکنش نامطلوب داروها هستند.
بر اساس این مطالعه، زنان نسبت به مردان ۶۰ درصد بیشتر در معرض واکنش دارویی نامطلوب قرار دارند. معمولا واکنش دارویی نامطلوب بر اثر مصرف داروهایی که تداخل دارند یا بر اثر واکنش یک دارو با ماده غذایی یا نوشیدنی خاص به وجود میآید و میتواند عوارض جانبی بسیار نامطلوبی به همراه داشته باشد.
واکنش دارویی نامطلوب در افراد بالای ۵۵ سال، یک مورد از هر چهار مورد است و این آمار در افراد ۷۰ تا ۷۹ سال، یک مورد از هر سه مورد است. واکنشهای دارویی نامطلوب و برهمکنش دارویی نه تنها گاهی بیمار را نیازمند مراقبتهای بهداشتی خاص میکند؛ بلکه هزینه هنگفتی برای بیمار و جامعه در بردارد. بر اساس آمار فقط در آنتاریو در کانادا، هزینه واکنشهای دارویی نامطلوب حدود ۱۲ میلیون دلار در سال است.
داروهایی که در این مطالعه به عنوان ترکیبهای خطرناک شناسایی شدهاند، داروهای بسیار رایج از قبیل امپرازول (مهارکننده اسید معده)، فلوکستین (داروی ضد افسردگی)، ایبوپروفن (داروی ضد التهابی) و اریترومایسین (نوعی پنیسیلین) بوده است. محققان به پزشکان توصیه میکنند که داروهایی که با هم تداخل یا برهمکنش دارند را بیشتر بشناسند و فقط در صورت نیاز تجویز کنند. نتایج این مطالعه در نشریه Digital Medicine منتشر شده است.
ایرنا: یک پژوهشگر مدعی شد که از این پس یائسگی مانعی برای بارداری زنان محسوب نمیشود زیرا نتایج یک مطالعه نشان داد که میتوان یائسگی را در زنان ۲۰ سال به تاخیر انداخت.
به گزارش پایگاه اینترنتی nzherald، این مطلب که توسط پروفسور «سیمون فیشل» متخصص ناباروری و پیشگام لقاح خارج رحمی (IVF) ارائه شده است، در واقع ساعت بیولوژیکی بدن زنان را فریب میدهد تا تصور کنند از سن خود بسیار جوانترند. در این رویه ابتدا طی یک عمل جراحی، بافت تخمدان در دمای ۱۵۰ درجه سانتیگراد منجمد میشود. سپس این بافت تا زمانیکه زنان به سن یائسگی برسند در بانک یخ ذخیره میشود. در این زمان محققان این بافت را ذوب میکنند و دوباره به بدن پیوند میزنند؛ چند سال بعد این بافت شروع به ترشح هورمونهای طبیعی بدن کرده و یائسگی را به تاخیر میاندازد.
این جراحی برای به تاخیر انداختن یائسگی زنان طراحی شده است؛ یائسگی میتواند مشکلات جدی برای سلامتی از جمله پوکی استخوان و مشکلات قلبی برای هزاران زن به بار آورد. با وجود اینکه این رویه میتواند قدرت باروری زنان را تمدید و چنانچه امکان پذیر باشد یک زن ۷۰ ساله را مادر کند، اما پروفسور فیشل گفت که این کار به دلایل ایمنی و اخلاقی مجاز نیست. محدودههای سنی وی برای انجماد بافت به منظور حفظ باروری ۳۵ سال و ۴۰ سال برای انجماد بافت به منظور حفظ هورمونی است.
وی در گفت و گو با خبرنگار روزنامه تلگراف، یکی از دلایل بالارفتن میزان ناباروری را این موضوع عنوان کرد که زنان تا دهه ۳۰ سالگی خود به بچه دار شدن فکر نمیکنند. اما اگر در ۴۰ سالگی بخواهند بچهدار شوند، دیگر قادر نیستند که بطور طبیعی بچه خود را داشته باشند. در آن صورت میتوانند به بافت خود که در ۳۰ سالگی منجمد شده است، رجوع کنند. استفاده از این بافت اینگونه تصور نمیشود که یک زن ۴۰ ساله بچه دار شده است چرا که تخمک وی مربوط به ۳۰ سالگی یعنی ۱۰ سال پیش وی خواهد بود.
ایسنا: نتایج یک تحقیق نشان میدهد خطر مردهزایی در زنان باردار مبتلا به دیابت بیشتر است. بررسیها حاکی از آن است که زنان باردار مبتلا به دیابت در مقایسه با زنان دیگر چهار برابر بیشتر احتمال دارد دچار مردهزایی شوند.
گروهی از متخصصان علوم پزشکی در دانشگاه گلاسگو به بررسی اطلاعات نزدیک به ۴۰۰۰ مادر دیابتی در اسکاتلند پرداختند. آنان دریافتند بالا بودن سطح قند خون در زنان باردار مبتلا به دیابت فاکتور خطرزایی در مردهزایی است. همچنین شاخص توده بدنی (BMI) زنان مبتلا به دیابت فاکتور حیاتی در این خصوص به حساب میآید. به گفته محققان یک سوم از مردهزاییها در زنان مبتلا به دیابت در بارداری کامل اتفاق میافتد.
محققان اظهار داشتند: ضروری است وزن و قند خون زنان پیش از بارداری تحت کنترل باشد تا با آمادگی بیشتر وارد این دوران شوند. حائز اهمیت است زنان مبتلا به دیابت نیز دقت لازم را داشتند. محققان همچنین دریافتند زنان مبتلا به دیابت نوع دو که دچار مردهزایی میشوند بیشتر نوزادان پسر خود را از دست میدهند.
محققان با بررسی اطلاعات این مادران باردار متوجه شدند مادران مبتلا به دیابت نوع یک سه برابر بیشتر احتمال دارد دچار مردهزایی شوند درحالیکه این رقم در زنان مبتلا به دیابت نوع دو حداقل چهار برابر است.
ایرنا: نتایج یک مطالعه جدید نشان داد سطح بالای استروژن در رحم مادر، خطر ابتلای نوزاد به اختلال اوتیسم را افزایش میدهد.
اوتیسم یا درخودماندگی، نوعی اختلال رشدی (از نوع روابط اجتماعی) است که بیمار خود را در رفتارهای ارتباطی و کلامی غیرطبیعی نشان میدهد. علائم این اختلال تا پیش از سهسالگی بروز میکند و علّت اصلی آن هنوز ناشناخته است.
حال نتایج پژوهش اخیر محققان انگلیسی نشان داد که خطر ابتلا به اوتیسم در جنینهایی که در رحم حاوی سطوح بالای استروژن رشد میکنند، بیشتر است. این مطالعه تاکیدی است بر این فرضیه که سطوح بالای هورمونهای جنسی در رحم مادر در ابتلای جنین به اوتیسم نقش دارد.
مطالعات قبلی نشان داده بودند که غلظت بالای هورمونهای جنسی مردانه - آندروژنها - در افزایش احتمال ابتلا به طیف اختلال اوتیسم نقش دارد. اما این مطالعه جدید که توسط محققان دانشگاه کمبریج انجام شده است، نشان داد که قرار گرفتن در معرض سطوح بالای هورمون استروژن در رحم نیز خطر ابتلای جنین را به اوتیسم افزایش میدهد. در این مطالعه، محققان نمونههای مایع آمنیوتیک 98 نفر را در بانک زیستی Danish Biobank آزمایش کردند که همگی به طیفی از اختلال اوتیسم مبتلا شده بودند.
پژوهشگران در این تحقیق بطور خاص سطوح چهار هورمون شبه استروژن را بررسی کرده و در گام بعدی سطح آنها را در مایع آمنیوتیک 98 نفر که مبتلا بوده با 177 نفری که این اختلال را نداشتند، مقایسه کردند. نتایج این تحقیق نشان داد که وجود سطح بالای هورمونهای جنسی زنانه نسبت به بالا بودن سطوح هورمون مردانه، در ابتلای نوزاد به اوتیسم موثرتر است.
یافتههای این مطالعه جدید از این ایده حمایت میکند که افزایش هورمونهای استروئیدی جنسی والدین یکی از دلایل بالقوه ابتلا به این بیماری است. ژنتیک از دلایل دیگر ابتلا به این بیماری است و این هورمونها احتمالا در تعامل با عوامل ژنتیکی بر مغز جنین در حال رشد تاثیر میگذارد. نتایج این مطالعه در نشریه Molecular Psychiatry منتشر شده است.
ایرنا: نتایج مطالعه جدید محققان نشان داد که وجود سطوح بیش از اندازه آهن در بدن باعث تشکیل لخته خون در دیواره داخلی یک سیاهرگ عمقی میشود.
اهمیت آهن برای بدن و سلامت انسان بر کسی پوشیده نیست. آهن از اجزای اساسی و ضروری در ساختمان هموگلوبین خون است که مسئولیت انتقال اکسیژن را به بخش های مختلف بدن برعهده دارد؛ بنابراین در صورت کمبود آهن، بدن در ساخت مقادیر کافی از سلول های خونی حامل اکسیژن با مشکل و عوارض گوناگونی روبه رو خواهد شد. با این وجود نتایج یک پژوهش جدید نشان داد که بالا بودن سطح آهن در بدن هرچقدر برای سلامت قلب مفید است، می تواند به همان اندازه مضر نیز باشد. به عبارت دیگر، مقادیر بالای آهن در بدن همان طور که می تواند از میزان گرفتگی عروق بکاهد، می تواند خطر ایجاد لخته خون در وریدها را نیز تشدید کند.
در این مطالعه جدید که در مجله American Heart Association منتشر شده، بالا رفتن خطر بروز ترومبوز سیاهرگی عمقی یا تشکیل لخته خون در دیواره داخلی یک سیاهرگ عمقی که در اثر وجود سطوح بیش از اندازه مورد نیاز آهن در بدن ایجاد می شود، مورد بررسی قرار گرفت. به گفته مولفان این پژوهش، «این نتایج به دست آمده با مطالعات پیشین که نشان داده اند بالا بودن میزان آهن در بدن به رفع گرفتگی عروق کمک می کند اما خطر بروز ترومبوز را افزایش می دهد، مطابقت دارد.»
دیپندار گیل مولف ارشد این پژوهش می گوید، «آهن یکی